Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

KYΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ





Την Κυρα-Σαρακοστή,
που είναι έθιμο παλιό
 οι γιαγιάδες μας τη φτιάχνουν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι την φορούσαν
στο κεφάλι της σταυρό
και το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και μετρούσανε τις μέρες
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η πασχαλιά.

Η αγαπημένη μας Κυρα-Σαρακοστή  είναι ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για να μετράμε τις μέρες της Σαρακοστής.
Κάθε βδομάδα μετά την Καθαρά Δευτέρα κόβουμε ένα ποδαράκι ώσπου να φτάσουμε στην Κυριακή του Πάσχα.
Το τελευταίο πόδι το βάζουμε μέσα στο ψωμί του Πάσχα και όποιος το βρει, έχει τύχη

Μπορούμε ακόμα να τη φτιάξουμε με ζυμάρι. Ανακατεύουμε αλεύρι, νερό και λίγο αλάτι, απλώνουμε τη ζύμη και με ένα μαχαιράκι της δίνουμε το σχήμα γυναίκας. Πλάθουμε την Κυρα-Σαρακοστή σαν να είναι πλαστελίνη, βάζοντας τα χέρια, το πρόσωπο και τα επτά πόδια. Την ψήνουμε στον φούρνο ώσπου να σκληρύνει.
Η Κυρα-Σαρακοστή είναι ένα πολύ όμορφο έθιμο που σχετίζεται με το Πάσχα και θα ήταν πολύ καλό να συνεχιστεί από εμάς, από εσάς, από όλους, για να μην ξεχάσει.




Α, και να μην ξεχάσω! Στην Κυρά-Σαρακοστή δεν σχεδιάζουμε αυτιά.Αλλά  και  ούτε   στομα  ! Ξέρετε γιατί; Για να μην ακούει κουτσομπολιά και άσχημα λόγια!!
Άντε! Πάμε να την φτιάξουμε και καλή μας επιτυχία!!!

Από την Στέλλα Κυπριάδου

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κούπα αλάτι
  • 1 κούπα νερό
  • 3 κούπες αλεύρι (Γ.Ο.Χ.)
  • οδοντογλυφίδα για διακόσμηση
  • Λίγο  χρώμα  ζαχαραοπλαστικης  για τα χρωματιστά σχέδια(προαιρετικά) 
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  •  Πρώτα  σε  ένα  μπόλ  διαλύουμε   το αλατι  σε   χλιαρό νερό  .Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το ζυμαράκι μας. εάν χρειάζεται προσθέτουμε ελάχιστο νερό, σιγά-σιγά με ένα κουτάλι   ζυμώνουμ, ή αλεύρι ετσι ώστε  να έχουμε  μια  ωραία  εύπλαστη ζύμη μαλακιά  που δεν κολλαει  στα χερια  μας και καλοδουλεμένη ζύμη. Την αφήνουμε λίγο να  ξεκουραστή  1-2 ώρες καλά σκεπασμένη  σε  ζεστό μερος  .
  •  Φτιάχνουμε σχηματάκια συμφώνα με τη φωτογραφία και τα ενώνουμε όλα ώστε να σχηματιστεί η κυρά-Σαρακοστή.Διακοσμούμε όπως μας αρέσει
  •  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς
  • Ψήνουμε στους 150  βαθμούς γύρο στα 15-20’ ελέγχοντας να μην μαυρίσει (θέλουμε κυρίως να στεγνώσει). Αφήνουμε να κρυώσει πάρα πολύ καλά. Εάν θέλουμε μπορούμε να την περάσουμε βερνίκι ή ακρυλική ατλακολ που γίνεται διάφανη όταν στεγνώσει. Αντέχει μια χαρά και σκέτη πάντως.
  • Εδώ μερικές μικρούλες που φτιάχτηκαν  για τα  παιδάκια στο νηπιαγωγείο  της  μικρής  μου ..αυτη  την εμπειρία  δεν θα την ξεχάσω ποτέ,ανάμεσα  σε 19 παιδάκια  και  εγώ  ένα  μεγάλο  παιδάκι να  φτιάχνουμε  μαζί όλοι το σωμα της Κυρά  Σαρακοστή .Δεν  θα ξεχάσω  ποτέ  αυτή  την εμπειρία .

Έτοιμες  να  μοιραστούν στα  μικρά  παιδάκια του νηπιαγωγείου  της   μικρής  μου κόρης 

Λίγα μυστικά ακόμα

  • Την ώρα που δίνουμε το σχήμα  μπορούμε να ενσωματώσουμε μια θηλιά ή ένα συνδετήρα ώστε να κρεμιέται η κατασκευή στον τοίχο.
  • Εάν περισσέψει ζύμη την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο. Το αλάτι λειτούργει σαν συντηρητικό και δεν χαλάει η ζύμη μας.Εγω την ζυμωνω  το βράδυ και την επόμενη το πρωί θα  κατασκεύσω το σώμα  της 
  • Μπορούμε εάν θέλουμε να τη χρωματίσουμε είτε με χρώματα ζαχαροπλαστικής είτε με τέμπερες καθώς την πλάθουμε

Ετσι είναι η ζύμη με χρώματα ζαχαροπλαστικής οι μικρες  μου την χρησιμοποιουν και για πλαστελίνη


 Η Κυρά  Σαρακοστή  με  ζύμη    λαγάνας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: