Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

ΓΛΥΚΟ ΣΤΑΦΥΛΙ

Φτιάξτε σε χρόνο ρεκόρ τραγανό γλυκό σταφύλι και απολαύστε το με το απογευματινό καφεδάκι και ένα ποτήρι κρύο νεράκι,   ή   με στραγγιστό γιαούρτι για  τις  απογευματινές μας  λυγούρες. ...Είναι  η εποχή  του και θα  το  βρούμε  άφθονο στις  λάικές  και στα  μανάβικα .  Πάμε  να  το  φτίαξουμε  μαζί ...




 ΥΛΙΚΑ:
2 κιλά σταφύλια  ασπρα  ή μαύρα  σταφίδα   ..
1  - 1 /12   κιλό ζάχαρη ανάλογα  πόσο  γλυκά  είναι  τα σταφύλια μας .
1 φλυτζάνι   νερό
 χυμός από 1 λεμόνι
1-2  βανίλιες
 αμύγδαλα  ασπρισμένα και     ανοιγμένα  στή μέση  
και  φύλλα  αρμπαρόριζας
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Πλένουμε   καλά τα σταφύλια ,ξεχωρίζουμε απαλά τις ρόγες από τα κοτσανάκια, οι ρόγες πρέπει να είναι γερές χωρίς χτυπήματα και σκασίματα., και τις ζυγίζουμε να μας δώσουν καθαρό βάρος 2 κιλά.   Τις ξανά πλένουμε καλά και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι,και τις  αφήνουμε  να στεγνώσουν. 
  • Βάζουμε  της ρόγες σταφυλιού  μαζί με τη ζάχαρη και  το νερό σε μια κατσαρόλα και αφήνουμε  να βράσουν  Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά (για παράδειγμα από το 9 χαμηλώνουμε στο 7) και αφήνουμε το γλυκό   να βράσει για 5-10 λεπτά    Δεν απομακρυνόμαστε από την κατσαρόλα, και κατά διαστήματα ξαφρίζουμε.
  • Κατεβάζουμε   την κατσαρόλα από τη φωτιά, σκεπάζουμε   με μια υφασμάτινη πετσέτα και αφήνουμε  έτσι για 24 ώρες .
  • Την επόμενη μέρα ξαναβάζουμε  την κατσαρόλα να βράσει σε   μέτρια    φωτιά, μέχρι να "δέσει" το σιρόπι  περίπου 15 λεπτά… όταν δούμε μεγάλες φουσκάλες να σχηματίζονται καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο. Αν μας φαίνεται πολύ υδαρό…όταν κρυώσει θα σφίξει!. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε  το λεμόνι, τη βανίλια και τα αμύγδαλα.
  •  Όταν δέσει το σιρόπι, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, και κάνουμε το  εξής  κόλπο, δηλαδή αρχίζουμε να κουνάμε την κατσαρόλα   κυκλικά  , ώστε να εισχωρήσει το σιρόπι μέσα στις ρόγες  και  να φουσκώσουν 
    • Αφήνουμε  το γλυκό να κρυώσει καλά και το βάζουμε    σε γυάλινα βάζα αποστειρωμένα.
    Πηγή   



     


    Δεν υπάρχουν σχόλια: