Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΨΩΜΑΚΙ ΠΛΕΞΟΥΔΕΣ ..

 
ΨΩΜΑΚΙ    ..  γιορτινό  για  τραπέζι  γορτινό  .. θα  κλέψετε  όλες  τις  εντυπώσεις ...
ΥΛΙΚΑ
  • 500 γρ αλεύρι
  • 20-25  νωπή μαγιά  ή 7 γρ ξηρή μαγιά
  • 200ml χλιαρό γάλα
  • 1 αυγό και  1 ασπράδι   αυγού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2  κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι 
για τέλος
  • 1 τεμ. αυγού, 1 κουταλάκι του γλυκού γάλα και λίγες σταγόνες λαδιού
  • βούτυρο  για  μετά  το ψήσιμο 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  •  Την μαγιά  την  διαλύουμε  σε  ένα   μπόλακι ελαφρώς  με λίγο χλαρό γάλα και  με 1-2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και αφήνουμε τη να φουσκώσει.Εάν χρησιμοποιείσουμε  ξηρή μαγιά προσθέτουμε στο αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι τρεις φορές (την τελευταία φορά με το αλάτι).Σε ένα μπόλ που έχουμε το  αλεύρι κάνουμε μια  λακούβα στην  μέση και ρίχνουμε    τη ζάχαρη και ελαφρά χτυπημένα  το ασπράδι και  το αυγό ,  το λάδι και την διόγκωμένη   μαγιά  μας .  Σταδιακά ρίχνουμε λίγο από το υπόλοιπο χλιαρό  γάλα .  Ζυμώνουμε μια μαλακή, ελαστική ζύμη.  Τοποθετούμε  σε μια αλευρωμένο δοχείο, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
 
  • Μεταφέρουμε την ζύμη σε μία ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια  και  ανοίγουμε  ένα φύλλο  στρογγυλό  παχους  2-3 εκατοστά , βάζουμε στη μέση  ένα  καπάκι  μπολ -πιτάκι καφέ και  κόβουμε ακτινωτά , όπως στην φωτογράφια .



  • Ξανάκοβουμε  πάλι  έτσι  ώστε  να  έχουμε 8 και μετά 16  και μετά 24 κομμάτια .
 


  •  Και στη συνέχεια τα   πλέκουμε πλεξούδα  ανά  τρία   κομμάτια .
 



  • Όταν τελειώσουμε  το τοποθετούμε το ψωμάκι  μας σε ένα λαδωμένο ταψί    ή σε ένα χαρτί ψησίματος και  το σκεπάζουμε  με ένα πανί και το αφήνουμε για 40 λεπτά  με 1 ώρα σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
 
  •  Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού διαλυμένο  με το γάλα και το λάδι   .
Μετά από λίγα λεπτά, επαναλάβετε  (για μεγαλύτερη γυαλάδα μετά το ψήσιμο).
Προθερμαίνουμε  το φούρνο στους 180 βαθμούς . Μετά τα πρώτα 10-15 λεπτά θα μειώσουμε σε 160 βαθμούς . Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το  ψωμάκι  μας   .
Όταν  πια ψηθεί το  ψωμί μας  το  αλείφουμε με βούτυρο, σκεπάζουμε με μια  πετσέτα  και το αφήνουμε σε μια σχάρα για να κρυώσει.





Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: