Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΓΑΝΑ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ .



 Εδώ   η λαγάνα   είναι φτιαγμένη  μόνο  με   κίτρινο για  ζυμώματα    αλεύρι

Λαγάνα  με  αλεύρι  ολικής   


 Δοκίμασα σήμερα να  φτιάξω το καρβελάκι χωρίς ζύμωμα  εδώ  μια  πεντανόστιμη, με  τραγανή κόρα λαγάνα και με πολύ αφράτη ψίχα   ..
Τελικά πέτυχε η δοκιμή τουλάχιστον για τα δικά μας γευστικά γούστα ..σας  την παρουσιάζω σήμερα με λίγο πρόχειρες φωτογραφίες και σε μια από τις επόμενες μέρες θα προσθέσω ακόμα μερικές φωτογραφίες.
  Θα φτιάξετε την πιο εύκολη και γρήγορη λαγάνα που θα την ετοιμάσετε από το βράδυ και θα την ψήσετε το πρωί και το μεσημέρι θα έχετε μια νόστιμη και ζεστή λαγάνα .. για το τραπέζι της καθαρής Δευτέρας  ...ζεστή και  μυρωδάτη να την απολαύσετε με την οικογένεια  σας  ...
Η συνταγή βγάζει μια μεγάλη λαγάνα ή δύο μικρές 

ΥΛΙΚΑ :
2 φλιτζάνια γεμάτα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (280 γρ)
1 και  1/2 φλιτζάνι γεμάτο αλεύρι κίτρινο για ζυμώματα (210 γρ)
1 και 1/2 φλιτζάνι ζεστό νερό (360 ml) φιλτραρισμένο ή εμφιαλωμένο ή 1 φλιτζάνι νερό και  1/2 φλιτζάνι κρασί ημίγλυκο κοκκινέλι )
1 κουταλάκι γλυκού ξερή μαγιά  
1/4 κουταλάκι του γλυκού ξύδι  
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές σούπα λάδι (αν την θέλουμε νηστίσιμη δεν βάζουμε το λάδι, προσθέτουμε ακόμα 1 κουταλιά ταχίνι στην θέση του )
κουταλιά της σούπας ταχίνι 
1 κουταλιά της σούπας μέλι (θα προσθέσετε 1 κουταλιά ακόμα αλεύρι) ή 1 κουταλιά ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά μέλι διαλυμένη σε 2-3 κουταλιές ζεστό νερό για το τέλος 
Σουσάμι και μαυροκούκι  για το τέλος  
Eνα αντικολλήτικό ταψί με λαδόκολλα . 
Αλεύρι κίτρινο για ζυμώματα μαζί με για όλες τις χρήσεις ή λίγο σιμιγδάλι ψιλό  για  τον πάγκο εργασίας που θα  δουλέψουμε την ζύμη ..

(1 κούπα = 140  γρ  αλεύρι  )

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι 2 φορές σε ένα μεγάλο μπολ μαζί ρίχνουμε  και το αλάτι . Ρίχνουμε σε ένα άλλο μπολ το ζεστό νερό ,τη μαγιά και το ξύδι, το μέλι και το ταχίνι  και  το λάδι και ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτα. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς στο μείγμα  με  τα άλευρα και το κρασί και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να έχουμε μια κολλώδη ζύμη για 3 - 4 λεπτά  Σκεπάζουμε το μπολ με το καπάκι του ή με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο και μακριά από ρεύματα να δουλέψει, για 20 ώρες και να διπλασιαστεί σε όγκο, για καλύτερο αποτέλεσμα αφήστε το μέσα στο φούρνο της κουζίνας . Ανάλογα με τις καιρικές συνθή­κες και την υγρασία στο σπίτι, η ζύμη μπορεί να διπλασιαστεί πιο νωρίς,αλ­λά αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει.

  • Βγάζουμε τη ζύμη  από το μπολ με λαδωμένα χέρια με λίγο καλαμποκέλαιο  και την τοποθετούμε πάνω σε καλά αλευρωμένο πάγκο ή βαμβακερή πετσέτα  (βαμβακερή  όχι πετσετέ). Πασπαλίζουμε πολύ καλά τη ζύμη από πάνω με αλεύρι δίνουμε  στην ζύμη  μας τετράγωνο σχήμα  ανοίγοντας  την με τις παλάμες μας και διπλώνουμε τις 4 γωνίες  προς το κέντρο της ή διπλώνουμε την ζύμη σε  πακέτο και μετά ξανά στην μέση όπως βλέπουμε  στις φωτογραφίες  .
Eδω η ζύμη είναι με  αλεύρι  για  τσουρέκια αντί για  αλεύρι για  ζυμώματα
           
  • Πασπαλίζουμε με αλεύρι και την αναποδογυρίζουμε έτσι  ώστε  να έρθει η ένωση από  κάτω,την πλάθουμε και της δίνουμε σχήμα  μπάλας την αλευρώνουμε  και  την σκεπάζουμε με  λαδωμένη  μεμβράνη διαφανή και με άλλη πετσέτα και σκεπάζουμε τη ζύμη με μια ακόμα πετσέτα . Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά πάνω σε μια καλά αλευρωμένη λαδόκολλα  που θα  την βάλουμε στο ταψί όταν την ψήσουμε   .



  • Βάζουμε την ζύμη μας  με την αλευρωμένη λαδόκολλα  σε ένα  ταψί και με τα χέρια μας αφού  πρώτα  τα έχουμε βουτήξει στο λάδι ή με τη βοήθεια του πλάστη δίνουμε στη ζύμη το επιθυμητό σχήμα με πάχος όχι περισσότερο από ένα δάχτυλο, πασπαλίζοντας με αλεύρι όποτε χρειάζεται την σκεπάζουμε ξανά και την αφήνουμε ένα μισάωρο σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει λίγο (δεν περιμένουμε να διπλασιαστεί).  
  •  Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις. Μετά από 10  λεπτά, βάζουμε ένα πυρέξ  μικρό  μπολάκι  με μία κούπα βραστό νερό στη βάση του φούρνου, ώστε να δημιουργηθούν υδρατμοί στο εσωτερικό του φούρνου .

  • Κρατάμε το πυρέξ με το νερό στο φούρνο μας όσο ψήνετε η λαγάνα μας για μόνο 10-15 λεπτά και μετά το αποσύρουμε,αυτό θα βοηθήσει  όσο φουσκώνει και ψήνετε οι  υδρατμοί να  καθυστερήσουν την  δημιουργία  της  κόρας  
  • Με τα ακροδάχτυλα μας σχηματίζουμε βαθουλώματα στην επιφάνεια της λαγάνας. Διαλύουμε το μέλι στο ζεστό νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια της και την πασπαλίζουμε με άφθονο σουσάμι ή  μαυροκούκι  .
  • Ψήνουμε τη λαγάνα στη μεσαία σχάρα μόνο με αντιστάσεις  πάνω  και κάτω στους 200-180 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
  • Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα και  σκεπασμένη με  μια καθαρή πετσέτα.

Οι μεζούρες  -κούπες  και  κουταλάκια  που χρησιμοποιώ σε  όλες  τις  ζύμες  και τα  γλυκά  μου
Με αλεύρι  ολικής

Εδώ  με  αλεύρι  για  όλες  τις  χρήσεις  μόνο ...

Eδώ η ζύμη είναι με  αλεύρι  για  τσουρέκια .αντί για  αλεύρι για  ζυμώματα




Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά . 
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδαFacebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: