Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

ΤΣΑΜΠΙ ΣΤΑΦΥΛΙ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ

Φρεσκοψημένα ρολά κανέλας φτιαγμένα από το μηδέν. Η τέλεια ισορροπία ανάμεσα στη λεπτή, αφράτη ζύμη και τη γλυκιά γέμιση από κανέλα, αυτά τα νόστιμα ρολά θα γεμίσουν το σπίτι σας με μια υπέροχη μυρωδιά  καθώς θα ψήνονται .
 Έιναι μαλακά και νόστιμα !... Χρησιμοποίησα καστανή ζάχαρη για να της δώσω περισσότερο γεύση καραμέλας.
Αποφάσισα να φτίαξω αυτή την υπέροχη ζύμη για ρολά,και της δωσαμε το σχήμα σταφυλιού,για να γιορτάσουμε  το τέλος  μιας σαιζόν, καλλιέργήσαμε τα  αμπέλια μας,τρυγίσαμε τα σταφύλια,τα πατήσαμε και  πήραμε το μούστο μας για τα  μουστοκούλουρα μας  εδώ ,αφήσαμε  το κρασί  να ωρίμασει, το βάλαμε στα βαρέλια μας, το καθαρίσαμε και τώρα  μπορούμε να το απολαμβάνουμε   στα  μεσημεριανά  και βραδινά γευματα μας  παρέα με τους συγγενείς μας  και τους  φίλους μας τέλος αποφασίσαμε  να φτίαξουμε και ένα ζυμαρένιο  τσαμπύ με γεύση κανέλας  ...  Έτοιμο λοιπόν αφράτο γευστικό ......κοπιάστε 













ΥΛΙΚΑ:      

½ κούπα  γάλα
 ½ κούπα νερό
7 γραμμάρια  ξερή μαγιά
¼ κούπα (60 γραμμάρια ή ½ ραβδί) βούτυρο, λιωμένο
1 μεγάλο αυγό  
¼ κούπα (50 γραμμάρια) κρυσταλική  ζάχαρη 
 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
3¼ ίσως  και 3½ κούπα (450 γραμμάρια )αλεύρι για όλες τις χρήσεις ανάλογα το μεγεθος  των αυγών
1βανίλια  ζάχαρη με άρωμα κανέλας ή πορτοκάλι  

Για τη γέμιση:
  • ½ φλιτζάνι (113 γραμμάρια  βούτυρο, λιωμένο ή σε θερμοκρασία δωματίου
  • ¾ φλιτζάνι (150 γραμμάρια καστανή  ζάχαρη (ή κρυσταλική  ζάχαρη)
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
                                                                                                    Για το γλάσο :
  •  1 βανίλια -ζάχαρη  με άρωμα πορτοκάλι ή  κανέλα
    (προαιρετικό)
  • 2 κουταλιές σούπας ελαφριά κρέμα γάλακτος  ή γάλα
  •  ½ φλιτζάνι σε άχνη  ζάχαρη
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, θερμαίνουμε το νερό και το γάλα μέχρι να είναι  χλιαρά  .Ρίχνουμε την  μαγιά πάνω από το χλιαρό μίγμα γάλακτος και νερού και αφήνουμε  για 10 λεπτά να αφρίσει   . 
  2. Στον κάδο τουαρτοπαρασκευαστή (Αν δεν έχουμε  ζυμώνουμε με το χέρι), προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο σε  θερμοκρασία δωματίου ,το αυγό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε . Προσθέτουμε το μίγμα μαγιάς  και  γάλακτος και ανακατεύουμε  μέχρι να ενωθούν . Προσθέτουμε 3 κούπες  απότο αλεύρι και  το αλάτι και ζύμώνουμε ελαφρά (ή ανακατεύουμε με το χέρι με ένα ξύλινο κουτάλι) μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας. Προσθέτουμε  και  το υπόλοιπο αλεύρι, 2 κουταλιές της σούπας κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά έως ότου η ζύμη να γίνει μαλακιά  και τραβιέτε από τις πλευρές του μπολ. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, λεία, ελαστική και ελαφρώς κολλώδης.που θα  μπορούμε  ευκολα  να την  χειριστούμε  με τα χερια μας . Αφού φτάσει αυτό το στάδιο,συνεχζουμε  να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά ή με το χέρι σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για 7-8 λεπτά. Για τη ζύμη μου χρησιμοποίησα ακριβώς 450 γραμμάρια αλεύρι - περίπου 3 ¼ - 3 ½ φλιτζάνια. Μην χρησιμοποιείτε περισσότερο από 3½ φλυτζάνι.
  3. Βαζουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ  λαδωμένο, σκεπάζουμε  με  διαφανή  μεμβράνη  και αφήνουμε  να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.. Η ζύμη αυξάνεται καλύτερα σε ζεστά περιβάλλοντα. Εδώ έχω ένα κόλπο για σας που δουλεύει σε  μένα κάθε φορά. Τοποθετούμε μια σχάρα στο φούρνοκάτω χαμηλά . Γεμίζουμε  ένα μπολ-πυρέξ  με ζεστό νερό και  το τοποθετούμε  στο κάτω μέρος του φούρνου. Στη συνέχεια, αφήνουμε τη ζύμη να στηρίζεται στη σχάρα του φούρνου στη μέση. Κλείνουμε την πόρτα. Αυτό είναι προαιρετικό. Μπορούμε να αφήσουμε  τη ζύμη να ξεκουραστεί και στον πάγκο αλλά μακριά από ρεύματα.. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα.
  4. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση . Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε μαζί τη ζάχαρη και την κανέλα.
  5. Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, την πατάμε  απαλά για να αφαιρέσουμε τον αέρα. Στη συνέχεια, την ανοίγουμε σε ορθογώνιο 50 Χ  40 εκατ. Αφήνουμε τα μικρά περιθώρια γύρω από τις άκρες, απλώνουμε  τη ζύμη με το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου που πρώτα  το λιώσαμε ,στη συνέχεια πασπαλίζουμε  με το μίγμα ζάχαρης και αρχίζουμε  να μαζεύουμε σε ρολό με τα χέρια μας  απαλά.και  πιέζοντας να  ενωθουν καλά οι πλευρές. Κόβουμε σε 18  ίσα ρολά 1-2 εκατ  φάρδος και τοποθετούμε την κοπή προς τα επάνω σε ένα βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι ή  φτιάχνουμε το τσαμπύ σταφύλι που κάναμε  εμείς . Καλύπτουμε  με την  διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε  να ξεκουραστεί για περίπου 30-45 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος ηζύμη μας .
  6. Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς C.
  7. Βουρτσίζουμε τα ρολά με γάλα (προαιρετικά). Ψήνουμε τα ρολά κανέλας στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρις ότου οι κορυφές μαυρίσουν και με  ένα καλαμάκι θα  τρυπήσουμε τα ρολά θα  βγαίνει καθαρό. Αν τα ρολά πάρουν πολύ γρήγορα χρώμα καφέ, καλύπτουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
  8. Για να κάνουμε  το γλάσο,ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, προσθέτοντας λίγη κρέμα κάθε φορά μέχρι την επιθυμητή υφή στο γλάσο μας Στη συνέχεια, ψιλοραντίζουμε  πάνω από τα ρολά 
  9. Σερβίρουμε  ζεστό  με ένα  ποτήρι γάλα  ή  τσάι  
  10. Να σημειώσω ότι  έκανα   2 δόσεις  .

Η φουσκωμένη  μαγιά

η ζύμη φουσκωμένη

έτοιμο  το  ρολό  και  κομμένο





Προετοιμάζετε το τσαμπύ σταφύλι


έτοιμο το τσαμπύ σταφύλι  να  φωγωθεί  ...




Και καλή μας όρεξη !
Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: