Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΣΟΥΡΕΚΕΝΙΟ ΣΤΕΦΑΝΙ








  • ΥΛΙΚΑ
400 γρ αλεύρι  για  τσουρέκι
90  γρ  βούτυρο λιωμένο
90 γρ  ζάχαρη
2 αυγά  χωριάτικα ( δίνουν πιο καλό χρώμα )
1 πρέζα αλάτι
30 γρ βούτυρο λιωμένο  για την επάλειψη
λίγο ξύσμα  πορτοκάλι 
1/2  κουταλάκι  κακουλέ
1/2  κουταλάκι μαχλέπι
  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΓΙΑ
200 γρ αλεύρι
40 γρ  ζάχαρη
200 ml γάλα  χλιαρό
1 και 1/2 σακουλάκι  μαγία ξερή    ή  30  γρ  νωπή μαγιά

  • ΓΕΜΙΣΗ  1

 120 γρ καρύδια  τριμμένα  στο μπλέντερ πολύ καλά  τριμμένα
4 κουταλιές σούπας γάλα ή και γάλα καρύδας
5 κουταλιές σούπας κρυσταλλική  ζάχαρη
1  κουταλάκι γλυκού ρούμι  ή κονιάκ  ή  ξύσμα  από πορτοκάλι 
1 κουταλάκι γλυκού κακάο  σκόνη
  • ΓΕΜΙΣΗ  2
120 γρ σταφίδες
50 γρ καστανή ζάχαρη

  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ ΣΤΟ  ΤΕΛΟΣ
1 κρόκο αυγού
80 ml γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε της σταφίδες σε  ένα μπολ με λίγο νεράκι  να φουσκώσουν  για   30 λεπτά ,  στη συνέχεια  της  βάζουμε  να στραγγίσουν
 Σε  ένα άλλο  μπολ τα τριμμένα   καρύδια   με την κρυσταλλική  ζάχαρη  και ανακατεύομαι  να μαλακώσει προσθέτουμε  το γάλα  και το κακάο μας και ανακατεύουμε να γίνει ένα  ωραίο  μείγμα .
ΜΑΓΙΑ
  • Ανακατεύουμε  σε  ένα μπολ την μαγιά μας με τα 200 γρ αλεύρι και αφήνουμε 15 λεπτά .προσθέστε  την κρυσταλλική  ζάχαρη  και το χλιαρό μας γάλα και αφήστε  να διπλασιαστεί  σε όγκο.
  • Σε ένα μπολ   προσθέστε  το υπόλοιπο  κοσκινισμένο αλεύρι  , την κρυσταλλική ζάχαρη ,το αλάτι ,το χλιαρό λιωμένο  βούτυρο  και τα αυγά ,και τέλος την φουσκωμένη μαγιά μας , και ζυμώστε την ζύμη μας για 20 λεπτά κάνοντας  μια μαλακή  και αφράτη  ζύμη  χωρίς να κολλάει στα χέρια μας .και αφήστε  τη  σκεπασμένη σε ζεστό μέρος με διάφανη μεμβράνη και πετσέτες  για να 1 ώρα να  διπλασιαστεί σε όγκο  η ζύμη  μας(βάλτε τη σε  ζεστό  φούρνο  50  βαθμών  ) !!(εγώ τα έβαλα  στον αρτοπαρασκευστή  στο πρόγραμμα που ζυμώνει για 1 και μισή  ώρα )
  • Αφού  φουσκώσει η ζύμη  την χωρίζουμε σε 2 ίσα  μέρη
  • Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι και ανοίγουμε  φύλλο  με πάχος 1 εκατ και το αλείφουμε  με το λιωμένο  βούτυρο  μας ,και ρίχνουμε το πρώτο μείγμα της γέμισης μας  και το τυλίγουμε ρολό σφιχτό .



  • Κόβουμε  τα  άκρα   της ζύμης μας  σε κομμάτια 5 εκατ , τα αφήνουμε στην άκρη.

  •  Στη συνέχεια κόβουμε στην μέση  κατά μήκος το ρολό μας όχι  όμως  μέχρι το τέλος  αφήνοντας λίγο άκοπο,ανοίγουμε και βάζουμε  το πρώτο κομμάτι  που κόψαμε  στην μέση και γυρίζουμε της λωρίδες της ζύμης προς τα έξω και  τα πλέκουμε  φέρνοντας επάνω το εσωτερικό τους κάνουμε πλέξιμο ελαφρό ..όταν φτάσουμε στο τέλος  προσθέτουμε και το άλλο κομμάτι ζύμης και με τα χέρια  μας πιέζουμε  λίγο να κλείσει όπως φαίνεται  στις  φωτογραφίες   .
  • Το  βάζουμε  σε φόρμα στενόμακρη  που έχουμε βάλει πρώτα χαρτί ψησίματος ..και το σκεπάζουμε  πάλι με μεμβράνη  και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος  να διπλασιαστεί.
  • Την ίδια εργασία  κάνουμε  και με το άλλο  μας  φύλλο, ρίχνουμε της σταφίδες και  την καστανή ζάχαρη και κάνουμε την ίδια  διαδικασία αφήνουμε  να φουσκώσει !!

  • Διαλύουμε τον κρόκο αυγού με το γάλα  και κάνουμε μια επάλειψη και στα δυο ρολά  και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο  φούρνο  για 30-35 λεπτά στους 200 βαθμούς και μετά χαμηλώνουμε  την θερμοκρασία  και ψήνουμε  για άλλα 10 λεπτά .
  • Μόλις ψηθεί σκεπάζουμε  μέχρι  να κρυώσουν και μετά τα τυλίγουμε με μεμβράνη  και διατηρούνται έτσι  μαλακά  για 3-4 ημέρες
                                                                          ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 
                                                                         ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  
πηγή







Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα με πάνω από όλα υγεία- ευτυχία- αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
                                                Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: