Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ water roux/ tangzhong











 Το water roux  επίσης γνωστό ως tangzhong είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στην αρτοποεία , μια μέθοδο για να δημιουργήσουν μαλακό και αφράτο ψωμί το οποίο προέρχεται από τους Ιάπωνες,νερό και αλεύρι σε αναλογία 1:5 .
Που περιέχει  5 μέρη νερό και 1 μέρος αλεύρι .
 Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο επιτρέπει επίσης το ψωμί  να μείνει φρέσκο , μαλακό και  ελαστικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε  τεχνητά συντηρητικά.
 Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, έχω δοκιμάσει το  Roux νερό  σε συνταγές  για  το  ψωμάκι μας  και σας υπόσχομαι ότι δεν θα σας απογοητεύσει αν το δοκιμάσετε !!
  
 ΥΛΙΚΑ :
120 γρ προζυμάκι (60 γρ νερό χλιαρό και 60 γρ αλεύρι και  7-9 γρ  μαγιά  ξερή  ή 25 γρ νωπή  και μια κουταλιά  της  σούπας  ζάχαρη )
480 γρ αλεύρι για  όλες τις χρήσεις 
100-120  γρ  ζάχαρ ανάλογα  πόσο ΄γλυκά τα θέλετε
1 αυγό μέτριο 
70 γρ μαλακό βούτυρο  (εγώ δεν είχα  και έβαλα  50 βούτηρο και 20 γρ  καλαμποκέλαιο )
50 γρ  γάλα
 5 γρ αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα  
1  βανίλια -ζάχαρη με άρωμα  πορτοκάλι 
120 γρ  σταφίδες μουσκεμένες  σε  νερό με  λίγο  κονιάκ 
1 αυγό + 2 κουταλιές της σούπας γάλα για  το τέλος 
ξύσμα από πορτοκάλι (προαιρετικά )
    

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για το Water Roux:
30 γρ  αλεύρι
150 ml  νερo 
  • Βάζουμε το αλεύρι σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε  το νερό και  το αλεύρι μας ,ανακατεύουμε με  ένα σύρμα χειρός να  διαλυθούν  κάθε  σβόλοι από το αλεύρι  και σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε πάντα, από την στιγμή που θα ανάψουμε το μάτι  της  κουζίνας ψήνουμε σε 2-3 λεπτά( στους 65 βαθμούς αν  έχουμε  θερμόμετρο) ή αν δεν έχουμε σε χαμηλή  φωτιά. Θέλουμε ένα  μείγμα  που θα έχει την υφή  της  μαγιονέζας .   Προσέξτε μην σας  κολλήσει !!
  • Το αφήνουμε  να κρυώσει αμέσως , εάν είναι δυνατόν ή  το τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ,καλύπτουμε  με την διαφανή μεμβράνη .
  •  Το μείγμα αυτό μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για μερικές ημέρες, ώστε να μπορούμε  να προετοιμάσουμε  λίγο περισσότερο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :


  •  Ετοιμάζουμε  το προζυμάκι ..Σε ένα  μπολ βάζουμε  60 γρ  νερό  χλιαρό και 60 γρ  αλεύρι και 7 -9 γρ  μαγιά ή 25 γρ  νωπή μαγιά και την ζάχαρη και την ανακατεύουμε και την αφήνουμε  να  φουσκωσει  όπως φαίνετε στην φωτογραφία  δέιγμα  ότι η μαγιά έχει ενεργοποιήθεί 
 
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι στο κάδο του αρτοπαρασκευαστή ή της  κουζινομηχανής , προσθέτουμε την μαγιά  που την έχουμε  διαλύσει  πιο πριν και έχει  φουσκώσει , τοWater Roux ,τη ζάχαρη, το αυγό την βανίλια ,την κανέλα και το ξύσμα  και το γάλα αλλά κρατάμε λίγο .
  •  Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με μια μέτρια ταχύτητα και προσθέτοντας σταδιακά και αν χρειάζετε το υπόλοιπο γάλα. 
  • Προσθέτουμε και το αλάτι και σιγά σιγά το μαλακό βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Ζυμώνουμε μια  ζύμη μαλακιά και ελαστική που ελαφρά  κολλάει που όσο την ζυμώνουμε  έρθει και θα σφίξει .
  •  Δύο λεπτά  πριν  σταματήσουμε  το ζύμωμα ,  προσθέτουμε και τις σταφίδες  που τις  έχουμε βάλει πάνω σε  καθαρή  πετσέτα  να  στραγγιξουν τα  νερά  που  τυχόν θα  έχουν .. ζ'υμώνουμε  απαλά  με  τα χέρια μας  ,
  • Τοποθετούμε την ζύμη σε ένα μπολ λαδωμένο και καλύπτουμε με μια διαφανή μεμβράνη και μια  καθαρή πετσέτα  και περιμένουμε περίπου μία ώρα να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της σε χώρο μακριά από ρεύματα, εγώ την βάζω μέσα στο φούνο της  ηλεκρικής κουζίνας αφού πρωτα τον έχω ανάψει για  15 λεπτά  στους 30 βαθμούς  και μετά  το σβήνω και  ξεχνάω εκεί την ζύμη  μου για  μια  περίπου ώρα ..μέχρι να διπλασίασει τον όγκο της  
  • Aν θελουμε  βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε το μέχρι το επόμενο πρωί και τα  έχουμε φρέσκα  να  πρωινό κυριακάτικο για  την οικογένεια  που είναι όλη μαζεμένη .Το πρωί, αφαιρούμε τη ζύμη και την αφήνουμε να έρθει σε έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για  καμιά ώρα περίπου  
  • Γυρίζουμε την ζύμη ανάποδα σε ένα καθαρό πάγκο ζαχαροπλαστικής, χωρίζουμε σε κομμάτια των 80-100 γρ και δίνουμε σχήμα  που θέλουμε . 
  • Αφήνουμε να φουσκώσουν για  30 λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και με αυγό που το διαλύσαμε με λίγο γάλα  και τα βουρτσίζουμε πασπαλίζουμε  με  λίγο φιλέ από αμύγδαλα ..
  • Ψήνουμε σε  θερμοκρασία 180 βαθμούς για  20 -25  λεπτά ανάλογα το  φούρνο μας
Όταν τα  βγάλουμε  η κρούστα θα είναι τραγανή , τα σκεπάζουμε για  λίγο με καθαρή  πετσέτα και  αμέσως  θα  μαλακώσει  , και  μόλις κρυώσουν τα απολαμβάνουμε και αν προλάβουν  να μέινουν τα βάζουμε σε σακουλάκι και στην κτάψυξη και όταν τα χρειαζόμαστε τα βγάζουμε από πιο νωρίς  να έρθουν σε  θερμοκρασία  δωματίου και μετα τα απολαμβάνουμε .



 




                                                         Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε καλά .   
  
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές

Δεν υπάρχουν σχόλια: