Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

ΠΕΙΝΙΡΛΟΠΙΤΑ

Μαλακό ζυμαράκι με γαλοπούλα   τυριά  και σπιτική  σάλτσα
















ΥΛΙΚΑ:

55Ο γρ αλεύρι ίσως και παραπάνω
50  γρ ζάχαρη καστανή
90 γρ βούτυρο 
190 ml χλιαρό γαλα ή κεφίρ 
7-9 γρ ξερή  μαγιά ή 25 γρ νωπή  μαγιά
2 αυγά  ελαφρά  χτυπημένα
8  γρ  αλάτι
ζαμπόν  ή γαλοπούλα- τριμμένα  τυριά φέτα  τριμμένη ,  ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΣΠΙΤΙΚΗ




ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Διαλύουμε την μαγιά αν χρησιμοποιήσουμε νωπή στο χλιαρό  γάλα και αφήνουμε  10 λεπτά
  • Στον  αρτοπαρασκευαστή  έβαλα  όλα  τα υλικά  με την εξής  σειρά : χλιαρό γάλα ,τα ελαφρώς χτυπημένα αυγά , ζάχαρη ,τη φουσκωμένη νωπή μαγιά ,το αλεύρι κοσκινισμένο  και το αλάτι  και  ζυμώνουμε για  λίγη ώρα, στην συνέχεια  προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε  μια μαλακιά και απαλή ζύμη . περίπου  για 20 λεπτά .
  • Τα έβαλα  σε πρόγραμμα  στον αρτοπαρασκευστή  που διαρκεί  15 λεπτά να ζυμωθούν  τα υλικά έτσι  ώστε  να έχουμε  μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει  στα χέρια  μας,και να φουσκώσει η ζύμη  μας την έβαλα  σε ένα καθαρό λαδωμένο μπολ και την άφησα να φουσκώσει για 45 λεπτά σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα .
  • Αν  τα ζυμώσουμε στο χέρι διαλύουμε  την μαγιά  στο χλιαρό  γάλα και την  ζάχαρη .
  • Σε ένα  άλλο μπολ  ρίχνουμε το αλεύρι, ελαφρώς  χτυπημένα  αυγά .το αλάτι  και ρίχνουμε  το μαλακό σε θερμοκρασία βούτυρο για  15 λεπτά  έτσι  ώστε  να έχουμε  μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει  στα χέρια  μας . Σκεπάζουμε   την ζύμη μας  και την αφήνουμε  σε ζεστό μέρος  να  φουσκώσει !
  • 'Όταν φουσκώσει η ζύμη μας την ανατρέπουμε σε  μια αλευρωμένη επιφάνεια  εργασίας , και το κόβουμε  σε 16 -20  ίσα  κομμάτια , (αν έχουμε ζυγαριά  τα ζυγίζουμε  να είναι 40-45 γραμμάρια )Εμένα κάτι με έβγαλε  έξω από το πρόγραμμά  μου και τα έκανα  πιο μεγάλα αλλά  και πολύ πρόχειρα  σαν σχέδιο .
  • Παίρνουμε  κάθε κομμάτι  ζύμης  και το κάνουμε  με τα χέρια  μας  ένα  ομοιόμορφο στρογγυλό  μπαλάκι.
  •     Αφού τα  τελειώσουμε τα ανοίγουμε σε πιτουλες εύκολα  ανοίγουν με τα χέρια μας  διάμετρο 6-8 εκ και τα  πασπαλίζουμε με την σάλτσα  και την γαλοπούλα και τα τυράκια  μας  και λίγη ρίγανη, τα  βάζουμε το ένα  δίπλα  στο άλλο σε  ένα  ταψάκι 28-30 με λαδόκολλα  η καλά  βουτυρώνενο ταψάκι  μας  και τα τυλίγουμε  με σελοφάν και από πάνω μια πετσέτα  και  τα αφήνουμε  σε ζεστό μέρος  να φουσκώσουν  για  κανά μισά  ώρο .
  • Αφού  φουσκώσουν  ξανά τα περνάμε  με  το διαλυμένο  κρόκο αυγού με  το γάλα και  τα  ψήνουμε  σε προθερμασμένο    φούρνο 180 βαθμούς για  25  λεπτά .
  •  Αφού το ψήσουμε  βγάζουμε την πεινιρλόπιτα από το ταψί και τα περνάμε  με  λίγο βουτυράκι λιωμένο να  γυαλίσουν  και την βάζουμε το πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει  !!
  •  Εγώ  δε είχα άλλο αυγουλάκι και έβαλα  μόνο  γάλα  .συγχωρείστε  με έγιναν πολύ γρήγορα  τα  πεινιρλάκια  μου ,γιατί βιαζόμουν...  δεν είμαι ευχαριστημένη από την εμφάνισή τους αλλά ούτε  και από τις  φωτογραφίες μου .
  • Η γεύση τους  όμως είναι   η καλύτερη που θα  μπορούσε .......








Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Τελεια ειναι !πολυ ωραια εμφανιση και πιστευω πεντανοστιμα!θα τα δοκιμασω συντομα..

plathozymarakiablogspot.com είπε...

Καλημέρα σας ! Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια!! Σας εύχομαι καλή επιτυχία