Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙ








ΥΛΙΚΑ
500 γρ  αλεύρι για τσουρέκια
1/2  κουταλάκι  αλάτι
50  γρ   μαγιά  νωπή  η  2 φακελάκια  ξερή  μαγιά
1/2 κούπας  βούτυρο
3/4 κούπας  ζάχαρη
1 κουταλιά  ξύσμα  πορτοκάλι
1 κουταλιά  ξύσμα λεμόνι
1/2 κούπας  ζεστό  γάλα
3 αυγά
4  κουταλιές  ζεστό  νερό
1 κρόκο  για το άλειμμα στο τέλος
1 κουταλάκι  μαχλέπι και κακουλέ ( Προαιρετικά )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


  • Σε ένα  μπολ ανακατεύουμε   το αλεύρι με το αλάτι .  Διαλύουμε τη μαγιά σε 4 κουταλιές ζεστό  νερό  και ρίχνουμε  και 1-2  κουταλιές  αλεύρι  να γίνει  χυλός  και το αφήνουμε  15 λεπτά  ώσπου να    κάνει  φουσκάλες . Λιώνουμε  το βούτυρο  και το κρατάμε  χλιαρό . Σε  μια λεκάνη ρίχνουμε το  ζεστό  γάλα  τη  ζάχαρη και τα αρώματα και ανακατεύουμε με το κουτάλι , τα  αυγά και ανακατεύουμε με τα χέρια  σπάζοντας  τα αυγά .  Ρίχνουμε την  φουσκωμένη μαγιά και ανακατεύουμε με τα  δάχτυλα  χωρίς όμως   να το ζυμώνουμε και ρίχνουμε  σε 3 δόσεις το αλεύρι   και  ζυμώνουμε ελαφρά να ενωθεί με τα  υπόλοιπα  υλικά .
  • Ύστερα παίρνουμε  το  ζεστό βούτυρο  με τις  χούφτες  μας  λίγο -λίγο και  τι ρίχνουμε  επάνω στη  ζύμη  και  διπλώνουμε  την ζύμη  πολλές φορές  χωρίς να την  ζυμώνουμε μέχρι να τελειώσει το βούτυρο .Μην  περιμένουμε να  απορροφηθεί εντελώς, το βούτυρο απορροφάται  καθώς  η ζύμη φουσκώνει .Σκεπάζουμε με  μεμβράνη και πετσέτα σε ζεστό μέρος για 1 ώρα  και λίγο περισσότερο, την πατάμε  να ξεφουσκώσει και πλάθουμε μια  μεγάλη  βασιλόπιτα  το σχέδιο που θέλουμε και  αφήνουμε  σκεπασμένη  να  να διπλασιαστεί  σε όγκο για  30-45  λεπτά   περίπου .
  • Αλείφουμε  με τον κρόκο  που έχουμε αραιώσει με λίγο νερό ή λίγο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο  στους 180  βαθμούς  για 20 λεπτά  περίπου ανάλογα  το φούρνο μας 
  • Όταν κρυώσει  την στολίζουμε  ανάλογα  με την φαντασία  μας .  
 
  • Εγώ  το έκανα  χριστουγεννιάτικο δέντρο.
  ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !!

Η ΣΥΝΤΑΓΗ  ΕΙΝΑΙ  ΤΙΣ  ΚΥΡΙΑ  ΒΕΦΑΣ  ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ .
H συνταγή μπήκε  και στο περιοδικό   ¨" στείλε τη  συνταγή "....



Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα με πάνω από όλα υγεία- ευτυχία- αγάπη και χαρά στο σπιτικό σας !!!
                                                Καλά να περάσετε με τις οικογένειες σας !!

Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΜΠΟΥΚΕΤΟ ΤΟΥ ΜΑΗ ΚΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΠΙΤΣΑ ΚΑΙ ΖΥΜΑΡΕΝΙΑ ΨΑΡΑΚΙΑ

Με  μια   ζύμη   φτιάξαμε   3  διαφορετικά σχέδια ..  πάμε   να  δούμε   τι  κάναμε  ..





Με  την  ίδια  ζύμη  κάναμε  και  τα  Στριφτάρια πίτσα

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΖΥΜΗ :
20γρ  νωπή μαγιά ή  1 φακελάκι ξερή  μαγιά
250 ml γάλα χλιαρό
4 κουταλιές της σούπας γιαούρτι
1 αυγό
2 κουταλιές  σούπας λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
550 γρ  -650  γρ  αλεύρι  για'ολες τις χρήσεις   ή 00 ισως  και περισσοτερο 
ΓΕΜΙΣΗ
30 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
τυρια,γαλαπουλα ,πιπεριά,  λίγο  πιπέρι  κόκκινο και  ότι άλλο θέλετε  εσείς!!!
Λίγο  γάλα για τοτέλος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Διαλύουμε  σε  ένα  μπόλ  τον  κύβο μαγιάς  με  τα  50 ml χλιαρό γάλα και προσθέτουμε  1 κουταλιά  ζάχαρη και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι,ανακατεύουμε και το αφήνουμε για δέκα λεπτά για  να δράσει η  μαγιά και να  ανέβει . 
  • Σε ένα ξεχωριστό μπόλ κοσκινίζουμε  το  αλεύρι.Κάνουμε  μια  τρύπα  και  προσθέτουμε  το αυγό χτυπημένο , τα υπόλοιπα 2ο0 ml γάλα, γιαούρτι,αλάτι και την  ανεβασμένη  μαγιά  μας .
  •  Ζυμώνουμε  την ζύμη αν  κολλάει  προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι, τόσο ώστε  για να έχουμε  μια μαλακιά ζύμη,την οποία  την  βάζουμε  σε αλευρωμένο δοχείο, καλύπτουμε  με ένα υγρό πανί και την αφήνουμε σε ζεστό δωμάτιο μακρία  από ρεύματα  για  1 ώρα περίπου  για να  διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη μας
  •   Το ψήνουμε  σε προθερμασμένο  φούρνοι μέχρι να ροδίσει  σε προθερμασμένο φούρνο 180 ° Cγια  25-30  λεπτά .
Την  ιδέα   για  τα ψαράκια  την  πήρα  από εδώ     




Ως  την επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές. 

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΡΩΜΗΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΜΗΛΟ


Ενα  υγιεινό σνάκ   για όλες  της  ώρες ..

YΛΙΚΑ  :

1 και 1/2  φλιτζάνια για όλες  τις  χρήσεις αλεύρι
1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
1/2  κουταλάκι του  γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2  κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/4  κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4  κουταλάκι  του γλυκού κανέλα
2 φλιτζάνια βρώμη
1/2 κούπα χοντροκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα
8 κουταλάκια της σούπας ανάλατο βούτυρο,σε θερμοκρασία δωματίου 125 γρ (εγώ έβαλα λάδι  για πιο υγιεινά )
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη 
1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1/4 φλιτζάνι  μέλι  ή σιρόπι σφενδάμου
1 μέτριο μήλο κομμένο στο μπλέντερ
2  βανίλιες
1/2 φλιτζάνι σοκολάτα σταγόνες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Προθερμάνουμε το  φούρνο στους 200 βαθμούς .
Σε ένα  μπολ, ανακατεύουμε τα δύο είδη άλευρου , το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι, τη βρώμη, τα καρύδια με ένα σύρμα ή πιρούνι.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε με μίξερ το βούτυρο,μαύρη ζάχαρη, και κρυσταλλική ζάχαρη μαζί για 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ασπρίσουν ρίχνουμε και το αυγό και το χτυπάμε μέχρι να γίνει λείο και αφράτο, περιχύνουμε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου και τη βανίλια μέχρι να ενσωματωθούν . Σταματάμε το μίξερ και σταδιακά προσθέτουμε  το μείγμα αλευριού, βρώμης και ζυμώνουμε   με   τα  χέρια  να ενσωματωθεί  το αλεύρι  μας  και στη συνέχεια , προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας .
Πλάθουμε με  λαδωμένα  χέρια  τη ζύμη σε  μέγεθος καρυδιού και τα  βάζουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό φύλλο μπισκότων με  αρκετή  απόσταση μεταξύ τους και με υγρά δάχτυλα, ισιώνουμε τα μπισκότα λίγο. Ψήνουμε για 9-10 λεπτά στους 180  βαθμούς .
 Τα μπισκότα  είναι  έτοιμα  όταν ροδίσουν ελαφρά στην κορυφή. Αφήνουμε  τα μπισκότα σε μια σχάρα να κρυώσουν

 *Τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου πάντα ,η ζύμη να είναι ελαφρώς κολλώδης,αν θέλετε την αφήνετε για 30 λεπτά στο ψυγείο και πάνω από όλα ακρίβεια στα υλικά πάντα ζυγισμένα ποτέ δεν προσθέτουμε παραπάνω στερεά υλικά π.χ αλεύρι ή βρώμη.
Ο χρόνος ψησίματος πρέπει να μην υπερβεί τα 15 λεπτά.τα αφήνουμε  πάνω στο ταψί και αυτά θα συνεχίσουν να  ψήνονται  λόγου της θερμότητας .
΄Αν τα πατήσουμε με το χέρι θα δούμε ότι είναι πολύ μαλακά έτσι πρέπει,θα  δούμε 'ότι μπορεί να χαλάσει και το σχέδιο  τους .. 
Όσο πιο νωρίς  τα  βγάζετε  τόσο πιο  μαλακά μπισκότα  θα έχετε .

 



Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΟΥ ΜΕ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ

Ο ΤΟΠΟΣ  ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ... ΤΑ  ΑΜΠΕΛΙΑ  ΜΑΣ .. Ο ΚΑΜΠΟΣ  ΜΑΣ   ΕΝΑ ΜΙΚΡΌ  ΚΟΜΜΑΤΙ  ...




ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ  ΜΑΣ  ΚΑΙ ΟΙ  ΚΑΡΠΟΙ  ΤΟΥ


Το αμπέλι, ή κλήμα είναι αγγειόσπερμο φυτό, ανήκει δε στην τάξη των Ραμνωδών και στην οικογένεια των Αμπελοειδών, με πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται στις εύκρατες περιοχές της γης. Το αμπέλι καλλιεργείται κυρίως για τον καρπό του, το σταφύλι, ενώ και τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στη μαγειρική (ντολμάδες). Τα σταφύλια μπορούν να καταναλωθούν ως έχουν ή να χρησιμοποιηθούν είτε για γλυκίσματα (γλυκό του κουταλιού) είτε για την παρασκευή σταφίδων, κρασιού, άλλων οινοπνευματωδών ποτών όπως το τσίπουρο και τελικά οινοπνεύματος (αιθανόλης).         Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Είναι η εποχή τους...Κάθε χρόνο τέτοια εποχή αρχίζει η δουλειά στα αμπέλια. 
Στον τόπο μου αυτές τις μέρες  κανείς δεν ησυχάζει όλοι τρέχουν πάνω  -κάτω σαν τις μέλισσες .. 
Γεννήθηκα σε μια  περιοχή  ...όπου και  να ρίξεις το μάτι σου θα δεις αμπέλια ...από  μικρή ηλικία έτρεχα  μέσα στους  αμπελώνες... στην αρχή σαν παιχνίδι αλλά και όταν πια μεγάλωσα  βοήθαγα και εγώ και η αδερφή  μου τους γονείς μου στις δουλειές τα  καλοκαίρια  που δεν  είχαμε  σχολείο  .. 
Αγάπησα και αγαπάω τα  αμπέλια ακόμα  και σήμερα  που έχω  την δική  μου οικογένεια τα  επισκέπτομαι  και  φυσικά  όποτε  μπορώ βοηθάω τους γονείς  μου στις  δουλειές τους .
 Αγαπάω  τους  καρπούς  το ...  τα σταφύλια ,το  κρασί, ακόμα  και  τσίπουρο, τα  τρυφερά   αμπελόφυλλα  τους   που από αυτά  φτιάχνουμε τα  αγαπημένα  μας ντολμαδάκια
Θυμάμαι  την μητέρα μου  σε όλο  το αμπέλι να  ψάχνει  τα  πιο  τρυφερά  και  ωραία  και  καλοσχηματισμένα φύλλα  από τις κορυφές των  βλασταριών, να  τα  φτιάχνει σε 20-30..ένα   πάνω στο άλλο και  να  γεμίζει έτσι σακούλες  . 
 Αργότερα όταν μεγαλώσαμε και εγώ και η αδερφή μου μας έβαζε να  μαζέψουμε εμείς  και μας  έλεγε  προσέξτε  ," να  μαζεύετε τα  πιο καλοσχηματισμένα  και  τρυφερά φύλλα . 
Γυρίζοντας  μετά  στο σπίτι  δεν ησυχάζε αν δεν αποθηκεύει τουλάχιστον 800-1000 φύλλα σε πακέτα των 50 ή 100... τα  συντηρούσε πάντα σε πλαστικό μπουκάλι  ..
Τα αμπελόφυλλα συντηρούνται με πολλούς τρόπους...Στην περιοχή μας τα συντηρούμε ή στην κατάψυξη ή σε πλαστικό μπουκάλι.
Εγώ προτιμώ  όμως την κατάψυξη... 
θα σας δείξω πως  τα  διατηρώ  αργότερα.....λίγη  υπομονή να  πάω ξανά στο αμπέλι  να  μαζέψω φρέσκα  φύλλα  .. εδώ  θα  δούμε πως  τα  διατηρούν  στην κατάψυξη  . 
Πάντως όπως κι αν τα συντηρήσετε πρέπει να ξέρετε πάνω από όλα να μαζέψετε 
Από τα καινούρια βλαστάρια πάντα μαζεύουμετα  φύλλα  που  έχουν ανοιχτό  χρώμα  ...πάντα και  όχι τα  παλιά  σκληρά  φύλλα  
΄Όπως θα καταλάβατε για μένα αγαπάω  τα  ζυμαράκια  και  τα αμπέλια πολύ ...είναι ευλογημένα με καρπούς και φυσικά ήταν και  είναι πόρος ζωής για την οικογένεια μας  !!   http://plathozymarakiametadyoxerakia.blogspot.gr/2015/04/rche.html


Πάμε   τώρα  να  τα μαγειρέψουμε  ..







ΥΛΙΚΑ :
60 αμπελόφυλλα   τρυφερά 
700  γρ κιμάς   μοσχαρίσιος
2 μέτρια κρεμμύδια  ξερά   και 2-3  φρέσκα  κρεμμυδάκια
1   κούπα ρύζι  όχι  πολύ γεμάτη (Καρολίνα  )
αλάτι ,πιπέρι,
λίγη γλυκεία  πάπρικα  
1 αυγό
λίγο  ψιλοκομμένο  άνηθο
λίγο ψιλοκομμένο  φρέσκο  δυόσμο
 χυμός από  1  λεμόνι
2-3  κούπες νερό βρύσης
ή  φρέσκο σπιτικό  ζωμό  κοτόπουλου   (προαιρετικά )
1/2 κούπα ελαιόλαδο
μια  μικρή  σκελίδα σκόρδο    (προαιρετικά )

ΓΙΑ ΤΗΝ  ΣΑΛΤΣΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ:
1  κουταλιά  ελαιόλαδο
2 κουταλιές βούτυρο
4 κουταλιές αλεύρι  ή  κόρν Φλάουερ
ζωμός από το φαγητό   1,1/2 -2  κούπες   ή  νερό χλιαρό
χυμός από  2 λεμόνια
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι και λίγο  πάπρικα  γλυκεία
2 κρόκους αυγού σε θερμοκρασία δωματίου.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Πλένουμε  τα  φύλλα μας   πολύ  καλά  και τα κάνουμε  στοίβες ανά 20  και τα ζεματάμε σε  κατσαρόλα με νερό  που βράζει  για  ένα  λεπτό .. έτσι  ώστε  να αλλάξουν χρώμα  ή  χρησιμοποιούμε   από την κατάψυξη  που έχουμε   ετοιμάσει αμπελόφυλλα από την προηγούμενη  χρονιά    θα    δείξω   βήμα  -βήμα  πως   τα διατηρούμε   .
 




  • Κόβουμε  τα κρεμμύδια   μας  στο  μπλέντερ    .Βάζουμε  τα  παραπάνω   υλικά μας εκτός από το νερό ,το μισό από  το λάδι μας  σε μία λεκάνη και τα ζυμώνουμε και  τα  αφήνουμε  10 λεπτά  στο  ψυγείο  να  δέσουν   τα  υλικά .
  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε για βάση 4 -5 αμπελόφυλλα. Αρχίζουμε  τη  διαδικασία  του τυλίγματος . Παίρνουμε το φύλλο με την  μέσα  πλευρά  προς  εμάς  και  βάζουμε  μια κουταλιά γεμάτη  γέμιση στην άκρη του φύλλου μας   προσπαθούμε να τυλίξουμε τα ντολμαδάκια μας όπως   φαίνετε   στις  φωτογραφίες  κλείνοντας  πρώτα  αριστερά  και δεξιά  και μετά σκεπάζουμε  με  τις  πάνω  άκρες να καλύψουμε  την γέμιση και ρολάρουμε   όχι πολύ σφιχτά, αλλά ούτε χαλαρά.
 

  • Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο  κυκλικά χωρίς να αφήνουμε κενά.       Μόλις τελειώσει  η πρώτη   στρώση  βάζουμε πάλι σκέτα φύλλα  από  πάνω   ,και τοποθετούμε πάλι  άλλη  μια  στρώση  από    τα υπόλοιπα ντολμαδάκια.       Όταν τελειώσουμε τοποθετούμε ένα πιάτο  ρηχό , και σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια.
  • Ρίχνουμε 2,5-3  κούπες  νερό  τόσο  ώστε  να  καλύψει  τις  άκρες  του πιάτου ,  και το  υπόλοιπο  ελαιόλαδο και  το  χυμό λεμονιού. Βράζουμε για 30-40   λεπτά από την στιγμή που θα πάρει βράση σε χαμηλή φωτιά . Αφού βράσουν αφαιρούμε το ζουμί που έμεινε. Το βάζουμε σε ένα φλυτζάνι.   Συνήθως βγαίνει περίπου 1 φλυτζάνι. Εδώ  μπορούμε  να  τα  σερβίρουμε   ζεστά  και  να  τα  απολαύσουμε  αν δεν μας  αρέσει  η  σάλτσα .   

  • Πάμε  να  φτιάξουμε  τώρα  την   αγαπημένη μας  σάλτσα :
  • Σε μία μικρή κατσαρόλα   προσθέτουμε   το  ζωμό και σταδιακά το αλεύρι ανακατεύοντας. Όλα αυτά σε μέτρια φωτιά.  
  • Σε άλλο  μπόλ  χτυπάμε με   ένα  σύρμα    τους κρόκους ανακατεύοντας τα   καλά   με  το χυμό  λεμονιού  και όσο  ανακατεύουμε  ρίχνουμε    ζεστό ζωμό  από την  κατσαρόλα  έτσι  ώστε  να  έρθει  σε ίδια  θερμοκρασία με  το ζωμό  που έχουμε   στην κατσαρόλα . Προσθέτουμε το  ζεστό  μείγμα   στην  κατσαρόλα και ανακατεύουμε   να αναμειχθούν  τα  υλικά σε χαμηλή  φωτιά  και  αφήνουμε  πάνω στην φωτιά  την  κατσαρόλα  να  δέσει  η κρέμα  μας   περίπου  2-3  λεπτά ,στη  συνέχεια   προσθέτουμε  και  το λαδάκι  με  το  βούτυρο  και ανακατεύουμε,   για  να  δώσουμε  ένα  γυαλιστερό  χρώμα  στην  σάλτσα  μας , και για να πήξει  πιο  εύκολα . Αν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή, την  αραιώνουμε  με λίγο ζεστό ζουμί  αλλά προσέχουμε γιατί όσο κρυώνει πήζει περισσότερο
  • Τα σερβίρουμε  μαζί με την  σάλτσα και από πάνω  πασπαλίζουμε  με  λίγο  κόκκινο πιπέρι
  • Όταν χρειαστεί να ζεστάνουμε την σάλτσα και τα ντολμαδάκια ,τα ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί.
Καλή επιτυχία!





Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΜΕ ΚΕΦΙΡ




Eχω δοκιμάσει να βάλω στο τσουρέκι μου κρέμα γάλακτος,Πασχαλινό τσουρέκι το τέλειο και  φυσικά με γάλα ..ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΓΕΜΙΣΤΗ ΚΟΥΛΟΥΡΑ αυτή  την φορά  είπα να  κάνω την διαφορά να προσθέσω το αγαπημένο  μου κεφίρ .. το έχω βάλει σε πολλές ζύμες και το αποτέλεσμα έχω να σας πώ με εντυπωσίασε .. πάμε λοιπόν να το φτιάξουμε  με αλεύρι για τσουρέκια και φέτος από Μύλοι Γεωργανάδων  όπως κάθε χρόνο! 
 
 
    


ΥΛΙΚΑ : 
αυγά και 1 ασπράδι 
150 ml κεφίρ σε θερμοκρασία δωματίου 
100 ml γάλα χλιαρό  
180 γρ. ζάχαρη εως 220 γρ αν το θέλουμε πιο γλυκό το τσουρέκι μας 
Μια πρέζα αλάτι 
70 γρ. βούτυρο+ 50 ml. λάδι καλαμποκέλαιο  
50 γρ. μαγιά νωπή ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά των 9 γρ 
1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα  πορτοκάλι
5-6 γρ μαχλέπι
5-6 γρ κακουλέ 


2 γρ μαστίχα τριμμένη 
Ξύσμα απο 1 πορτοκάλι και 3 κουτάλιες της σούπας χυμό πορτοκαλιού όχι από το ψυγείο
780-800 γρ περίπου αλεύρι για τσουρέκια ανάλογα το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε 2 φορές κοσκινισμένο από Μύλοι Γεωργανάδων
150 γρ. σοκολάτα αν θέλουμε να το κάνουμε γεμιστό
καστανή ζάχαρη και αμύγδαλα φιλέ για το πασπάλισμα  .

  * Μπορούμε να βάλουμε περισσότερη ποσότητα κεφίρ,(εγώ δεν είχα να βάλω όλο τα γραμμάρια που ζητούσε η συνταγή )και να βάλουμε μόνο 50 γρ γάλα μόνο για να ενεργοποιήσουμε την μαγιά και 200 ml κεφίρ ..
  *λιγότερη ποσότητα σε ζάχαρη ..έχουμε ένα τέλειο φουσκωμένο τσουρέκι ..αν πάλι το θέλετε γλυκό γεμίστε το με Μερέντα. .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  :

  • Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στα 100 ml χλιαρό γάλα με μια γεμάτη κουταλιά ζάχαρη και 3 κουταλιές αλεύρι ,το αφήνουμε να φουσκώσει από 1 ώρα έως 3 (  ανάλογα την θερμοκρασία  και τις καιρικές συνθήκες ). Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε σε αυτό το λάδι. Χτυπάμε τα αυγά με ένα μίξερ χειρός ή σύρμα σε ένα άλλο μπολ με τη ζάχαρη και το ξύσμα.
  • Βάζουμε στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή το μισό αλεύρι μας και προσθέτουμε τη  φουσκωμένη μαγιά, το χλιαρό κεφίρ (πάντα σε θερμοκρασία δωματίου,μπορούμε αν βιαζόμαστε να βάλουμε σε μπολ ζεστό νερό όχι καυτό και να βάλουμε μέσα στο μπολ το ποτήρι μας με το μετρημένο κεφίρ,και το αφήνουμε για λίγο να πάρει την θερμοκρασία που θέλουμε σε καμία περίπτωση δεν το ζεσταίνουμε να κάει γιατί θα κόπει ),τα αυγά, μια πρέζα αλάτι, τη βανίλια,το μαχλέπι και το κακουλέ και την μαστίχα και το  χυμό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε και σιγά σιγά,προσθέτουμε το άλλο μισό αλεύρι και ζυμώνουμε για 15 λεπτά σχεδόν,έτσι θα έχουμε μια ελαστική μια ελαστική και αφράτη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας  .
  • Σταδιακά προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο με το λάδι κουταλιά- κουταλιά και ζυμώνουμε να πάρει η ζύμη μας το λάδι και στη συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει το βούτυρο-λάδι 
  • Εάν μετά το τέλος του βουτύρου- λαδιού η ζύμη είναι πολύ μαλακιά, μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές αλεύρι,όχι περισσότερο κολλάει λίγο η ζύμη και θα είναι μαλακιά σαν το λοβό του αυτιού μικρού παιδιού 
  • Όταν τελειώσει το πρόγραμμα του ζυμώματος, των 15 λεπτών επαναφέρουμε ξανά το μηχάνημα στο ίδιο πρόγραμμα να το ξαναζυμώσει και πάλι από την αρχή .. για αλλά 5-10λεπτά*( αυτό αν θέλουμε το κάνουμε )* όσο περισσότερο ζυμώνουμε τόσο πιο κορδονάτο τσουρεκι έχουμε γεμάτο ίνες
  • Αποσυνδέουμε τον αρτοπαρασκευστη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος σκεπασμένη ή  Προθερμάνουμε το φούρνο στους 30_40 βαθμούς για 15 λεπτά,προσθέτουμε και ένα μικρό πυρέξ με βραστό νερό και μεταφέρουμε την ζύμη μας από το κάδο που την ζυμώσαμε σε λαδωμένο μπολ και βάζουμε την ζύμη σκεπασμένη με μια καθαρή σακούλα η διάφανη μεμβράνη και περιμένουμε να διπλασιαστεί ο όγκος, πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 2-3 ώρες
  • Εαν το ζυμώσουμε στα χέρια  ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο λίγο λίγο στα χέρια μας και με τις  παλάμες μας τραβάμε την ζύμη .( προσοχή δεν ζυμώνουμε με τις γροθιές μας )έτσι ώστε η ζύμη να τραβήξει αέρα και να κάνει ίνες .
  • Ρίχνουμε την ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και δίνουμε σχήμα στο τσουρέκι μας με ελαφρά λαδωμένα χέρια και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα  .
  • Αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό φούρνο καλά σκεπασμένα για 30_40 λεπτά και τα αλείφουμε με ένα κρόκο καλά χτυπημένο με 1 κουταλάκι του γλυκού λάδι και 2  κουταλάκια του γλυκού γάλα ή νερό και πασπαλίζουμε με άφθονη αμύγδαλο φιλέ
  • Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, προσθέτουμε και πάλι το πυρεξ με το βραστό νερό,στους 180 με πάνω και κάτω αντιστάσεις,για 10 λεπτά να πάρει χρώμα και μετά κατεβάζουμε στους 160 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 35-40 λεπτά, αν θα κάνετε κουλούρα τσουρέκι όπως εγώ αν όμως κάνετε πλεξούδες θα μειώσετε το χρόνο ψησίματος στα 20-25 λεπτά ..







Ως την επόμενη φορά που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή με  ζυμαράκι να περνάτε καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook   Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές
                          ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΙΧΙΑ