Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΑΦΥΔΟΦΩΜΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ



ΥΛΙΚΑ
1/2 φλιτζάνι  ζεστό νερό
5  κουταλιές της σούπας ζάχαρη
30 γρ  μαγιά  νωπή ή 1 φακελάκι ξερή  μαγιά
1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
2  μεγάλα αυγά (ή 3 μικρά), ελαφρώς χτυπημένα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
800 γραμμάρια αλεύρι
30 γρ  Λιωμένο βούτυρο
5-6 κουταλιές της σούπας  καστανή ζάχαρη  για το πασπάλισμα
2-3  κουταλιές  κανέλα
σταφίδες  μουλιασμένες  σε  νερό  με  μια  κουταλιά  κονιακ (αφήνουμε  στο νερό  1 ώρα  περίπου  )
1   κρόκο  αυγού διαλυμένο  με λίγο  γάλα για τι  τέλος ,

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε   το ζεστό νερό, τη ζάχαρη, περίπου 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και  τη μαγιά . Ανακατεύουμε και το αφήνουμε 5-6 λεπτά να φουσκώσει.  Σε ένα μεγάλο μπολ ή μπολ ενός μίξερ -αρτοπαρασκευστή προσθέτουμε το χλιαρό  γάλα , το ελαιόλαδο, τα χτυπημένα αυγά και το αλάτι και ανακατεύουμε -ζυμώνουμε  μέτρια ταχύτητα μέχρι να αναμειχθεί. Προσθέτουμε  το  μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε και πάλι με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε  για περίπου  10 λεπτά,  μέχρι να γίνει μια ζύμη  μαλακιά και  ελαστική  
  • Μεταφέρουμε σε  ένα μεγάλο μπολ λαδωμένο με 2  κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και  σε αναμμένο φούρνο στους 50  βαθμούς  , σκεπάζουμε  το μπολ με τη ζύμη με μεμβράνη  ή βαμβακερό πανί και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μόλις αυξηθεί  η  ζύμη μας  την αναποδογυρίζουμε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια  ή  πάγκο  εργασίας και την χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη.
  • Παίρνουμε   το  ένα  κομμάτι και  το   ανοίγουμε  φύλλο   σε  σχήμα  όβαλ ( όπως  φαίνεται  στις  φωτογραφίες  πιο  κάτω )με  τον  πλάστη  περίπου 60x40 cm και πάχους περίπου 1 cm  πάνω  σε χαρτί ψησίματος.
  • Απλώνουμε με  πινέλο  το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με  καστανή  ζάχαρη  και  με σταφίδες 
  •  Ανοίγουμε το άλλο κομμάτι της ζύμης κατά τον ίδιο τρόπο και το  τοποθετούμε  πάνω  στο άλλο φύλλο .Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε συμμετρικά και στις δύο πλευρές λωρίδες περίπου 5 cm, διατηρώντας στο κέντρο 7-8 cm άκοπο .

  • Διπλώνουμε  την κάτω λωρίδα της ζύμης, η οποία θα χρησιμεύσει ως  το  «κούτσουρο» με βούτυρο και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή  καστανή  ζάχαρη και  συνεχίζουμε  να   διπλώνουμε τη δεξιά πλευρά προς τα μέσα και πάλι βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε  με σουσάμι  ή  ζάχαρη
  • Παίρνουμε την πάνω αριστερή και μετά  την δεξιά λωρίδα της τραβάμε ελαφρά  και της  γυρίζουμε σαν να της βιδώνουμε  και πιέζουμε την άκρη ,για να μην χαλάσει το σχήμα κατά το ψήσιμο. 
 
  • Συνεχίζουμε και της  παρακάτω  λουρίδες  με τον ίδιο  τρόπο   τραβώντας  τες  και στρίβουμε ένα κάθε φορά - και  έτσι σχηματίζουμε  τον "κορμό" του  χριστουγεννιάτικου δέντρο μας .
  • Αφήνουμε  το  ψωμάκι  μας  σκεπασμένο να  φουσκώσει  για  σχέδόν  μια  ώαρα  και  μετά  το αλείφουμε με χτυπημένο  κρόκο  αυγού και λίγο  γάλα και  πασπαλίζουμε   πάλι  με  σταφίδες  .
  • Προθερμάινουμε το φούρνο στους  160- 180C  και ψήνουμε 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει μετά από 20-25 λεπτά που καλύπτουμε  με αλουμινόχαρτο για να μην  μας  καεί
  • Απομάκρυνουμε από το φούρνο και το αφήνουμε για 3-4 λεπτά σε  μια σχάρα
  • Και έχουμε το πιο νόστιμο ψωμάκι - αφράτο και νόστιμο (ακόμη και μετά από 2 μέρες!)
  • Αποθηκεύουμε σε μια χάρτινη σακούλα ή τυλιγμένα σε βαμβακερό  ύφασμα 
Την  ιδέα  την πήρα  από εδώ