Σελίδες

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΕΥΚΟΛΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ

Την συνταγή  πήρα  από  εδώ  εύκολα  κρουασάν  που  γίνονται  στο  πι  φί ..είπα  να την πάω ένα  στάδιο  πιο πάνω κάνοντάς  τα  εύκολα  κρουασάν  βουτύρου .. Πάμε  να τα  φτιάξουμε παρέα .. 




ΥΛΙΚΑ:

     550-600  γρ αλεύρι  για  όλες  της  χρήσεις ή  για  τσουρέκια αν θέλετε  για ακόμα  πιο καλό αποτέλεσμα
     150 ml νερού χλιαρό
    100
 ml γάλα χλιαρό 
     60 ml  λάδι
     1  αυγό
    30 ml  γάλα εβαπορέ  ή γιαούρτι [ Εγώ  έβαλα 30 γιαούρτι φρέσκο  πρόβειο με 2 κουταλιές  γάλα , τα έκανα μια ξινή  κρέμα.  ή κεφίρ ]
     7 γρ μαγιά ξερή μαγιά  ή 25 γρ  νωπή  μαγιά
     1 κουταλιά σούπας  ζάχαρη
     1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
     60-70 γρ  βούτυρο
     3 κουταλιές της σούπας γάλα για το  τέλος
     1 αυγό  για  το τέλος   

[Γέμιση :  τυριά  διάφορα  με  λίγο  γιαούρτι- Μαρμελάδα - Μερέντα ]

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ανακατεύουμε το αλεύρι, και  την ξερή μαγιά και τα βάζουμε σε ένα μπολ.Ανακατεύουμε  το γάλα, το νερό και τη ζάχαρη στη συνέχεια, τα   προσθέτουμε στο κέντρο  του αλευριού.      
  • Και αρχίζουμε  να ζυμώνουμε τη ζύμη , προσθέτουμε το  λάδι (ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο), το αλάτι και το  αυγό και το γιαούρτι. 
  •  Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας,να μην κολλάει στα χέρια  μας και να είναι  ελαστική και την αφήνουμε  να φουσκώσει σκεπασμένη ,μακριά από κρύα ρεύματα, για 1 ώρα να  διπλασιάσει  τον  όγκο της η ζύμη .
[Εγώ  έβαλα  όλα  τα υλικά  στον αρτοπαρασκευαστή  και τα  άφησα  να φουσκώσουν  1 ώρα και 30 λεπτά ]
  •  Αφού ο όγκος  της  ζύμης μας  έχει διπλασιαστεί, χωρίζουμε σε δύο ίσες μπάλες. Και στη  συνέχεια  μοιράζουμε  σε  5 ίσα  κομμάτια .Ανοίγουμε  με  τα χέρια μας ή τον πλάστη  σε μικρές  πίτες  όπως  φαίνεται στις  φωτογραφίες  πιο κάτω αλείφουμε με το βούτυρο  που  έχουμε  μαλακώσει  ελαφρά σε θερμοκρασία δωματίου και  τοποθετούμε  το ένα  φύλλο πάνω στο άλλο, το τελευταίο  φυλλαράκι δεν το  βουτυρώνουμε. Τυλίγουμε με διάφανη  μεμβράνη και το βάζουμε στην κατάψυξη  για 20 -40 λεπτά ...όσο πιο πολυ χρόνο μένει στοψυγείο τόσο πιο καλύτερα γίνετε 
  • Βγάζουμε την ζύμη από την  κατάψυξη και αλευρώνουμε  τον πάγκο  εργασίας μας  και με τον πλάστη ή με τις παλάμες  μας αλευρωμένες  σε ένα στρόγγυλο φύλλο πάχους  1 ,1/2 -2 cm  και διάμετρο 30-40 εκατ όπως φαίνεται στις φωτογραφίες μου 

  • Κόβουμε κάθε φύλλο σε 8 τρίγωνα. Κάνουμε  μια τομή 2-3 cm στην κορυφή του κέντρου του κάθε τριγώνου (με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε καλοσχηματισμένα κρουασάν) και τυλίγουμε τα  κρουασάν με  τον τρόπο  που  ξέρουμε  .

  • Τοποθετούμε τα κρουασάν σε ταψί καλυμμένο χαρτί ψησίματος και αφήνουμε ένα κενό αρκετά εκατοστά μεταξύ τους  γιατί θα  φουσκώσουν και αφήνουμε να αυξήσουν τον όγκο τους  για  άλλη 1 ώρα σε  θερμοκρασία δωματίου .

  • Διαλύουμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε τα κρουασάν  μας . 
  •  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ° βαθμούς  (κάτω και πάνω ) για 15-20  λεπτά.
  • Είναι νόστιμα και πολύ πολύ αφράτα!







Τις  επόμενες  μέρες  θα  δοκιμάσω μια ακόμα  συνταγή  με  κρουασάν  βουτύρου .. Μέχρι  τότε  δοκιμάστε  αυτά ..  Καλή  επιτυχία ..

4 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. 2 φύλλα ανοίγουμε από ότι κατάλαβα. Μετά το φούσκωμα λέει ότι χωρίζουμε την ζύμη σε 2 μπάλες και την κάθε μπάλα σε 5 μικρότερες.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα. Αφού την ζυμωσουμε και την αφήσουμε να ξεκουραστεί την ζύμη ,την μοιράζουμε σε δύο ισόποσα κόμματα.Επειτα το ένα κομμάτι σε 5 κόμματα ίσα σε βάρος ..τα ανοίγουμε με τον πλάστη η χέρια ..σε μικρά ποτάκια ...και τα βουτηρωνουμε τα βάζουμε ένα πάνω στο άλλο . Αλλά το τελευταίο δεν του βάζουμε βούτυρο .τα αφήνουμε λίγο στο ψυγείο ..και μετά από 2_3 ώρες το βγάζουμε και μετον πλάστη ανοίγουμε φύλλο όπως φαίνεται στην φωτογραφία..... Συνεχίζουμε και με τομαλλο κομμάτι τα ίδια όπως γράφω πιο πάνω. ...πιτουλες βούτυρο .πάγωμα στο ψυγείο και μετά ένα φυλλο ..προχωράμε ..σύμφωνα με τις φωτογραφίες ...καλό βράδυ ..ότι θέλετε με ρωτάτε θα χαρώ να βοηθήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλη Άννα αν δείτε γράφω αφού η ζύμη ξεκουράστει..την μοιράζουμε σε δύο κομμάτια.Το καθε κομμάτι ζύμης το μοιραζουμε σε 5 ίσα κομματια τα οποία τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε πιτουλες λεπτές και σε κάθε μία την βουτηρωνουμε με το.βουτυρο και τις βάζουμε μια πάνω στην άλλη ,όπως φαίνεται στις φωτογραφίες μου ,το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο .Κάνουμε το ίδιο και στο άλλο κομμάτι ζύμης ,και μετά τα ανοίγουμε σε φύλλο και το κόβουμε ακτινοτα και τυλιγουμε τα κρουασάν 🥐 μας και τα ψήνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή