Σελίδες

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΚΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΥΡΤΩΣ

Την συνταγή την  πήρα από τις φίλες Αλέκα  και Μυρτώ, αγαπημένες φίλες στο facebook, από την σελίδα  της  Μυρτούς.
Μαλακά,αφράτα και μαστιχωτά  τσουρέκια  ...έτοιμα  για  το πρωινό των κοριτσιών μου για το σχολείο .Τα συσκεύασα σε  διάφανα  σακουλάκια  για  να  κρατήσουν  την  φρεσκάδα  τους  και τις  επόμενες  μέρες  και  φυσικά  φαγώθηκαν στο πι και φι από την  οικογένεια  μου ..πριν  να  χάσουν την αφράτη υφή τους  
Πάμε  να τα  φτιάξουμε  μαζί  :








ΥΛΙΚΑ 
280 ml γάλα εβαπορέ αραιωμένο με νερό χλιαρό.
(200 ml γάλα και 80 ml νερό)
(Εγώ έβαλα 170 ml γάλα εβαπορέ και 80 ml νερό  και συμπλήρωσα  και 30 ml γάλα φρέσκο ) 
3 αυγά
3 φακελάκια ξερή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά
70 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ελαφρώς λιωμένο
120 γρ άχνη ζάχαρη
60 γρ ιμβερτοζαχαρη
Μια  πρέζα αλάτι
700-750 γρ αλεύρι για τσουρέκια
1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι
 1/2 κουταλακι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
Λίγο κακουλέ
 ξύσμα πορτοκαλιού
 1 βανίλια
1 κρόκο αραιωμένο με λίγο γάλα για την επάλειψη.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βάζουμε σε  ένα  μπολ τη μαγιά μαζί με την ιμβερτοζάχαρη και το αραιωμένο γάλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί.
  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τη μαγιά,τα αυγά, την άχνη, τα μυρωδικά, το βούτυρο, το αλάτι ανακατεύουμε λίγα λεπτά και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι.
  • Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι η ζύμη μας να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου 
  • .Ανάβουμε το φούρνο στους 50 και αφήνουμε να ζεσταθεί για 5-10λεπτά .
  • .Βάζουμε το σκεύος στο προθερμασμένο φούρνο στους 50 βαθμούς μέχρι να φουσκώσει ,να  διπλασιάσει τον όγκο της . .

  • Αφού φουσκώσει το πατάμε να ξεφουσκώσει και παίρνουμε ποσότητα ζυμαριού και πλάθουμε κορδόνια  και  τα δίνουμε το σχήμα  που  έχω στις  φωτογραφίες πιο κάτω. 

  • Τοποθετούμε σε ταψί με  λαδόκολλα και τα βάζουμε σκεπασμένα πάλι στο φούρνο, στους 50 βαθμούς,μονο για 15 λεπτά .
  • Τα βγάζουμε από το φούρνο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς
  • Αλείφουμε με τον κρόκο τα τσουρέκια μας και ψήνουμε τα μικρά για 20 λεπτά και τα μεγαλύτερα λίγο παραπάνω.
  • Για όσους έχουν αρτοπαρασκευαστή ,ρίχνουμε όλα τα υλικά στον  κάδο  και αφήνουμε να ζυμώσει και να φουσκώσει,να  διαπλαστεί η ζύμη μας  .Η υπόλοιπη διαδικασία είναι η ίδια.
                                                              Καλή σας επιτυχία !!!!

Εδώ  θα  βρείτε πολλά  μυστικά  για  την παρασκευή ενός  τέλειου αφράτου  και  μαστιχωτού  τσουρεκιού ..
Συγχωρέστε  με  για τις 3 φωτογραφίες που δεν  έχουν καμία σχέσ  με την  τσουρεκοζύμη ,άλλα ξεχάστηκα  και δεν έβγαλα το λουλουδάκι βήμα-βήμα και σας έβαλα μια  φωτογραφίες από μια  δίχρωμη ζύμη που έκανα κάποια  άλλη στιγμή .

https://www.youtube.com/watch?v=zKNbZAIn4Ik&feature=share
ΙΜΒΕΡΤΟΖΑΧΑΡΗ

ΥΛΙΚΑ:
450 γρ ζάχαρη
360 ml  νερό
1 κουταλάκι γλυκού χυμό  λεμόνι
ή 1/2 κουταλάκι γλυκού κιτρικό οξύ (ξινό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά μας. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο 2 για τις κουζίνες που είναι το μάτι από 1-3 και για τις κουζίνες από το 1-9 στο 6.Φέρνουμε το σιρόπι μας σε θέση βρασμού. Ανακατεύουμε μόνο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη..μετά δεν ανακατεύουμε.
  • Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κατεβάζουμε στο 1 και αντίστοιχα στο 3. Αν έχουμε θερμόμετρο, στους 114 βαθμούς Κελσίου. 
  • Βράζουμε για 10 με 12 λεπτά. Καθ όλη τη διάρκεια του βρασμού, με ένα πινελάκι βουτηγμένο στο νερό ,καθαρίζουμε τα τοιχώματα του σκεύους από τους κόκκους ζάχαρης που σίγουρα έχουν κολλήσει. 
  • Αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο  που πιο  πριν έχουμε  αποστειρώσει και το φυλάσσουμε στο ψυγείο για 6 μήνες ως 1 χρόνο. 
  •  Αν δούμε σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα , ότι έχει πιάσει μούχλα..τότε έχει χαλάσει, το πετάμε και φτιάχνουμε άλλο.Το χρησιμοποιούμε σε τσουρέκια, ζύμες  brioche, ψωμίi, ψωμάκια, κέικ ,παγωτά.Η αναλογία είναι 1 προς 3. Δηλαδή..όταν η συνταγή μας ζητάει 200 γρ ζάχαρη, βάζουμε 150 γρ και 50 ιμβερτοζάχαρη.
  •   Η ζάχαρη αυτή έχει την ιδιότητα, να δίνει στα γλυκά μας και στις ζύμες μας..ελαστικότητα στις ζύμες,υγρασία στα κέικ και στα παγωτά να μην κρυσταλλώνουν.
 

 Η  πηγή της συνταγής για την ιμβερτοζάχαρη είναι από εδώ..
http://www.chefeddy.com/2009/11/invert-sugar/

                                                                              Καλή σας επιτυχία!!!


Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με  ζυμαράκι να περνάτε καλά .  Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου