Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΟΥ








 Φέτος είπα  να φτιάξω συνταγές  από  το  παλιό μπλοκάκι  της  μαμάς  μου , για  τα  χριστουγεννιάτικα  μας  γλυκά .
 Εκεί υπάρχουν  συνταγές  που καταχωρούσα  εγώ για   να τις  έχει η μαμά  μου ,
 Βρήκα την παρακάτω  συνταγή  για κουραμπιέδες της αγαπημένης  μου θείας , αδερφή  της  μαμάς  μου .
Λέω εδώ  είμαστε  θα  την  δοκιμάσω ,η θεία  μου  υπέροχος  άνθρωπος  και  φυσικά  από τις  καλύτερες  μαγείρισσες, σίγουρα  η συνταγή  της  θα είναι από  τις  πετυχημένες,άλλωστε οι παλιές  νοικοκυρές έχουν τις  καλύτερες  συνταγές  είναι εξακριβωμένο αυτό .   
Ψάχνοντας όμως  για  καινούργιες  τεχνικές  και  μυστικά  για  τον  καλό κουραμπιέ στον ίντερνετ  έπεσα  πάνω σε  αυτή εδώ   την  συνταγή .
Ίδια  συνταγή  με  αυτή  που  μου έδωσε  η  θεία  μου  το  1995  ( πω πω  21  χρόνια ...... πολλά   δεν  είναι .. ?),  η  μόνη  διαφορά  τους  ότι  δεν  έχει  το  ξύσμα  και  την κανέλα.


ΥΛΙΚΑ:

500 γρ βούτυρο αγελαδινό
500γρ  αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος  (έβαλα φρέσκο   από   τοπικό  τυροκομείο  )
70 -90 γρ. ζάχαρη αχνή
20 γρ  μπεικιν πάουντερ 
500  γρ αμύγδαλα με την φλούδα 
1500-1800 γρ. αλεύρι για όλες της χρήσεις κοσκινισμένο
 2 βανίλιες -ζάχαρη  με  άρωμα  λεμόνι
2 κρόκους  αυγών
1 φλιτζάνι  του καφέ τσίπουρο ή ούζο ή κονιάκ  (ότι σας  αρέσει  )  
ζάχαρη αχνή για επικάλυψη


Εκτέλεση :
  • Ετοιμάζουμε τα αμύγδαλα , τα  καβουρδίζουμε  σε   φούρνο  στους  120  βαθμούς   ή σε  ένα  αντικολλητικό  τηγάνι  για  όχι πολύ ώρα  ίσα  να  πάρουν ένα  χρωματακι,  και να  βγάζουν  το λαδάκι τους  και στην  συνέχεια  αφού κρυώσουν  με  το  μαχαίρι  τα  κόβουμε  στα  3-4  κομμάτια  ανάλογα  το μέγεθος  του αμυγδάλου. 
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα  δύο  είδη βουτύρου  και τα χτυπάμε μέχρι  να  και να ασπρίσουν και  να  γίνουν κρέμα , στην συνέχεια  την ζάχαρη -άχνη και  ένα  -ένα  τα αυγά  και το κονιάκ  .
  • Προσθέτουμε σιγά-σιγά  το αλεύρι  λίγο - λίγο   έτσι  ώστε να  ελέγχουμε   να  μην  μας  σφίξει πολύ  η ζύμη  και  το  μπέικιν και κατόπιν την βανίλια. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα  αμύγδαλα και τελειώνουμε το ζύμωμα   μια  σπάτουλα  και  στην συνέχεια με τα χέρια, αλλά  ελαφρά  Αφήνουμε   λίγο  την  ζύμη   μας  το  ψυγείο καλυμμένη  με μια  μεμβράνη   για  15  λεπτά  να  ξεκουραστεί
 
  • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, τους κόβουμε με κουπάτ σε σχήματα  που μας  αρέσουν και τους βάζουμε σε ταψί  με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165-170 βαθμούς  για   20  -30 λεπτά   ανάλογα το  μέγεθος  πάντα του κουραμπιέ  μας σε  φούρνο  με αντιστάσεις .
  • Σε  ένα  μια  καθαρή  λαδόκολλα  πασπαλίζουμε  με  άχνη  και όταν  βγάλουμε  από το  φούρνο  τα  κουραμπιεδάκια  και  κρυώσουν  3-4  λεπτά  μετα φέρουμε στην λαδόκολλα μέχρι  να  κρυώσουν  εντελώς  και  να  πασπαλίσουμε με  μπόλικη άχνη -ζάχαρη και  να  τα  τοποθετήσουμε σε πιατέλα  ή  κουτί    



  • Λίγα  μυστικά  που  θα  μας  βοηθήσουν  ..
1 Μυστικό :  Δεν  βάζουμε  στο multi τα αμύγδαλα θα γίνουν σκόνη ή θα κοπούν σε μικρά και μεγάλα κομμάτια, που δεν το θέλουμε.

2 Μυστικό: Το τέστ για να ξέρουμε ότι το μίγμα μας είναι έτοιμο και δεν θέλει άλλο αλεύρι είναι να πάρουμε ένα κομμάτι ζύμη. Το πλάθουμε σε μπαλάκι και το κόβουμε με το χέρι μας στη μέση. Είναι έτοιμο όταν χωρίζει με την πρώτη το ζυμάρι ‘χωρίς να τραβάει’

3 Μυστικό : Στο κέντρο κάθε κουραμπιέ κάνουμε μια λακουβίτσα με το δάχτυλο μας για να πιάσει καλύτερα η άχνη ζάχαρη.

4 Μυστικό: Θα είναι έτοιμοι όταν πάρουν χρώμα και γίνουν από ‘ξανθοί’ λιγάκι ‘μελαχρινοί’.

5 Μυστικό: Η ζύμη του κουραμπιέ πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη και όχι σφιχτή

6 Μυστικό: Τοποθετούμε τον ένα κοντά στον άλλο, ώστε η ζάχαρη που πέφτει ανάμεσα τους να κολλάει στο γύρω γύρω κάθε κουραμπιέ.

7 Μυστικό: Το ψήσιμο των κουραμπιέδων πρέπει να γίνει σε χαμηλή θερμοκρασία και μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς οι κουραμπιέδες. Το χρώμα των κουραμπιέδων σας: πρέπει να είναι λευκό, ενώ η υφή τους μέτρια τραγανή και όχι σκληρή και τραχειά.

8 Μυστικό :Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας. Εκείνο που χαρακτηρίζει τον κουραμπιέ είναι η βουτυράτη μυρωδιά του. Οπότε πρέπει να επιλέξουμε ένα καλό βούτυρο γάλακτος (το βρίσκετε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σε βαζάκια, ενώ συνήθως προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα), αφού αυτό είναι που δίνει στον κουραμπιέ την χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά του. Αν πάλι να τους φτιάξουμε με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, χρησιμοποιήσουμε ένα ελαιόλαδο ποιοτικά ελεγμένο και ελαφρύ. Αν το ελαιόλαδο έχει τσαγκή γεύση, αυτή θα περάσει και στους κουραμπιέδες.

9 Μυστικό :Το αν γίνουν αφράτοι ή όχι εξαρτάται από το ζύμωμα και το ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε σταθερό μίξερ για να αναμείξετε τα υλικά. Χτυπάμε  στην πιο υψηλή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να αφρατέψουν καλά και να γίνει αφράτος ο κουραμπιές. Πριν προσθέτουμε το αλεύρι κατεβάζουμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι ,και σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα ώστε να αναμειχθούν απαλά και να μην καταστρέψει το υπέροχο αφράτο μείγμα βουτύρου.

 


Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
  


Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: