Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ

 



 Αυτή την συνταγή την πήρα απο την αγαπημένη  φίλη από το  facebooc  Αλέκα Μαρίνη ,την φτιάχνω  πολύ συχνά μας αρέσουν και τα τρώμε με το γάλα μας το πρωί, παρέα  με  τον καφέ μας .
Πάμε να  τα  φτιάξουμε  παρέα   ..

ΥΛΙΚΑ :
 3 κούπες λάδι  ή   2κούπες   λάδι  και 1 κούπα  καλαμποκέλαιο
αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1 1/2 - 2 κιλά)
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1/2  κούπα ρακί
1 -1/2  κούπες χυμό από  πορτοκάλια  φρέσκα
1 κουταλάκια του γλυκού  κανέλα
1/2 κουταλάκια του γλυκού γαρύφαλλο
1  κουταλάκια του γλυκού  μπείκιν πάουντερ
3 κουταλάκια της σούπας κακάο
1 κουταλάκια του γλυκού αμμωνία ( εγώ  βάζω   σόδα )
σουσάμι για το τέλος
1/2 κούπα  καρυδόψυχα χοντροκομμένη ή αμυγδαλόψυχα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ  :


  • Χτυπάμε με  τον αυγοδάρτη  το λάδι με τη ζάχαρη  για  3 -5  λεπτά  .Προσθέτουμε  τη  ρακί , την κανέλα ,το γαρύφαλλο. Διαλύουμε την αμμωνία (σόδα ) στο χυμό πορτοκαλιού, τα  αμύγδαλα  κομμένα στα 4 και τα προσθέτουμε στο  παραπάνω  μείγμα . 
    Κοσκινίζουμε το αλεύρι ,ανακατεύουμε το μπέικιν  πάουντερ με το αλεύρι.
  • Ρίχνουμε λίγο  λίγο σχεδόν το περισσότερο από το μισό  το αλεύρι  και  ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή  ζύμη, που σχεδόν κολλάει  στα  χέρια  μας ..
     Παίρνουμε μια μεγάλη χούφτα από την παραπάνω  ζύμη  και τη βάζουμε σε ένα μπωλάκι  και  εκεί προσθέτουμε το κακάο και το αναμειγνύουμε.Αν χρειαστεί, προσθέτουμε τόσο αλεύρι, όσο να πλάθεται σε μπαστουνάκια. όπως  φαίνετε στις  φωτογραφίες  παρακάτω .
     Συμπληρώνουμε αλεύρι και στην υπόλοιπη άσπρη ζύμη, την μοιράζουμε σε τέσσερις ή έξι μπάλες. Εξαρτάται από το ποσό μεγάλο είναι το ταψί μας, για να χωρέσουν
     
  • Από το άσπρο μείγμα παίρνουμε ένα κομμάτι, το πλάθουμε αρχικά σαν μπαστουνάκι κι έπειτα το ανοίγουμε φύλλο  όπως φαίνετε στις φωτογραφίες. Βάζουμε το σκούρο μπαστουνάκι με το κακάο στη μέση, το κάνουμε ρολό και το τυλίγουμε όλο μαζί αν θέλουμε, σε σουσάμι.
  • Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη. Βάζουμε τα μπαστουνάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα χαράζουμε βαθειά, ανά 2 εκατ  πάχος .
  • Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώνουν και τα κόβουμε μέχρι κάτω να χωρίσουν εντελώς.
  • Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 1ώρα και 30 λεπτά περίπου,για να στεγνώσουντα παξιμαδάκια. 
  • Μόλις  κρυώσουν τα  φυλάσουμε σε  ειδικό κουτί  για  μπισκότα  και  διατηρούνται  πάνω από  15 ημέρες .
  
Εδώ   αυτοσχεδιάσαν  τα  κοριτσάκια  μου    κα ι ΄εβγαλαν  την πρώτη  τους   φωτογραφία     .....  πρωινό  για  μικρές  πριγκίπισες   έτσι  το ονόμασαν
Ως την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: