Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΤΡΙΓΩΝΑ






Αγαπημένα   τυροπιτάκια  ,
 Μας  τα έφτιαχνε   η μαμά  μου για  το πρωινό  μας στο  σχολείο αλλά  και για  τις  λιγούρες  μας  ,
Τα  φτιάχνω  και εγώ συχνά   για το  κολατσιό  των   κοριτσιών  μου στο σχολείο  τους ,
Πάμε  να  τα φτιάξουμε ..με  μια  υπέροχη  και  απαλή  και  τραγανή  ζύμη  

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:

4   φλιτζάνια αλεύρι κοσκινισμένο  και λίγο παραπάνω 
3/4  του φλιτζανιού  χλιαρό νερό
1/4  του φλιτζανιού  γάλα  χλιαρό
2κουταλιές της  σούπας  γιαούρτι
1 φακελάκι μαγιά  ξερή
1 αυγό
100 ml  λάδι
1 κουταλάκι  του γλυκού  αλάτι
1/2 κουταλάκι  του γλυκού ζάχαρη
αλεύρι για το άνοιγμα  των φύλλων

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ  ΓΕΜΙΣΗ:

 τυρί φέτα (τρίμματα ) - ανθότυρο  και  μανούρι
 φρεσκοτριμμένο  άσπρο πιπέρι ή  πάπρικα γλυκεία
1-2  κουταλιές  γιαούρτι
ή  όποια  άλλη  γέμιση  θέλετε 
λίγο  γάλα ή   νερό   με λάδι   για  το τέλος  και  σουσάμι και  παπαρουνόσπορο  ή όποιο  άλλο θέλετε

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  •  Βάζουμε  στον  κάδο   του αρτοπαρασκευαστή  ή  σε ένα  μπολ την μαγιά  , το  νερό, το γάλα, την  ζάχαρη ,το  αυγό,το  λάδι και το  γιαούρτι  και  ανακατεύομε  να  ενωθούν όλα  τα υλικά   μαζί και σιγά -σιγά  προσθέτουμε  το αλάτι, και  το αλεύρι  μας λίγο  -λίγο  και  ζυμώνουμε  να  ενωθούν τα  υλικά  μας  ... μέχρι να  έχουμε μια   ζύμη  απαλή  και  χωρίς  να κολλάει  στα χέρια  μας . Την αφήνουμε  λίγο  να ξεκουραστεί  για 30 -40  λεπτά !! 
  •  Χωρίζουμε  τη ζύμη σε 8 μέρη και τα  ανοίγουμε φύλλα,  με  την βοήθεια  του πλάστη  και με  νισεστέ  ανακατεμένο  με  αλεύρι  στρογγυλά , όσο μεγάλα μπορούμε  .  
 
  • Κόβουμε με ΄ένα μαχαίρι  το φύλλο σε λωρίδες με πλάτος 7,5 - 8,5 εκατοστά περίπου και υπολογίζοντας να βγουν πέντε -έξι λωρίδες.   
  •  Βάζουμε από 1 κουταλιά γέμιση, τα βουτυρώνουμεμε  λίγο λάδι και διπλώνουμε σε τρίγωνα.όπως

      φαίνεται στις  παρακάτω φωτογραφίες 
  • Αφού τα διπλώσουμε όλα, αν θέλουμε μπορούμε να τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, σε κλειστό σκεύος για 24 ώρες, στην κατάψυξη για 6 μήνες, ή να τα φτιάξουμε αμέσως.
  • Τα τοποθετήσουμε σε ταψί  με λαδόκολλα   και τα βουτυρώσουμε  με  λαδάκι  κι αυτά με ένα πινέλο,  στους 180°C στον αέρα για 20 λεπτά περίπου.   









Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .     
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Δεν υπάρχουν σχόλια: