Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ -ΚΡΟΥΑΣΑΝΑΚΙΑ

Υπέροχα μπουρεκόκρουασανάκια ..έτσι τα ονομάσαμε  με τα  κοριτσάκια  μου ..έφτιαξα  σήμερα  μια  δόση  δοκιμαστικά  . επιτυχία  σίγουρη με την πρώτη. Πάμε να τα φτιάξουμε  πάρεα ........





ΥΛΙΚΑ :
550  γρ  αλεύρι για όλες  τις  χρήσεις ,  ή  250  γρ για τσουρέκια  και  280 -300 για  ολες τις χρήσεις  
1 φακελάκι ξηρή μαγιά 7-9  γρ  ή  25 γρ  φρέσκα  μαγιά 
1 κουταλάκι του γλυκού. αλάτι
1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη
1 αυγό και  1ασπράδι
250 ml. φρέσκο ​​γάλα 
100 ml. λάδι ή   βούτυρο 

ΓΕΜΙΣΗ :
τυρί φέτα και ανθότυρο  + 1 αυγό αν θέλετε
Γαλοπούλα και τυρί  γκούντα και σπιτική σάλτα δείτε εδώ την πιο νόστιμη σάλτσα ..
σοκολάτα  κουβερτούρα ή  μερέντα
1 κρόκο αυγού διαλυμένο με  2-3 κουταλιές  σούπας  γάλα  για  το τέλος 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά.
  • Σε μια κανάτα μέτρησης βάζουμε το γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι.ή μια μαρίζ
    Αφήνουμε να σταθεί για τουλάχιστον 10 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η  μαγιά και σχηματίσει ένα παχύ στρώμα αφρού πάνω από το υγρό. Θα είναι δροσερό και θα μυρίζει σαν μπύρα!

  • Εν τω μεταξύ χτυπάμε ελαφρώς το αυγό και το ασπράδι . Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε  τα άλευρα με το αλάτι. Προσθέτουμε το χτυπημένο αυγό με τοασπράδι στο άλευρι και το λάδι
  • Προσθέτουμε αφρώδες μίγμα  της μαγιάς μας 
  • Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας ζυμώνουμε το μείγμα ζύμης και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή, υγρή ζύμη, που κολλάει  λίγο στα χέρια  μας ,δεν θα  προσθέσουμε  άλλο αλεύρι  γιατί  κάνει την ζύμη μας  πολύ σκληρή συνεπώς και τα κρουασανάκια μας πολύ πιο σκαληρό και καθόλου αφράτο
  • Εγώ την ζύμωσα όπως πάντα  στον αρτοπαρασκευαστή  με  την σειρά των υλικών που περιγράφω  πιο πάνω .
  • Ζυμώνουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να έχουμε μια ομαλή, μαλακή ζύμη ,θα  την μεταφέρουμε σε  καθαρό λαδομένο μπολ .
  •  Καλύπτουμε με μια καθαρή διαφανή μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε το σε ένα ζεστό, ξηρό μέρος, ή ακόμα και κοντά σε ένα ζεστό φούρνο αναμένο στους  30 βαθμούς και  θα  χρειαστεί 45-60 λεπτά  ανάλογα με το πόσο ζεστή είναι η περιοχή. Μόνο που εμενα μου πήρε περίπου μια ώρα.
  •  Βγάλτε την πάνω σε καθαρό πάγκο εργασίας .Στη συνέχεια, ισιώνουμε λίγο με τα δάχτυλά μας σε στρογγυλό ή επιμήκη σχήμα. Κόβουμε  τη ζύμη σε 16-18  κομμάτια  ίσου μεγέθους 50-60  γρ το κάθενα .. Μπορούμε  να πάρουμε ακριβές βάρος των κομματιών της  ζύμης  χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική ζυγαριές.
  • Ανοίγουμε  φύλλο όπως  φαίνετε στις  φωτογραφίες  και χαράζουμε  με  το μαχαίρι  ή  με  τον κόπτη  ζύμης και βάζουμε την  γέμιση και τυλίγουμε σε  κύλινδρικό σχήμα
  •  Τοποθετούμε τα  μπουρεκάκια σε ένα φύλλο ψησίματος χαρτί αντικολλητικό. Καλύπτουμε  το δίσκο χαλαρά με ένα φύλλο λαδωμένης μεμβράνης και αφήνουμε  το στο ίδιο ζεστό μέρος για τουλάχιστον μία ώρα, να αυξηθεί, να αναπτυχθεί και να διπλασιαστεί σε μέγεθος. 
  •   Εν τω μεταξύ, προθερμάνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς . Σε αυτό το σημείο πρέπει να προσθέσουμε  ένα πυρεξ  ή ένα βαθύ ταψί γεμάτο βραστό νερό στο κατώτατο σημείο του φούρνου και αφήνουμε  να ατμοποιηθεί πριν βάλουμε  τα κρουασανακια να ψηθούν .Χτυπάμε τον κρόκο αυγού και βουρτσίζουμε κάθε  κομμάτι ζύμης και ψήνουμε σε  θερμοκρασία  180 βαθμούς για 20 περίπου μέχρι να πάρουν ένα υπέροχο χρυσό χρώμα ..
  •   Όχι ότι διαρκούν πολύ στο σπίτι μου εξαφανίζονται πριν καν  προλάβω να τα  βγάλω από το φούρνο , για αυτό  φτιάχνω πάντα 2 δόσεις η μια ποτέ δεν φτάνει πιστέψετε  με !










Σοβαρά, τώρα δείτε πόσο καλά και πετυχημένα  φάινονται  !!!!
Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: