Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ




 

Είναι φοβερά νόστιμο, μαλακό, αρωματικό, αρκετά κορδονάτο ακόμα και μετά από 2-3 μέρες είναι ακόμα αφράτο.
Από δω πήρα το σχέδιο για  το  φετινό μας τσουρέκι  http://www.youtube.com/watch?v=e3cZuZVux_8  το βίντεο  για  το σχεδιο  
Το αλεύρι πάντα από  Μύλοι Γεωργανάδων  το καλύτερο αλεύρι για τα πιο τέλεια τσουρέκια 

ΥΛΙΚΑ :
  1 κιλό και 200γρ περίπου αλεύρι για τσουρέκια  Μύλοι Γεωργανάδωνανάλογα το μέγεθος των αυγών μας .
  5 αυγά χωριάτικα για πιο καλό  χρώμα ,σε θερμοκρασία δωματίου(5χ50γρ =250γρ)
    250 γρ ζάχαρη + 50 γρ για την μαγιά και την μαστίχα
    200 ml γάλα χλιαρό
   150ml κρέμα γάλακτος χλιαρή
     120 γρ βούτυρο + 60 ml καλαμποκέλαιο
     40 γρ νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
    5 γρ μαχλέπι
    2 γρ κακουλέ σε σκόνη
    1-2 γρ από φυσική μαστίχα Χίου  (όχι περισσότερο γιατί πικρίζει )
     ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι 
    2 βανίλιες με άρωμα λεμόνι  
    1 αυγό διαλυμένο με λίγο γάλα για το τέλος
     αμύγδαλα φιλέ για το τέλος
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  •   Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά , ρίχνουμε 2κουταλιές ζάχαρη από την ποσότητα της ζάχαρης που έχουμε πάνω στα υλικά και 2 /3 φλιτζάνι αλεύρι από το αλεύρι μας που έχουμε ζυγίσει και ρίχνουμε μέσα 200 γρ ζεστό γάλα .
  •  Ανακατεύουμε , σκεπάζουμε και περιμένετε μέχρι το μείγμα και να διπλασιαστεί σε όγκο (20 λεπτά ) .
  • Κοσκινίζουμε το  αλεύρι 2 φορές και προσθέτουμε 1/ 2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι .
  • Σε ένα μπλέντερ σπάζουμε την μαστίχα σε σκόνη με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη ( καλό είναι να έχουμε σπίτι μας καλύτερα μαστίχα έτοιμη τριμμένη από το σούπερ μάρκετ )
  • Λιώνουμε ελαφρά το βούτυρο και  προσθέτουμε το λάδι και το καλαμποκελαιο ή ηλιέλαιο και τα αναμιγνύουμε ομοιόμορφα , κάνοντας τα σαν μια κρέμα
  • Σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος  προσθέτουμε και την φουσκωμένη μας μαγιά και το  ξύσμα, το μαχλέπι , κάκουλέ και την μαστίχα και της βανίλιες και το μισό βουτηρο_λάδι 
  • Ρίχνουμε και το αλεύρι λίγο-λίγο όχι  όλο μαζί και ζυμώνουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη βγάζουμε την ζύμη και την βάζουμε πάνω σε πάγκο,ρίχνουμε λίγο-λίγο το βούτυρο _λάδι στις παλάμες μας και ζυμώνουμε την ζύμη διπλωτά -τραβηχτά με τις παλάμες ( αυτό θα βοηθήσει την ζύμη να μαζέψει αέρα και να  δημιουργήσει τα κορδόνια) για 5-10 λεπτά μέχρι μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
  • Την βάζουμε ξανά στο  μπολ  και την σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και μια καθαρή πετσέτα  και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος ή σε φούρνο που έχει προθερμανθεί στους 40_30  ° C.για  2-3 ώρες
  •  Στην επιφάνεια της ζύμης, σχηματίζοντας πολυάριθμες φυσαλίδες αυτό δείχνει την επιτυχία της ζύμης  μας  
 
  • Δίνουμε το σχήμα  που θέλουμε  στο  τσουρέκι μας και  το αφήνουμε να φουσκώσει για  40-50 λεπτά σε ζεστό  μέρος  .
  • Και με αυγό διαλυμένο με λίγο γάλα περνάμε  τα  τσουρέκια  μας και με τα  τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι  ή  παπαρουνόσπορο  .
  • Σε προθερμασμένο φούρνο 170 _160 βαθμών ψήνουμε για  20-30 λεπτά ανάλογα το σχήμα των  τσουρεκιών μας .
Καλή  επιτυχία
Εδώ θα βρούμε πως μπορούμε να πλέξουμε τα τσουρέκια με  περισσότερα από 3 κορδόνια εδώ
και εδώ
 Ζυγίζουμε την ζύμη μας και την μοιράζουμε σε κομμάτια των 250 γρ αν θέλουμε να κάνουμε την πλεξούδα με δύο κορδόνια και θα έχουμε ένα τσουρέκι των 500 γρ και 160_170 γρ με  3 κορδόνια .






Μείνετε συντονισμένοι.................
Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  
 Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: