Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΕ ΠΑΚΕΤΑ ΖΥΜΗΣ





ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ  :
4   μπούτακια  κοτόπουλου ξεκοκαλισμένα και χωρίς την πέτσα, ή και στήθος,  ή και  γαλοπούλα  αν  σας  αρέσει κομμένο φέτες
Τα  βάζω    τυλιγμένα   σε  ρολό την κατάψυξη  να παγώσουν   λίγο για να μπορώ να το κόψω φετούλες εύκολα 
2   πιπεριές κόκκινες  κομμένες  σε    φέτες
2   πιπεριές  πράσινες  κομμένες  σε  φέτες
1 καρότο  κομμένο σε  κυβάκια
100  γρ  μανιτάρια
1  καρότο  κομμένο  σε  λεπτές  φέτες.
2-3  ντοματάκια  φρέσκα  
1  κουταλάκι  πολτό  σκόρδου  σπιτικό  ή  μια  σκελίδα  σκόρδου 
1 ξερό κρεμμύδι σε φέτες
2  φρέσκα  κρεμμύδια  κομμένα σε ροδέλες  
 3-4  κουταλιές  ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι,   θυμάρι ,
λίγες  ελίτσες  (προαιρετικά )
μισό κουταλάκι  του γλυκού  κόκκινο πιπέρι
200 γρ  φέτα  σε  κύβους
 λίγο   ζωμό  κοτόπουλου  σπιτικό
μαιντανό
 150 γρ.  τριμμένο  ή 4-5  φέτες  τυρί  γκούντα


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ:

400 γρ αλεύρι για όλες  της  χρήσεις
200 γρ αλεύρι  κίτρινο  σταρένιο
60  γρ βούτυρο
100 ml  χλιαρό  νερό
200 ml   κρέμα  γάλακτος  χλιαρή 
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
7-9 γραμμάρια ξερής μαγιάς
λίγο γάλα για το τέλος
μισή  κουταλιά του γλυκού  ρίγανη

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ:
  • Βάζουμε το κοτόπουλο σε  αντικολλητικό τηγάνι και  προσθέτουμε το ελαιόλαδο και για   5-6 λεπτά  το  σωτάρουμε   να  πάρει   χρώμα  .
  • Στη συνέχεια βάζουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια   τα καρότα και τις πιπεριές, τα μπαχαρικά και τα αφήνουμε να μαραθούν,  τα σβήνουμε  με  την ντομάτα  , και  αμέσως  ρίχνουμε  2-3 κουταλίες  ζωμό  σπιτικό  κοτόπουλου  ,και τον μαιντανό , αλάτι   πιπέρι   θύμάρι ..τα  αφήνουμε   να βράσουν ,  να μην λιώσουν να ξεχωρίζουν, αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε να κρυώσουν.

  • ΖΥΜΗ:
  • Σε ένα μπόλ ανακετεύουμε το κρύο βούτυρο με τα χέρια μας στο αλεύρι , και με το αλάτι μέχρι να πάρετε μια αμμώδη υφή .  Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο ζεστό νερό 
  • Ρίχνουμε το μείγμα από το νερό και την  μαγιά  ,  την  χλιαρή κρέμα   γαλακτος   ,  την ρίγανη   πάνω από το αλεύρι που έχουμε  κοσκινίσει   και να αρχίζουμε να ζυμώνουμε .
  • Ζυμώνουμε μέχρι να συγκεντρώσουμε μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη, που ξεκολλάει  απο τα τυχώματα του μπολ .  Αλείφουμε με λάδι τη ζύμη και την σκεπάζουμεμε πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα για μια ώρα.
  • Παίρνουμε την ζύμη μας που την έχουμε αφήσει να φουσκώσει και την μοιράζουμε σε 4  κομμάτια-μπαλάκια .
  • Πάνω σε αλευρωμένο πάγκο παίρνουμε το ενα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε ένα φύλλο πάχους 1 εκατοστό και φαρδος 10 -15 εκατ και μακρος 20 εκατ .

  • Βάζουμε την  γέμιση  κοτόπουλου  στην μέση και  απο   πάνω λίγο  ακόμα τριμμένο  τυράκι  σηκώνουμε  την ζύμη  και παίρνουμε και διπλώνουμε   τη ζύμη  σε πίετες   και καλύπτουμε    την  γέμηση  ,και το κλείνουμε .     Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα η λαδομένο ταψί. Τα  περνάμε  με ένα  πινέλο  με  λίγο γάλα .

  • Ρίχνουμε λίγο τρίμμένο τυρί από πάνω , φτιάχνουμε λίγο με τα χέρια μας της άκρες να μην μας βγεί η γέμιση και τα αλείφουμε με λίγο γάλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους180-200 βαθμούς .



2 σχόλια:

Matoula είπε...

ΤΕΛΕΙΑ ιδέα!!! Την έκανα προχθές που είχα καλέσει καποιους φίλους για ταινία σπίτι και όλοι εντυπωσιάστηκαν με την ιδέα! Πήρα βέβαια έτοιμα μικρα πεινιρλυ https://xrisizimi.gr/proionta/mikra-peinirli-me-kapnisto-mbeikon-pa/ αλλά τα ενίσχυσα με τυρι για να λιώσει έτσι ώραια όπως και το δικό σου!!!το καλύτερο ήταν πως η πίτα ήταν σχεδόν ετοιμη κομμένη σε κομματια καθώς ο καθενας έπαιρνε από ένα πεινιρλακι!

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Kαλησπέρα σας! Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και φυσικά χαίρομαι που σας άρεσε και η γεύση του αλλά και η ιδέα ! φυσικά καλά κάνατε και αυτοσχεδιάσατε με την έτοιμη ζύμη!Εγω έχω ιδιαίτερη αγάπη στα ζυμαράκια μου ! καλό σας βράδυ !