Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΜΑΤΑΣ ΣΠΙΤΙΚΗ ΣΕ ΓΥΑΛΙΝΑ ΒΑΖΑ






Την  δευτέρα  πήγα στη λαϊκή αποφασισμένη να πάρω πολλές τομάτες, να κάνω σάλτσα για το χειμώνα
Παρότι εγώ αγοράζω τοματάκια  τα  πλένω καλά  και  τα  βάζω  5-6 κομμάτια  σε  σακουλάκια  και τα  παγώνω  και  όταν  τα  χρησιμοποιώ όπως θέλω ή αγοράζω από το μάρκετ έτοιμα τοματάκια κονσέρβα για το φαγητό -γιατί συνήθως δεν φτιάχνω αρκετά βάζα για να κρατήσουν όλο το χειμώνα, η γεύση της σπιτικής τομάτας κάνει το φαγητό ασύγκριτα καλύτερο ή  μου δίνει έτοιμα  βαζάκια  που τα  φτιάχνει  η μαμά  μου 
Το αποτέλεσμα, βέβαια, εξαρτάται από την πρώτη ύλη. Ότι τομάτα βάλεις τέτοια σάλτσα θα πάρεις. Κι εννοώ πως αν επιλέξουμε τις παρακάτω τομάτες δεν θα μείνουμε καθόλου ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα:
  • τομάτες με κίτρινα σημεία που σημαίνει πως δεν έχουν φτάσει σε πλήρη ωρίμανση πριν τις κόψουν
  • τομάτες που ανοίγοντάς τις στη μέση έχουν ασπρίλες και στεγνή σάρκα
  • τομάτες που είναι πολύ νερουλές 
Ιδανική ποικιλία για σάλτσα τομάτας είναι τα πομοντόρια, τα μικρά μακρόστενα τοματάκια. Διαλέγουμε σφικτά, γεμάτα, κόκκινα τοματάκια,αλλά  και οι  τομάτες  από τον  προσωπικό κήπο που διαθέτει ο καθένας μας στο σπίτι  του ,μας δίνουν τέλεια   σάλτσα ..
Όσο πιο καλή  η τομάτα  τόσο  πιο νόστιμη σάλτσα  και  περισσότερη σάλτσα».

ΥΛΙΚΑ;

Τομάτες ώριμες ή  πομοντόρια  (Ακόμα πουλάνε και τώρα εκμεταλλευτείτε το πήρα 15 κιλά  με 0,50 € το κιλό )
Λάδι
αλάτι
και  λίγη  ζάχαρη
Γυάλινα  βαζάκια  με τα καπάκια τους αποστειρωμένα



Υπάρχουν δύο τρόποι για να αποστειρώσουμε τα βάζα μας:

1) Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τα σκεπάζει και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μασιά ή γάντια και τα αφήνουμε  ανάποδα να στεγνώσουν. Με τον ίδιο τρόπο αποστείρωναν και οι μαμάδες μας τα μπιμπερό, όταν δεν υπήρχαν βραστήρες.

2) Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα και τα βάζουμε στο φούρνο -στους 100 βαθμούς κελσίου, όπου τα αφήνουμε για 30 λεπτά. Τα βάζα μας πρέπει να είναι γυάλινα και καθαρά για να μην χαλάσει η μαρμελάδα μας. Τα καπάκι πρέπει να είναι βιδωτά, γιατί αλλιώς θα πάρει αέρα το περιεχόμενο και θα χαλάσει.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ετοιμάζουμε πρώτα τον πολτό μας. Πλένουμε πολύ καλά τις τομάτες, χαράζουμε ένα σταυρό στη μια πλευρά, και  τις  βουτάμε  μέσα  σε βραστό νερό  που έχουμε  βράσει  πιο πριν τις αφήνουμε  να  κρυώσουν  λίγο και τις ξεφλουδίζουμε.. Τις πιέζουμε ώστε να βγουν τα σπόρια. Πολτοποιούμε τις ντομάτες σ το μούλτι .
 


  • Βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και βάζουμε αρχικά σε δυνατή θερμοκρασία και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε  και   ξαφρίζουμε  με ένα   κουτάλι ότι  διαχωρίζετε  στην επιφάνεια  της  κατσαρόλα  μας .
  • Σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά και η σάλτσα μας να έχει την υφή που θέλουμε (να μείνει περίπου λίγο παραπάνω από τη μισή ποσότητα στην κατσαρόλα).
  • Παράλληλα, για μισή ώρα αποστειρώνουμε τα βάζα  μας  με  όποιο  τρόπο θέλετε όπως  γράφω  πιο πάνω .
  • Λίγο πριν αρχίσουμε  το γέμισμα, βάζουμε στο φούρνο τα βάζα πλυμένα και βρεγμένα.Πλένουμε τα καπάκια με ζεστό νερό και τα αφήνουμε να στεγνώσουν .Όταν είναι τελείως στεγνά είναι έτοιμα
  • Πρέπει να είναι ζεστά την ώρα που θα είναι έτοιμη η σάλτσα μας. Βάζουμε την σάλτσα ζεστή στα αποστειρωμένα βάζα με  την βοήθεια  ενός  χωνιού , (μέχρι 1 δάχτυλο κάτω από το χείλος) και  προσθέτουμε  και  λίγο λάδι  και  σφραγίζουμε με το καπάκι και βάζουμε ανάποδα τα βάζα μέχρι να κρυώσουν. Αν η διαδικασία συντήρησης έχει γίνει πετυχημένα το καπάκι θα έχει ένα ελαφρύ έως ανεπαίσθητο βαθούλωμα.Ο αέρας που έχει κλειστεί στο βάζο θα συσταλεί όταν κρυώσει και θα τραβήξει το πώμα προς τα μέσα, κλείνοντας αεροστεγώς το βάζο.Όταν το ανοίξετε θα ακούσετε το χαρακτηριστικό «κλικ».
  • Όλη η διαδικασία θέλει επιδέξιους χειρισμούς για να μην καούμε.. Χρησιμοποιούμε   πανάκια και γάντια σιλικόνης.
  • Διατηρούμε τα βάζα σε σκιερό και δροσερό μέρος και μετά το άνοιγμα στο ψυγείο.Αποθηκεύουμε  τα βάζα ή τα μπουκάλια σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.
  •  Κάθε ένα που ανοίγουμε  το φυλάμε  στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθεί.Αυτός ο πολτός είναι η πρώτη ύλη για κάθε παρασκευή στην οποία χρειάζεστε τομάτα. Κάνει όλη τη διαφορά στο κοκκινιστό κρέας ή στο γιουβέτσι στο φούρνο. 
  • Ανάλογα με το πόσο τον έχουμε  αφήσει να πήξει, μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σαν την πιο απλή και βολική σάλτσα για μακαρόνια ως έχει ή σωτάροντας στα γρήγορα λίγο σκόρδο με λάδι, προσθέτοντας τον πολτό τομάτας και μυρωδικά.

 



Αυτή  την  φορά  όπως  βλέπετε  δεν ετοίμασα  ζυμαράκι  

Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα       Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: