Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΖΥΜΑΡΕΝΙΑ ΧΕΛΩΝΑ

Ηρθε  η  άνοιξη  ..  τα  λουλούδια  αρχίζουν   να   ανθίζουν, όπου  να  'ναι  και  τα  ζωάκια  θα  κάνουν  την εμφάνιση  τους θα  ξυπνήσουν   από  την  χειμέρια νάρκη πεινασμένα  .. εμείς έιπαμε να φτιάξουμε  την  δική μας  χελώνα και  την  ταίσαμε   πρασινάδα ..  πάμε   τα  την  φτίαξουμε  λοιπόν  παρέα ..

   
ΥΛΙΚΑ:
500 g αλεύρι αλεύρι για τσουρέκια και 2-3 κουταλιές ακόμα αλεύρι
35 γρ ζάχαρη ή 3 κουταλιές σούπας όχι γεμάτες ζάχαρη
9 γρ αλάτι
2 αυγά
1 ασπράδι
60 γρ βούτυρο
180 ml ζεστό γάλα
25 γρ μαγιά ή 1 φακέλακι ξερή μαγιά  9  γρ  



ΓΕΜΙΣΗ:
150 γρ ζαμπόν κομμένο σε καρεδάκια
4 φέτες τυρί σε φέτες κομμένο σε καρεδάκια
μοτσαρέλα
1 -2 λουκάνικα χοτ ντογκ κομμένο σε καρεδάκια
λίγη πάπρικα
λίγο μαύρο πιπέρι
1 κρόκο και λίγο γάλα για το τέλος

  ΕΓΩ  ΕΒΑΛΑ  ΓΙΑ  ΓΕΜΙΣΗ  ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΣΤΟ  ΨΥΓΕΙΟ  ...ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ - ΤΥΡΑΚΙ -ΕΛΙΕΣ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι τη μαγιά με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη  και την διαλύουμε με ένα κουτάλι της σούπας χλιαρό γάλα (προσέξτε να   μην είναι καυτό γιατι θα καεί η μαγιά). Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι   και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του, προσθέστε τη μαγιά, το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, τη ζάχαρη, τα αυγά, το αλάτι και το ζεστό γάλα  σταδιακά. 
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική και αφράτη αφήμουμε  να διπλασιαστεί, για περίπου 90 λεπτά σε ένα μέρος μακριά από κρύαρεύματα αέρα (ιδανικά σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στους 40° και  μετά το αφήνουμε μέσα στο ζεστό φούρνο). Εγώ τα εβαλα στον  αρτοπαρασευαστή όπως πάντα.


  •  Βάζουμε τη ζύμη σε πάγκο εργασίας ελαφρά αλευρωμένο, και κανουμε το σχέδιο της χελώνας μας
  • Με ένα πινέλο διαλύουμε και τον κρόκο με 2-3 κουταλιές της σούπας γάλα ή νερό και περνάμε τηνχελωνα μας.
  •  Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ° C για 25/30 λεπτά.Τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρετε κομμένο σε φέτες.
Την  ιδέα  την  πήρα  από   εδώ





ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ ΚΟΤΟΥΛΑ ΑΠΟ ΖΥΜΑΡΑΚΙ


ΜΙΑ ΚΟΤΑ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΥΛΑΔΑ

Στίχοι:
Γιώργος Οικονομίδης
Μουσική:
Νίκος Γούναρης, Κουρνάζος
1. Νίκος Γούναρης, Κουρν

Μια κότα στρουμπουλή, μια κάτασπρη πουλάδα
ξεκίνησε η τρελή για βόλτα στη λιακάδα
Κι ένα μαύρο πετεινάρι κικιρίκου την κορτάρει
κικιρίκου την κορτάρει ένα μαύρο πετεινάρι

Η κότα η πονηρή λοξές ματιές του ρίχνει
κι εκείνος το λειρί με πονηριά της δείχνει
- Κρίμα κότα στο κοτέτσι, αχ να περνάει η ζωή σου έτσι
να περνάει η ζωή σου έτσι, κρίμα κότα στο κοτέτσι

Να μην πολυλογώ, φιλάκι με φιλάκι
εβγήκε απ’ τ’ αυγό μαύρο κοτοπουλάκι
Κι ο θυμός του κόκορά της ξέσπασε στ’ άσπρα φτερά της
ξέσπασε στ’ άσπρα φτερά της ο θυμός του κόκορά της

Η κότα η στρουμπουλή, η περιφρονημένη
γεμάτη προσβολή στο φίλο της πηγαίνει
Μα το μαύρο πετεινάρι άλλη κότα πια κορτάρει
άλλη κότα πια κορτάρει το μαύρο πετεινάρι.


Η  ΖΥΜΗ  ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ     ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ   !!

ΔΕΙΤΕ  EΔΩ :http://plathozymarakia.blogspot.gr/2015/06/brioche.html


                                               ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΤΕΡΟΥΓΑ 
                                 ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΤΕΡΩΤΗ ΟΥΡΑ 

                                ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ
                                                        ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΤΑΚΙ ΤΗΣ
                                              ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΜΦΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΤΑΣ      
                                                                       ΚΑΙ    ΤΑ ΠΟΔΑΡΑΚΙΑ ΤΗΣ  
ΕΤΟΙΜΗ ..... Η ΚΟΤΟΥΛΑ  ΜΑΣ  Η  ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ ...


 ΑΠΟ ΔΩ ΠΗΡΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΟΤΟΥΛΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑ ΛΙΓΟ ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟ ΜΟΝ0



ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΤΗΣ ΜΑΜΑ ΜΟΥ







ΞΕΡΩ  ΠΩΣ  ΕΙΝΑΙ  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ ΖΕΣΤΗ  ΑΛΛΑ  ΧΘΕΣ  ΒΡΑΔΥ ΒΡΗΚΑ  ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ  ΣΥΝΤΑΓΩΝ ΤΗΣ  ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ  ΤΗΣ  ΣΥΝΤΑΓΗ  ΠΟΥ ΜΑΣ  ΕΦΤΙΑΧΝΕ  ΣΥΧΝΑ  ΤΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  ΜΙΑ  ΣΥΝΤΑΓΗ  30 -40  ΧΡΟΝΩΝ  ΠΟΥ  ΔΕΝ ΕΧΕΙ  ΧΑΣΕΙ  ΤΗΝ ΑΞΙΑ  ΤΗΣ.
 ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΥΚΟ ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΑΝΕ  ΤΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΟΙ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΣ  ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ  ΤΟΥΣ .
 ΤΗΝ  ΕΦΤΙΑΞΑ  ΚΑΙ ΕΓΩ ΛΟΙΠΟΝ  ΣΤΗΝ  ΓΙΟΡΤΗ  ΤΗΣ  ΚΟΡΗΣ  ΜΟΥ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΕΨΑ  ΜΕ  ΠΑΓΩΤΟ  ΒΑΝΙΛΙΑ !!!!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΤΟ  ΓΛΥΚΟ

12 φύλλα κρούστας
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
3 φλυτζάνια αμυγδαλόψιχα, με το φλούδι της και καρυδόψιχα ανακατεμένα μαζί
6 αβγά
1 βανίλια-ζάχαρη με άρωμα  λεμόνι
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ  ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 και 1/2 φλυτζάνια ζάχαρη
3 κουταλιές  σούπας  μέλι
2 και 1/2 φλυτζάνια νερό
1 ξύλο κανέλας
χυμό από 1/2 λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Αλέθουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μπλέντερ μας πάρα πολύ ψιλά.  Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το baking powder και την κανέλα και την βανίλια . Χτυπάμε σε  ένα  μπολ πολύ καλά τους κρόκους με τη ζάχαρη, να ασπρίσουν και ρίχνουμε μέσα το κονιάκ και τα αμύγδαλα και τα καρύδια,χτυπάμε τα ασπράδια  μαρέγκα σε ένα άλλα μπολ .
  • Κατόπιν, ανακατεύουμε απαλά μέσα στο μείγμα λίγη μαρέγκα, λίγη φρυγανιά, εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν. 
  • Αλείφουμε ένα ταψί τετράγωνο πάντα με βούτυρο και στρώνουμε 8 φύλλα, βουτυρώνοντας ανάμεσα σε κάθε φύλλο.Αδειάζουμε το μείγμα που έχουμε φτιάξει, γυρίζουμε τα φύλλα που περισσεύουν γύρω-γύρω προς τα μέσα, βουτυρώνουμε και στρώνουμε τα 4 υπόλοιπα φύλλα που μας έχουνε μείνει, βουτυρώνοντας πάλι ανάμεσα σε κάθε φύλλο.
  •  Χαράζουμε τα επάνω φύλλα (όχι μέχρι κάτω) σε όποιο σχήμα θέλουμε και ψεκάζουμε με νεράκι το γλυκό. Ψήνουμε στους 170- 180 βαθμούς ανάλογα το φούρνο μας για 25-35 λεπτά  ανάλογα το φούρνο μας .. μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Για να δούμε αν έχει ψηθεί τρυπάμε με το μαχαίρι μας  .
  • Αφού  ετοιμάσουμε και το βάλουμε στο φούρνο το γλυκό μας ετοιμάζουμε το σιρόπι: βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 6-7 λεπτά,σβήνουμε την φωτιά μας και τότε  προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού.
  • Όταν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο  και αφού έχει κρυώσει,του ρίχνουμε επάνω το ζεστό σιρόπι. Το αφήνουμε να ησυχάσει και να απορροφήσει το σιρόπι. Όταν κρυώσει,σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη,φυλάμε στο ψυγείο και μένει τραγανό μέχρι και το τελευταίο κομμάτι.
  • Σερβίρουμε σκέτο ή με παγωτό βανίλια.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΥΓ: Μπορείτε να βάλετε ό,τι βούτυρο θέλετε, φρέσκο,(εγω την μαργαρίνη  δεν την χρησιμοποιώ στα γλυκά  μου αλλά και στα ζυμαράκια  μου)μαργαρίνη, ή ακόμα και λάδι  ελιάς  (Μας  το έφτιαχνε  πολύ συχνά με λάδι  η μαμά  μου ) ότι μας αρέσει!
και  να θυμάστε  το γλυκό  κρύο και το σιρόπι μας  ζεστό !!


Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .      Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές






ΡΟΥΣΤΙΚ ΤΑΡΤΑ ΤΥΡΙΩΝ






ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη:  
300  γρ  αλεύρι   για  όλες  της  χρήσεις    ίσως  και  λίγο παρα πάνω (ή  200 γρ  για   ο. χ.     και  100    τυπου  Μ )
100 γρ βούτηρο
1 αυγό
6 κουταλιές της σούπας παγωμένο  νερό
1   πρέζα ζαχαρη.

μισο  κουταλάκι  του γλυκού  αλάτι

Για τη γέμιση:

2 κόκκινες πιπεριές
1 πράσινη πιπεριά
1 πορτοκαλί πιπεριά
200 γρ φέτα 
100 γρ  τυρι    έμενταλ 
2 αυγά   καλά  χτυμένα
αλατοπίπερο
2 κουταλιές στραγγιστό  γιαούρτι
μοσχοκάρυδο 
λίγη παπρικα
λίγο  σιμιγδάλι για  το  φυλλο

Για  το  τέλος  
1 κρόκο αυγού
4 κουταλιές της σούπας γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και σε θερμoκρασία δωματίου, τη ζάχαρη και το αλάτι.  Ενώνουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας τρίβοντας τα για να ανακατευτεί καλά το βούτυρο με τα υπόλοιπα υλικά.Μόλις αποκτήσουμε ένα μείγμα ψιχουλιαστό προσθέτουμε και το αυγό. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα με τα δάχτυλά μας για να ενωθεί καλά το αυγό και να αποκτήσουμεμια  ζύμη μαλακιά.  Σχηματίζουμε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
  • Κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες. Ανακατεύουμε  τα  θρυμματισμένα τυριά    , τα αυγά. και το  γιαούρτι και την πάπρικα   Πασπαλίστε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο για γεύση.
  • Ανοίγουμε  φύλλο  την  ζύμη  και  πασπαλίζουμε  με  λίγο  αλεύρι  και  λίγο  σιμιγδάλι  και τρυπάμε  με το πιρούνι   το φύλλο μας .    Τοποθετούμε  στη μέση  την  γεμίση τυριών .Βάζουμε  και  μερικές λωρίδες από της  πιπεριές  στην κορυφή και  λίγο  τριμμένο  τυράκι  ακομα .
  • Ανασηκώνουμε την άκρη του φύλλου πάνω από τη γέμιση για να σχηματίζουμε  ορισμένες πτυχές και πιέζονται ελαφρά ώστε να μην ανοιξει  στο  ψησιμο  η ταρτα  μας  .Βουρτσίζουμε   με χτυπημένο κρόκο αυγού με το γάλα και βάζουμε  με   σε λαδωμένο ταψί και πασπαλισμένο   με  αλεύρι.     Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.





ΚΑΛΗ  ΣΑΣ  ΟΡΕΞΗ ...

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ -ΠΑΚΕΤΑΚΙΑ ΖΥΜΗΣ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ - ΜΕΡΕΝΤΑ



ΥΛΙΚΑ
  • 550 -600 γραμμάρια αλεύρι ίσως και  λίγο  παραπάνω ανάλογα το αλεύρι και  το πόσο μεγάλα είναι  τα  αβγά μας   
  • 2 αυγά
  • 200 ml γάλα
  • 25 γρ φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά 
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 50 γρ  ζάχαρη
  • 100 γρ μαλακό βούτυρο κομμένο σε μικρά  κυβάκια
  • μαρμελάδα, νουτέλα, κρέμα Πατισσερί  η ετοιμη κρέμα βανίλιας
  • 1 κουταλάκι μέλι
  • λίγη άχνη  για το τέλος
  •  50 γρ βούτηρο λειωμένο για το άλειμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  • Ζεσταίνουμε τα  50 ml  απο το γάλα  μας  και διαλύουμε   τη  μαγιά μας  με το  1 κουταλάκι του γλυκού μέλι,αφήνουμε να  φουσκώσει για  1ο  λεπτά .
  •  Βάζουμε  το αλεύριπου πρώτα  το έχουμε κοσκινίσει  σε ένα μπολ, κάνουμε μια λακούβα  στο κέντρο και προσθέτουμε  το  γάλα με μαγιά και μέλι στο κέντρο του αλευριού και αφήνουν  να ανέβει  για  10 λεπτά η ζύμη μας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε  τα αυγά, τη ζάχαρη, το ζεστό  υπόλοιπο  γάλα και το αλάτι και ζυμώνουμε  προσθέτουμε  το μαλακό βούτυρο σπασμένο σε μικρά κομμάτια και   ζυμώνουμε  μια μαλακή ελαστική ζύμη
  • Εγώ τα  έβαλα στον αρτοπαρασκευστή .
  •  Το αφήνουμε να φουσκώσει περίπου 1 και 1/2 - 2 ώρες να διπλασιαστεί ο όγκος  της ζύμης
  •  Ανοίγουμε  τη ζύμη πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας σε ένα φύλλο με παχος  1 cm  περίπου και κοβούμε  σε τετράγωνα  με  πλευρά 5-6 cm το καθενα .
  • Γεμίζουμε στο κέντρο την γέμιση  που μας αρέσει και κλείνουμε της 2 αντικριστές γωνίες αφού πρώτα  της αλείψουμε  με νεράκι και αμέσως  μετά της άλλες 2 απέναντι  γωνίες.
  •  Εγώ έβαλα μερέντα , μαρμελάδα  φράουλα και  βερύκοκο.
  • Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα  και τα αφήνουμε να φουσκώσουν σκεπασμένα με μια  διαφανή  μεμβράνη  για μια ώρα.  Μετά από μια ώρα τα  πασπαλίζουμε με λιωμένο βούτυρο (περίπου 100 γραμμάρια) και  ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 γρ  για 20-25  λεπτά ..  και αφού κρειώσουν  μετά  τα πασπαλίζουμε  με λίγη  άχνη .









 

Σοβαρά, τώρα δείτε πόσο καλά και πετυχημένα  φάινονται  !!!!
Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ


Λατρεύω το  κοτόπουλο σε συνδυασμό με   το   λεμόνι 
Τέλειο   για  το  γιορτινό χριστουγεννιάτικο  μας  τραπέζι

ΥΛΙΚΑ:

1 κοτόπουλο μέτριο
2 λεμόνια
1 ποτήρι λευκό κρασί
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο + 30  γρ ελαιόλαδο
50 γρ βούτυρο
βότανα μείγμα (μαντζουράνα, , ρίγανη, φρέσκο θυμάρι - κόκκινο  πιπέρι  )
αλάτι
πιπέρι
 1 κουταλιά  σούπας    μέλι  και  1 κουταλιά  μουστάρδα  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Καθαρίζουμε  το κοτόπουλο  από  της  φτερούγες και  τα  φτερά και το πλένουμε     .Κάνουμε  δύο τρύπες στο δέρμα και στις δύο πλευρές κοντά στα  μπουτάκια του  κοτόπουλου και τα  βάζουμε  μέσα  στην τρύπα να μην ανοίξει πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Εγώ  ξεχάστηκα  και το  έκοψα   οπότε  τα  ποδαράκια  τα  έδεσα  με   σχοινί  ψησίματος 
  • Βουρτσίζουμε  το  κοτόπουλο  με 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι μέσα και έξω.
  • Πλένουμε και καθαρίζουμε την  φλούδα  από    το λεμόνι και το  τοποθετούμε  στο πίσω μέρος  του λεμονιού   και τοποθετούμε  σε ένα  ταψί .. προσθέτουμε    το  κρασί  μας , αλείβουμε   με ελαιόλαδο και φρέσκο  στυμμένο χυμό από το άλλο λεμόνι που πιο  πριν το είχαμε  χτυπήσει με το πιρούνι, το μέλι και την  μουστάρδα
  • Προσθέτουμε  ψιλοκομμένα  τα μυρωδικά Κόβουμε  σε μικρά κομμάτια 50 γρ βούτυρο και τα βάζουμε στην κορυφή του κοτόπουλο
  • Βάζουμε  το κοτόπουλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά.Μετά τα πρώτα 30-35 λεπτά γυρίζουμε   ανάποδα  το κοτόπουλο πάνω και αλείφουμε  με τη σάλτσα που έχει μέσα  στο  ταψί
  • Όταν  ροδίσουν από όλες τις πλευρές, αφαιρούμε  το από το φούρνο και σερβίρουμε με σαλάτα, ή  πατατούλες  φούρνου  ή   ρυζάκι 



Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
 
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Η ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ







ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ  ΜΟΥ ΤΗΝ  ΕΔΩΣΕ ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΦΛΩΡΙΝΑ   ΤΟ 1995     !
 ΚΟΙΤΑΓΑ ΤΑ  ΒΙΒΛΙΑ   ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΩΝ  ΜΟΥ ΠΟΥ  ΤΟΤΕ   ΤΙΣ  ΕΓΡΑΦΑ  ΜΕ  ΤΟ ΧΕΡΙ  
   ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΤΡΥΠΩΣΑ!!!!!!!!!!!!!!  ΠΑΜΕ  ΝΑ ΤΗΝ   ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ  :


ΥΛΙΚΑ:
6 αυγά  μεσαία ή  5  μεγάλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι καρύδια
1,5 φλιτζάνι αλεύρι
1 φακελάκι μπέικιν μπάουντερ
μισό κ.γ κανέλα
μισό κ.γ γαρύφαλλο

ΣΙΡΟΠΙ:
2 φλυτζάνια ζάχαρη
3 φλυτζάνια νερό
1 βανίλια 
λίγο  ξύσμα  λεμονιού

ΚΡΕΜΑ:
1    κιλό γάλα φρέσκο
1/2  κούπα κόρν φλάουρ
1/2 κούπα  αλεύρι 
1    κούπα ζάχαρη
 καρύδια  για το τέλος

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
 ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ:
  • Χτυπάμε σε ένα μπολ  τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
  • Χτυπάμε  σε ένα  άλλο μπολ τα ασπράδια σε μαρέγκα.   Κόβουμε   στο μπλεντεράκι τα καρύδια  να είναι χοντροκομμένα και τα ανακατεύομε  σε ένα μπολ με το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
  • Ρίχνουμε  μέσα στους κρόκους τη μισή μαρέγκα, ανακατεύουμε  απαλά και προσθέτουμε  τα στερεά υλικά (αλεύρι,καρύδια).Προσθέτουμε  και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε  απαλά με σπάτουλα.
  • Βάζουμε   το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί 25-35 και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς,στις αντιστάσεις για 25-35  λεπτά.
  • Αφήνουμε   την καρυδόπιτα να κρυώσει και ετοιμάζουμε   το σιρόπι.
  • Περιχύνουμε   την κρύα καρυδόπιτα με το ζεστό σιρόπι και κατευθείαν ετοιμάζουμε   και την κρέμα. 
ΚΡΕΜΑ :
Στο κρύο γάλα ρίχνω τη ζάχαρη και το κόρν φλάουρ ,το αλεύρι  και ανακατεύω μέχρι να πήξει,  μπεριμένω λίγο να κρυώσει   και  την  ρίχνω  πάνω  στο  παντεσπάνι .  
Το  ταψί που χρησιμοποιώ  είναι  25 αρι

ΚΡΕΜΑ  ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ 
http://syntagesapospiti.blogspot.gr/2009/11/blog-post_29.html






 

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΝΘΡΑΚΟΥΧΟ ΝΕΡΟ

Αυτό  το  τυροψωμάκι  το ΄εφτιαξα  μια  Κυριακή  που είχα  ξεμείνει  απο  ψωμάκι ..   ένα  νόστιμο και αφράτο  ψωμάκι  με  ανθρακούχο  νερό  και μόνο ασπράδια   ... που φαγώθηκε  το  ένα "καρβελακι " πριν  προλάβει να κρυώσει  ... Πάμε  να το φτιάξουμε  ..






ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΤΗΝ ΖΎΜΗ  :
  • 3 ασπράδια (100 γρ)
  • 300 ml γάλα 
  • 150 ml ανθρακούχο νερό 
  • φακελάκι ξερή  μαγιά 7-9 γρ   
  • 100 γρ βούτυρο ή λάδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 700-750 γρ  αλεύρι ...ανάλογα  το αλεύρι  μας 
  • σουσάμι. 
  • παραρουνόσπορο
  •  κρόκο αυγού διαλυμένο  με  λίγο γάλα
ΓΙΑ  ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ :
  • 250 γρ  τυρί  φέτα 
  •  100 γρ  ανθότυρο
  •  λίγο  πιπέρι 
  • 1 κρόκο αυγού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
 Ζεσταίνουμε  το γάλα και διαλύουμε την μαγιά  με την ζάχαρη και  ρίχνουμε  μια-δυο κουταλιές  αλεύρι .
Χτυπάμε  τα ασπράδια -πρωτεΐνες ελαφρά με  το σύρμα και προσθέτουμε  το  βούτυρο ή  λάδι.
Κοσκινίζουμε  το αλεύρι, με το αλάτι.
Και  σε  ένα  μπολ προσθέτουμε  το  αλεύρι  και  το ασπράδι αυγού,το  γάλα,και  το ανθρακούχο νερό , την φουσκωμένη  μαγιά,και ζυμώνουμε μια μαλακιά  και  εύπλαστη  ζύμη  που δεν  κολλάει  στα χέρια μας .. εγώ  τα  έβαλα  στον αρτοπαρασκευαστή ..
Πλάθουμε σε μπάλα, και την τυλίγουμε με ένα πανί και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει.
Μετά  σχηματίζουμε τα  παρακάτω  σχέδια  σύμφωνα με  τις φωτογραφίες που έχω πιο κάτω

 1 σχέδιο  :



 
 2 σχέδιο :
Το σχέδιο αυτό  όπως  θα δείτε πιο κάτω  το έχω κάνει με  γέμιση σοκολατένια  και με ζύμη  brioche   μια άλλη φορά .
Στη  μέση  αυτού  του σχεδίου σήμερα ....όπως  θα δείτε  έχω  βάλει  στην μέση  μια  ζυμαρένια  μπαλίτσα ..



 



Αφού  τα σχηματίσουμε  τα  τοποθετούμε  σε ταψί  με χαρτί ψησίματος και το αφήνουμε  να φουσκώσουν  για  30-40 λεπτά  σε  ζεστό μέρος μακριά από  ρεύματα  .
Απλώνουμε  με ένα  πινέλο  τον κρόκο με  το γάλα  και πασπαλίζουμε  με σουσάμι  και   παραρουνόσπορο .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Όσο είναι  ζεστό  χρησιμοποιώντας ένα  πινέλο  το περνάμε με λίγο λιωμένο  βούτυρο για  να  πάρει  ωραίο χρώμα. (προαιρετικά)






Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές