Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΓΕΜΙΣΤΗ ΚΟΥΛΟΥΡΑ










 
Το    παραπάνω σχέδιο  είναι  γεμιστό  με    σοκολάτα  από  τα  πασχαλινά σοκολατένια αυγά   που είχαμε  στο σπίτι    . 
ΥΛΙΚΑ:
1 Κιλό  αλεύρι  για  τσουρέκια
2 σακουλάκια  μαγία ξερή    ή  50  γρ  νωπή μαγιά
500 ml γάλα  χλιαρό
200  γρ  βούτηρο  λιωμένο
250  γρ  ζάχαρη
5 κρόκοι  αυγών  χωριάτικα ( δίνουν πιο καλό χρώμα )
1 /2   κουταλάκι  γλυκού αλάτι
ξύσμα  απο 1 λεμόνι  ή πορτοκάλι
2 φακελάκια  βανίλια   -ζάχαρη  με  άρωμα 
1/2  κουταλάκι  κακουλέ
1/2  κουταλάκι μαχλέπι
60  γρ βούτηρο   λιωμένο  για την επάλειψη
ΓΕΜΙΣΗ  1:
250  γρ  καρύδια   ή  αμυγδαλα  ή  φυστίκια   τριμμένα  στο μπλέντερ πολυ καλά  τριμμένα
4 κουταλίες σούπας  γάλα    
5 κουταλίες σούπας κρυστάλικη  ζάχαρη
1  κουταλάκι γλυκού ρούμι  ή  κονιάκ
1 .1/2  κουταλάκι  κακάο  σκόνη
Ή 
ΓΕΜΙΣΗ  2:
150 γρ σταφύδες
100 γρ καστανή ζάχαρη
λίγο  κονιάκ  ή ρούμι


ή    μερέντα  ή   σοκολάτα    με   ξηρούς  καρπούς

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  •  Βάζουμε   της σταφύδες σε  ένα μπόλ με λίγο νεράκι  και  το κονιάκ να φουσκώσυν  για   30 λεπτά ,  στη συνέχεια  της  βάζουμε  να στραγγίσουν  .Σε ενα άλλο  μπόλ τα τριμμένα   καρύδια -ξηρούς  καρπούς που επιλεξαμε   με την κρυστάλικη  ζάχαρη  και ανακατεύμε  να μαλακώσει . προσθέτουμε το γάλα και το  κονίακ ή  ρούμι   και το κακάο μας και ανακατέυουμε ναγίνει ένα  ωραίο  μείγμα .
  • Ανακατεύουμε  σε  ένα μπόλ με  100  ml χλιαρό γάλα  , τημαγιά μας με μια  χούφτα αλεύρι .προσθέστε  λίγη  κρυσταλική  ζάχαρη  και  ανακατεύουμε  να γίνει  ένας χυλός , πασπαλίζουμε  με  λίγο  αλεύρι  και αφήνουμε  να διπλασιαστεί  σε όγκο, και αφήνουμε 15 λέπτα σε  ζεστό μέρος  .
  • Σε   ένα  μπόλ χτυπάμε  τους  κρόκους  αυγών με  μια πρέζα   αλάτι και ανακατεύουμε ,προσθέτουμε  το ξύσμα  μας και ανατατεύουμε  να γίνει λείο.
  • Σε ένα μπόλ   προσθέστε  το υπόλοιπο  κοσκινισμένο αλεύρι  , την κρυσταλική ζάχαρη  διαλυμένη στο  χλιάρό  γάλα   , και τα αυγάμε το αλάτι και  ξύσμα  , το υπολοιπο χλιαρό  γάλα και τέλος την φουσκωμένη μαγιά μας ,   την  βανίλια. και το  μαχλεπι και το κακουλέ   και το  υπόλοιπο  αλάτι και ζυμώστε την ζύμη μας λίγο  και  παίρνουμε  το λιωμένο βούτηρο στην παλάμη μας  και ζυμώνουμε- ξεμαλλίαζουμε    να το ενσωματώσουμε σιγά -σιγά στη  ζύμη  μας . ζυμώνουμε  για  30 λεπτά  ρίχνούμε  μια  πρέζα αλεύρι επάνω  σ τη ζύμη  μας  και αφήνουμε   σκεπασμένη σε ζεστό μέρος με διάφανη μεμβράνη και πετσέτες  για να 1 ώρα να  διπλασιαστεί σε όγκο  η ζύμη  μας (βάλτε  τη σε  ζεστό  φούρνο  30- 40  βαθμών  ) !!(εγώ τα έβαλα  στον αρτοπαρασκευστή  στο πρόγραμμα που ζυμώνει για 1 και μισή  ώρα   και  ξένοισα )
  • Αφού  φουσκώσει η ζύμη  την χωρίζουμε σε 2 ίσα  μέρη .
  • Πέρνουμε   το πρώτο κομμάτι   και ανοίγουμε  φύλλο  με πάχος 1 εκατ και το αλείφουμε  με το λιωμένο  βούτηρο  μας,και ρίχνουμε το πρώτο μείγμα της γέμισης μας  και το τυλίγουμε ρολό σφιχτό .το ιδιο  κάνουμε  και στο άλλο .τα  πλέκουμε  και τα βάζουμε  σε φόρμα  με λαδόκολλα
  • Την ίδια   εργασία  κάνουμε  και με το άλλο μας  φύλλο , ρίχνουμε   της  σταφύδες και  την καστανή ζάχαρη και κάνουμε την ίδια  διαδικασία . αφήνουμε  να φουσκώσει !!
  • Διαλύουμε  τον κρόκο αυγού με το γάλα  και κάνουμε   μια επάλειψη και στα δυο ρολά  και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο  φούρνο  για 10-15 λεπτά στους  180 βαθμούς   και μετα χαμηλώνουμε  την θερμοκράσια  στους  170-160 και ψήνουμε  για  άλλα 20 λεπτά .
  • Μόλις  ψηθεί  σκεπάζουμε  μέχρι  να κρυώσουν και μετα τα τυλήγουμε με μεμβράνη  και διατηρούνται  έτσι  μαλακά  για 3-4 ημέρες







 


Δεν υπάρχουν σχόλια: