Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ME TAXINI KAI ΧΑΛΒΑ




 


.
Nηστεία..και η μισή οικογένεια  νηστεύει...  ο χαλβάς είναι αγαπημένος  όλων  μας . Αποφάσισα  να  ετοιμάσω την αγαπημένη ζύμη μου πάλι ...και να κάνω  κριτσινάκια χωρίς γέμιση που ήθελαν  τα  κοριτσάκια  μου .Μου ήρθε η ιδέα  να κάνω και μερικά  με  γεμιση ,χαλβά  και μερικά  με ελιές .
Είναι  η ζύμη  από τα  κουλούρια  Θεσσαλονίκης εδώ  , θα την βρούμε και  τα έκανα μικρά κριτσινάκια (μπαμπάτσικα  μου  βγηκαν  γιατί  βιαζόμουνα )και  τα  γέμισα αυτή  την φορά με χαλβά  και σοκολάτα  κουβερτούρα
 Κάνω πάντα  διπλή ή τριπλή  δόση  ... η μια  δεν μας  φτάνει, πιστέψτε  με 


ΥΛΙΚΑ:
1 φακελάκι  ξερή  μαγιά ή  25 νωπή  μαγιά
2 κουταλιές της σούπας  γεμάτες  μέλι
3/4 φλιτζάνι νερό χλιαρό 
1/4 φλιτζανιού ταχίνι (60 γρ  )
2 κουταλιές  της  σούπας  λάδι
3/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 και  1/2 φλυτζάνια αλεύρι περίπου( ρίχνουμε λίγο-λίγο το  αλεύρι όχι  όλο  μαζί )
χαλβά με κακάο  ή όποια γεύση σας  αρέσει  και  σταγόνες  σοκολάτας κουβερτούρας ή   τριμμένη κουβερτούρα   που έβαλα εγώ

ΓΙΑ  ΤΟ  ΤΕΛΟΣ  : 

 4 κουταλιές της σούπας πετιμέζι  διαλυμένο σε 1/2 φλιτζάνι νερό(αν δεν μπορείτε να βρείτε  να το  αντικαταστήσει με 1 κουταλιά της σούπας μέλι)   
1 και 1/2  φλιτζάνι σουσάμι λευκό
1/4 φλιτζάνι μαύρο σουσάμι και ηλιόσπορους ή άλλους σπόρους
  
1 φλιτζάνι αλεύρι   = 140 γρ
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το μέλι, μαγιά και το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε  και αφήνουμε το μείγμα  σε ηρεμία για 15 λεπτά. 
  • Προσθέτουμε  το ταχίνι, το αλάτι και 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι και να αρχίσει το ζύμωμα με τα χέρια σας ή  στον  αρτοπαρασκευαστή .Ζυμώνουμε μια  μαλακή και ελαστική, ζύμη που  δεν κολλάει  στα  χέρια  μας , προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι, εάν είναι αναγκαίο.
  •  Μεταφέρουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε  με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για να διπλασιαστεί σε όγκο (ο χρόνος που πρέπει  να  φουσκώσει  η ζύμη  μας είναι μια ώρα και ένα μισή ). 
  • Προθερμαίνουμε  το  Φούρνο  μας στους  175-180  βαθμούς.  Όταν αυξηθεί η  ζύμη  μας  την τοποθετούμε  σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας  την κάνουμε ένα  ζυμαρένιο  φραντζολάκι  με  ένα  μαχαίρι  και  την κόβουμε τη  ζύμη μας σε κομμάτια,σ το μέγεθος ενός καρυδιού περίπου 35 -45 γρ  και το καθένα το διαμορφώνουμε  σε μια μπάλα,  και  το πλάθουμε  σε κριτσίνι με τα  χέρια περίπου 11-12 cm σε μήκος και πάχος ενός μολυβιού .
  •  Εγώ έκανα  τα σχέδιο στις  φωτογραφίες  που βλέπετε τα είδα  στο ίντερνετ  και  μου άρεσαν  σαν ιδέα 
    Κόβουμε  στο μισό, αν  τα θέλουμε  πιο  μικρά και  τα  περνάμε μέσα  απο  το γλυκό σιρόπι- πετριμέζι .Τοποθετούμε  σε ένα ταψί καλύμενο ένα χαρτί  ψησίματος και ψήνουμε  για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν  και ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος τους . 
  • Προσέξτε όμως  να  κλέινετε  καλά  τα  ρολάκια .. και  να βάζετε  την ένωση  από κάτω ..  γιατί  βγαίνει  η γέμιση  καθώς ψήνονται .
  • Αφαιρούμε  από το φούρνο, να κρυώσουν λίγο και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
  • Καταναλώνεται φρέσκα, έτσι ώστε να μην χάσουν την φρεσκάδα τους  αν προλάβουν  να  μείνουν ..  σε  μας  δεν  μένουν  ...

 







Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: