Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ ΠΕΙΝΙΡΛΙ ΜΕ ΤΥΡΙΑ -ΧΑΤΣΑΠΟΥΡΙ

Συνεχίζουμε  την  κατασκευή  ζύμης  με   το καινούργιο  και  αγαπημένο μας  υλικό το  κεφίρ ,το  φτιάχνω μόνη μου,αφού  η αγαπημένη  μου  φίλη Βερονίκη  μου  χάρισε  τους σπόρους. και  την  ευχαριστω και απο εδώ.Πλέον έχω το δικό  μου κεφίρ σπιτικό  .. απο  τα χεράκια  μου  !
Είναι  ένα υπέροχο πιάτο  που  μπορεί να φαγωθεί  και για  πρωινό  αλλά και για  κυρίως  πιάτο  και  για  βραδινό .  
Tο  ζυμαράκι  του είναι  πολύ  νόστιμο με  το  κεφίρ αλλά  μπορείτε  να το  φτιάξετε  και με   γάλα αλλά  και με   νερό  , 
Τα  τυριά. η επιλογή  των τυριών  είναι αυτή που θα δώσει  επιπλέον  νοστιμιά ,εγώ χρησιμοποίησα  φρέσκα  ντόπια  τυριά  από  ένα  τοπικό  τυροκομείο ,  και  φυσικά  φρεσκότατα  αυγά  ημέρας . Δοκιμάστε  το  έιναι  ένα  πιάτο απο  την Ατζαρία  Γεωργία Καύκασο,  αξίζει να το  δοκιμάσετε  ..

  Πρίν  λίγο  καιρό φτιάξαμε   ένα  αλλο  πεινιρλί  με διαφορετική  ζύμη   ..  με σπανάκι και τυράκια εδώ .. 
 Πάμε  να το  φτιάξουμε  ...








ΥΛΙΚΑ :

400 γρ  αλεύρι   για  όλες  της  χρήσεις  ίσως  και λίγο περισσότερο 
200  γρ  αλεύρι    κίτρινο    για  ζυμωτά   
 50  ml  γάλα  χλιαρό 
370 ml   κεφίρ   σε θερμοκρασία δωματίου 
1 φακελάκι ξερή μαγιά  ή  20 γρ  νωπή  μαγιά 
100 ml  λάδι  
1  κουταλάκι του γλυκού  αλάτι  
1  κουταλάκι  γεμάτο  ζάχαρη 

ΓΙΑ ΤΗΝ   ΓΕΜΙΣΗ :
200  γρ  ανθότυρο  ή μανούρι
100 γρ  φέτα 
200 γρ  κίτρινα τυριά της αρεσκείας  μας
λίγο  γαλα
λίγο αλάτι
λίγη πάπρικα γλυκιά  (προαιρετικά)
5  αυγά
30 γρ βούτυρο παγωμένο  και κομμένο σε  κομματάκια  μικρά .(εγώ  το έτριψα  στο  τρίφτη )
και  για  το  τέλος  λίγο  γάλα  ακομα  ή  ένα  κρόκο  διαλυμένο  με  γάλα .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Σε ένα μικρό  μπολ διαλύουμε  στο χλιαρό γάλα     την  μαγιά  και  2-3  κουταλιές  αλεύρι   και  την  ζάχαρη  . Αφήνουμε να  φουσκώσει   5-10 λεπτά.
  •   Σε    ένα μεγάλο  μπόλ  ανακατεύουμε  το  κεφίρ   , το αλάτι  . Προσθέτουμε    το  κοσκινισμένο   αλεύρι και  την  φουσκωμένη  μαγιά, ανακατεύοντας   , και ρίχνουμε    λίγο  -λίγο   το λάδι μας   και ζυμώνουμε για 10 -15   λεπτά,   μέχρι να γίνει λεία και απαλή η  ζύμη   μας .Η  ζύμη  μας  να  είναι   μαλακιά   .
  • Μεταφέρουμε   τη ζύμη σε καθαρό  και   ελαφρώς λαδωμένο μπολ , σκεπάζουμε  το μπολ και αφήνουμε  τη ζύμη να αυξηθεί  να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 1/2 ώρες, ανάλογα με τη ζεστασιά της κουζίνας σας.
  • Εγώ  το  ζύμωσα και  τα  αφήσα  να  φουσκώσουν στον αρτοπαρασκευαστή .
  • Ετοιμάζουμε  στο μεταξύ   τρίβουμε  τα  κίτρινα τυριά  σε χοντρό τρίφτη. και  το   παγωμένο  βούτηρο  και  τα  άλλα  τα  σπάμε  με τα χέρια    και  τα  ανακατεύουμε   σε  ένα  μπολ  

  • Μεταφέρουμε   τη ζύμη σε ελαφρά βουτυρωμένη επιφάνεια εργασίας ή  πάνω σε αλευρωμένη  λαδόκολλα   και  με  την  βοήθεια  της  ζυγαριάς  κόβουμε  5-6  κομμάτια  των  150  -200  γρ ανάλογα  πόσο μεγάλα  τα  θέλουμε (εγώ τα  έκοψα  σε  5 κομμάτια  των 200 γρ )
  •  Παίρνουμε  το  ένα  κομματι  της  ζύμης  και   της  δίνουμε  το   παραπάνω   σχήμα -βάρκα   και  την    γεμίζουμε   με   τυρια    και  την τοποθετουμε   σε ταψί   με  λαδόκολλα  ,   και αφήνουμε   τη ζύμη να φουσκώσει μέχρι να  τελειώσουμε  και  τα αλλα  κομμάτια  ζύμης   
  • Τα περνάμε  με  λίγο  γάλα   με  ένα  πινέλο    
  • Προθερμαίνουμε  το  φούρνο μας   στους  200  βαθμούς   . Ψήνουμε    για 20   λεπτά  στους   190  βαθμούς , να  πάρουν χρώμα  και  να  λιώσουν τα τυριά  και στην συνέχεια  βγάζουμε   το ταψί  από  το  φούρνο  και  σπαμε  τα  αυγά μας  ένα -ένα  σε γυάλινο  μπολάκι ,(θα  είναι πιο  έυκολο  να το  ρίξουμε    στην 'βαρκούλα μας'   κάνουμε μια  τρύπα    με  το κουτάλι  όπως  φαίνετε στην παρακάτω φωτογραφία ..στα  λιωμένα  τυριά  και  ρίχνουμε   επάνω  το  αυγό , συνεχίζουμε   μέχρι να τελειώσουμε   .και  τα  ξαναβάζουμε  στο  φόυρνο  να  ψηθεί  το ασπράδι  και ο κρόκος  ελάχιστα  , για  άλλα  2-3  λεπτά  ακόμα . 
 Την  ιδέα  την  πήρα  από  εδώ  και  εγω  την έφερα  στα δικα μας   γευστικά γούστα και  με  οτι  έιχε  απο  τυριά  το  ψυγείο  μας .



Ως  την  επόμενη   φορά  που θα ετοιμάσουμε   μια  ακόμα  ζύμη  .. να  περνέτε  καλά  ... ! και  καλό καλοκαίρι !

Δεν υπάρχουν σχόλια: