Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

ΜEΛΙΤΖΑΝΑΚΙΑ ΤΟΥΡΣΙ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ


ΥΛΙΚΑ:

30  μελιτζανάκια  μικρά
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κόκκινη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
6-7 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κούπες λάχανο ψιλοκομμένο   και 1 κούπα  κοκκίνο   λάχανο
1 -2 καρότα κομμένα στον  τρίφτη
λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
λίγα κλωνάρια σέλινου  ζεματισμένα ελαφρά
1 λίτρο νερό

2 κ.σ. αλάτι χοντρό
1 κούπα  ξύδι  καλό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Πλενουμε τις μελιτζάνες καλά .
  • Αφαιρούμε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και τις χαράζουμε κατά μήκος .
  • Κατόπιν τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με  νερό που βράζει για 8-10΄.
  •  Στη συνέχεια τις βγάζουμε  με  μια  τρυπητή  κουτάλα και  τις   βάζουμε σε ξύλο κοπής και τις αφήνουμε  εκεί μέχρι να στραγγίξουν.
  • Πλένουμε  και  καθαρίζουμε  όλα  τα υλικά  και τα ψιλοκόβουμε  με το μαχαίρι ή με  τον κόφτη λαχανικών
  • Ενώνουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά μαζί  και  τα  μαραίνουμε  με  μια  κουταλιά  αλάτι , γεμίζουμε μ' αυτά την  σχισμή της μελιτζάνας και τις δένουμε καλά με τα κλωνάρια του σέλινου.
  • Βάζουμε τις μελιτζάνες σε αποστειρωμένο βάζο και περιχύνουμε το νερό,  το ξύδι και το αλάτι που πιο  πρίν  βράσαμε  για 2-3 λεπτά . 
  • Τις αφήνουμε για 15 ημέρες πριν τις καταναλώσουμε.  και οταν  της  σερβίρουμε  της  περιχύνουμε  με  λίγο  λαδάκι.
  • Τις  διατηρούμε  σε  δροσερό  μέρος .


κι !

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ




ΥΛΙΚΑ:

200 ml νερό χλιαρό
150 ml γάλα χλιαρό (εγώ έβαλα κεφίρ 100 ml  σε θερμοκρασία δωματίου και 50 ml γάλα )
1 αυγό  μέτριο  (το δικό  μου  ήταν μεγάλο )
30 ml ελαιόλαδο
50 γρ ζάχαρη  καστανή   και 30 γρ ιμβερτοζάχαρη ή  80-90 γρ ζάχαρη
8 γρ αλάτι
25 γρ μαγιά νωπή ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά
650-700 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις  ανάλογα  το αλεύρι και το μέγεθος  του αυγού
20 γρ ταχίνι
1κουταλιά της σούπας  ξύδι 
Σουσάμι και πετιμέζι ή ζαχαρόνερο για το τέλος 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Σε ένα μπολ διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και την ζάχαρη.
  • Αφήνουμε  να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 20 λεπτά  περίπου.

  •  Προσθέτουμε το λάδι ,το ταχίνι,το ξύδι, το αυγό, το αλάτι και το  αλεύρι και ζυμώνουμε  πολύ καλά την ζύμη μας. Αφήνουμε σκεπασμένη για 30-40 λεπτά. 
  • Εγώ την ζύμωσα  στον αρτοπαρασκευαστή και εκεί την αφήσα να φουσκώσει.
  •  

  • Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την ζύμη μας των 80 -100 γρ ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε  τα κουλουράκια μας και σχηματίζουμε τα στρογγυλά κουλούρια μας,τα βουτάμε  σε νερό  με πετιμέζι  ή  λίγη  ζάχαρη, και μετά σε σουσάμι.
  • Αφηνουμε για 40 -45 λεπτά  περίπου να  φουσκώσουν .




  • Ψήνουμε  στους 180 βαθμούς  για 15 λεπτά  περίπου σε προθερμασμένο φούρνο  να πάρουν  χρώμα. 
  • Βάζουμε στο  φούρνο  ένα μικρό  πυρέξ ταψάκι  με  νερό κάτω από  το  ταψί μας, αυτό  θα βοηθήσει  να γίνουν  τραγανά και  μαλακά μαζί .
  • Μπορούμε  να τα   γεμίσουμε   με   τυράκια , σταφίδες ,σταγόνες  σοκολάτας  .



Ως την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές.

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟ ΑΦΡΑΤΟ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ

Μετά την εύκολη και γρήγορη συνταγή  για  γρήγορα  και  αφράτα  ψωμάκια  χωρίς  ζύμωμα εδώ , πειραματίστικα με μερικές αλλαγές στην συνταγή,πρόσθεσα υλικά και τελικά  πέτυχε  ..γευστικά  για  την οικογένεια  μου  τουλάχιστον..είναι οι πρώτοι  που  θα  δοκιμάσουν  τα  ζυμαράκια  μου . 
Εμάς τουλάχιστον μας  ξετρέλανε πόσο νόστιμα και αφράτα είναι . 
Φυλάξτε  τα  σε  σακουλακια  τροφίμων αν  προλάβουν  να  μείνουν ....επειδή  είναι  χωρίς  ζύμωμα και ξεραίνονται  πιο εύκολα από τις άλλες  ζύμες .
Φτιάξτε τα τώρα  που αρχίζουν τα σχολεία  για  το κολατσιό των  παιδιών  στο σχολείο,αλλά  και για  όλη  την οικογένεια .Eίναι  πεντανόστιμα , πολυ αφρατα και ελαφρώς αγλυκα ..αν θέτετε  μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα  ζάχαρη
,αλλά  και να δώσουμε  ακόμα  περισσότερο άρωμα αν θέλετε  προσθέστε  έξτρα  αρώματα , κακούλέ , μοσχοκάρυδο ,  γαρύφαλο  !!
 Πάμε να  τα  φτιάξουμε  παρέα  λοιπόν ...  

 
 


ΥΛΙΚΑ:
  • 2 φακελάκια  μαγιά ξερή   7γρ ή 9γρ
  •  80-100    γρ  καστανή  ζαχαρη     συν 1 κουτάλι  σούπας  ανάλογα  τα  ζούστα  μας 
  • 1 κούπα   χλιαρό νερό ή γάλα (Εγώ βάζω   1/2  κεφίρ και  1/2  νερό )
  • Και   ½  κούπα   χυμο πορτοκάλι 
  •  650 -670  γρ αλεύρι  για  όλες τις χρήσεις  ( εγώ   έβαλα  500 γρ  για όλες τις χρήσεις και  170  γρ για   τσουρέκια  )
  • 1/2   κουταλάκι του γλύκού  αλάτι
  • 2  μέτρια αυγά 
  • 80  γρ    βούτυρο
  • 30 γρ   ιμβρερτοζάχαρη   ή  μέλι   
  • 1/2   κουταλάκι  του  γλυκού  κανέλα 
  • 100  γρ σταφίδες
  • λίγο  κακουλέ  (για  άρωμα επιπλέον )
  • ξύσμα από πορτοκάλι (προαιρετικά ) 
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπόλ διαλύουμε τα δύο φακελάκια και 1 κουτάλι  της  σούπας ζάχαρη  σε ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό. Εάν χρησιμοποιήσουμε  πολύ  ζεστό νερό ή γάλα, θα σκοτώσει μαγιά  και το ψωμί δεν θα αυξηθεί. Έτσι,πρέπει να  βεβαιωθούμε  ότι το νερό είναι χλιαρό και δεν καέι 
  2. Αφήνουμε  το μίγμα μαγιάς στον πάγκο  εργασίας για 5-7 λεπτά αναπτυχθεί  η  μαγιά    Θα δούμε φυσαλίδες και αφρό να αρχίσουν να συγκεντρώνονται στην κορυφή.
  3. Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, κοσκινίζουμε   μαζί το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη και  την κανέλα και το κακουλέ . Προσθέτουμε τα αυγά
  4. Αφού αναπτυχθεί η μαγιά  , την προσθέτουμε στα ξηρά υλικά στο μπολ, το  λιωμένο βούτυρο.
  5. Ξεκινάμε  να αναακτεύουμε τα  υλικά  , χρησιμοποιώντας μια μαρίζ -σπάτουλα σιλικόνης, καθιστώντας αυτό το έργο πολύ πιο εύκολο.
  6. Αφού ενσωματώσουμε   όλο το αλεύρι   σε ένα βουτυρωμένο μπολ και το καλύπτουμε   με ένα υγρό πανί.
  7. Αφήνουμε  τη ζύμη να καθίσει σε ένα ζεστό,μέρος   ,  για 1-2  ώρες  μέχρι   για να διπλασιαστεί.
  8. Παίρνουμε  την  φουσκωμένη    ζύμη  , την αδιάζουμε  πάνω σε καθαρό  πάγκο  εργασιάς  που  έχουμε  κοσκινίσει  λίγο αλεύρι  ,  την πατάμε  λίγο  με   τα  χέρια  μας   και  την  μοιράζουμε   σε  12   ίσα  κομμάτια  και  της   δίνουμε σχήμα  με τα  δαχτυλά μας και 
  9. Τοποθετούμε κάθε  κομμάτι  ζύμης  πλάι-πλάι, σε ένα βουτυρωμένο ταψί ή  καλυμένο  με αντικολλητικό χαρτί . 
  10. Λιώνουμε 1  κουταλιά  της σούπας βούτυρο και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ζύμης, βουρτσίζουμε  ελαφρώς   την ζύμη και  πάσπαλίζουμε  με  καστανή ζάχαρη 
  11. .Κρατάμε  και λίγο  από το λιωμένο βούτυρο για να βουρτσίζουμε μετά τα ρολά βγαίνουν αφού  βγούν  από το φούρνο, 
  12. Καλύβουμε  με  μια  μεμβάνη  και μια  καθαρή πετσετα  και αφήνουμε  τα ρολά να ανέβουν ξανά μέχρι να διπλασιαστούν.  περίπου μια ώρα
  13.   Ψήνούμε   σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς   για 20 λεπτά 





 
                Ως επόμενη φορά  που  θα ετοιμάσουμε  μια  συνταγή με ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
  

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.
 

Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

ΑΦΡΑΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ






ΥΛΙΚΑ:

  • 1 φακελάκι  7-9   γρ  μαγιά  ξερή ή   25  -27  γρ  μαγιά  νωπή 
  • 40- 50  γρ   ζάχαρη  καστανή  ή λευκή   ζάχαρη  ή  1/4  κούπας  
  •  125 ml ζεστό νερό  ή 1/2 κούπας  
  • 600 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις αν  τα  αυγά  σας   είναι  μεγάλα   προσθέστε  μια -δυο  ακόμα  κουταλίές   αλεύρι   4   κούπες     και  1/2     κούπας 
  • 1 και 1/2  κουτάλάκια  του γλυκού  όχι  γεμάτα αλάτι  
  • 250 ml γάλα  χλιαρό όχι   καυτό   ή   1 κούπα 
  • 60 γρ. ή   4   κουταλιές βούτυρο, λιωμένο και κρύο  ή    λάδι    (εγώ  βάζω   1 κουταλιά  βούτυρο  και  3   κουταλιές  λάδι 
  • 2 αυγά  μέτρια  , σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπημένα με πιρούνι  




     ΓΙΑ  ΤΟ ΤΕΛΟΣ :   1 κουταλιά σούπας βούτυρο, λιωμένο








 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Βάζουμε  την  μαγιά και  2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης σε ένα μέτριο μπολ, στη συνέχεια ρίχνουμε και  το νερό. Αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
  2. Τοποθετούμε  το κοσκινισμένο αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα γυάλινο μπολ. Ανακατέυουμε  για να  ενωθούν τα υλικά 
  3. Κάνουμε  μια  λακούβα  στο κέντρο. Προσθέτουμε γάλα, βούτυρο, αυγά και ρίχνουμε  και   την  φουσκωμένη μαγιά 
  4. Ανακατεύουμε  μέχρι να ενωθούν τα υλικά   με ξύλινο κουτάλι ή μια  μαρίζ   - .Δεν θα  είναι ρευστό, αλλά παχύ και κολλώδες.
     Αφήνουμε  τη ζύμη στο μπολ, καλύβουμε  με μια υγρή (καθαρή) πετσέτα τσαγιού και τοποθετουμε  την ζύμη  σε ένα θερμό μέρος για να ανέβει για περίπου 1 1/2 - 2 ώρες ή μέχρι να τριπλασιαστεί σχεδόν σε όγκο. Αφαιρούμε την πετσέτα  και πατάμε τη ζύμη για να ξεφουσκώσει και στη συνέχεια  την ανακατεύουμε  λίγο στο μπολ για να απαλλαγούμε από τις φυσαλίδες στη ζύμη.
     Κοσκινίζουμε    σε μια  καθαρή  επιφάνεια εργασίας με  λίγο αλεύρι, και ρίχνουμε   τη ζύμη στην επιφάνεια εργασίας  Κόβουμε την ζύμη   σε  4 κομμάτια και στη συνέχεια κόβουμε  το κάθε  κομμάτι σε 3 κομμάτια (12 συνολικά .80- 90 γρ ) το  κάθε  κομμάτι   ζύμης .
  5. Πέρνουμε ένα κομμάτι και πιέζουμε  προς τα κάτω με την παλάμη, στη συνέχεια, χρησιμοποιούμε τα δάχτυλά μας για να συγκεντρωθούν σε μια μπάλα,  και στη συνέχεια θα κυλάμε  τη ζύμη για να σχηματίσουμε  μια μπάλα, όπως  φαίνετε στην  φωτογραφία .
    Τοποθετούμε  την μπάλα με την ομαλή πλευρά επάνω στο ταψί  με  την λαδόκολλα  . Επαναλάβετε με την υπόλοιπη  ζύμη  σε    3 x 4= 12  κομμάτια

ΣΤΗΝ  ΣΥΝΕΧΕΙΑ :

  1. Σκεπάζουμε  το   ταψί  με την ζύμη  με  μια  λαδομένη   μεμβράνη   και  μια  καθαρή πετσέτα  και  την αφήνουμε  σε ζεστό μέρος για 30 - 45 λεπτά, έως ότου η ζύμη αυξηθεί κατά περίπου 75% (λιγότερο από το διπλάσιο σε μέγεθος).
  2.  Προθερμάνουμε  το φούρνο στους 200  βαθμούς   με αντιστασεις πάνω και κάτω .
  3. Ψήνουμε  για 15 - 18 λεπτά ή έως ότου η επιφάνεια είναι χρυσή καφέ .Το χρώμα της επιφάνειας είναι η καλύτερη δοκιμή για αυτή τη συνταγή.
  4. Αφαιρούμε   τα ρολά από το φούρνο. Βουρτσίζουμε   με λιωμένο βούτυρο.
  5. Αφήνουμε  τα  ρολά  σκεπάσμενα  με  μια  πετσέτα   σε μια σχάρα .




Και  καλή   μας όρεξη !
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές


Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

ΑΤΟΜΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ









Το αλεύρι ψωμιού που χρησιμοποιώ  είναι για όλες τις χρήσεις και  κάποιες  φορές  βάζω και  και αλεύρι  για  ζυμώματα  κίτρινο πάντα  κοσκινισμένο ή και ολικής άλεσης , .Για το νερό, χρησιμοποιώ μόνο ζεστό νερό όταν  θέλω να  το φτιάξω την ίδια μέρα.
Για τη μέθοδο μίας ημέρας, απλά χρησιμοποιώ νερό  βρύσης  και αφήνω   τη ζύμη να ξεκουραστεί καθ 'όλη τη διάρκεια της νύχτας στην πάγκο της κουζίνας  μου για 8 με 24 ώρες. 



ΥΛΙΚΑ:
  • 2 και 1/2 φλιτζάνια αλεύρι ψωμιού (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού  ξηρή μαγιά 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 και 1/4 φλιτζάνια ζεστό νερό 
  • 1  κουτάλι  σούπας  λάδι  

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  • Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι  και  ανακατεύουμε  όλα  τα ξηρά υλικά. στην συνέχεια  ρίχνουμε και  το νερό, και με  μια  μαρίζ ανακατεύουμε   να  ενωθούν  τα  υλικά  μας   Το μείγμα θα είναι παχύ και κολλώδες. 
  •  Σκεπάζουμε  με το πλαστικό περιτύλιγμα και από πάνω με  μια καθαρή πετεσέτα   και αφήνουμε  να παραμείνει στην επιφάνεια πάγκου για 3 ώρες. 

  • Μετά από 3 ώρες (το μείγμα θα είναι φουσκωμένο και με  φυσαλίδες στην κορυφή) τοποθετούμε   τη ζύμη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια., προσθέτοντας αρκετό αλεύρι για να μην κολλήσει (περίπου 2 κουταλιές της σούπας), κάνουμε  μερικά  γυρίσματα  στην  ζύμη όπως  φαίνετε στις   φωτογραφίες  παρακάτω  .
  • Χωρίζουμε  την ζύμη σε 8 κομμάτια. Με αλευρώμενα χέρια, διαμορφώνουμε το καθένα σε μια μπάλα   
  • Τοποθετούμε  σε ένα ταψί με χαρτί-φύλλο ψησίματος και καλύπτουμε με μια πετσέτα καθαρή  .  
  • Αφήνουμε  να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για 35 λεπτά. Θα φουσκωσουν αλλά δεν θα διπλασιαστούν σε μέγεθος.  
  • Ψήνουμε τον προθερμασμένο φούρνο στους 250  βαθμούς κατεβάζουμε  στους  220  και ψήνουμε  για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.  
Σημειώσεις: Για να φτιάξουμε ψωμάκια  με  σουσάμι, βουρτσίζουμε απαλά τα ρολά λίγο πριν ψηθούν με το ασπράδι αυγού ή  λίγο γάλα και πασπαλίζουμε  με σουσάμι.





 Και  καλή   μας όρεξη !
Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΕΡΥΚΟΚΟ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ



Μας  αρέσει η μαρμελάδα  βερίκοκο, είναι τόσο αρωματική  και γευστική ..την  τρώμε  πάρα πολύ   με  σπιτικά  ψωμάκια  που φτιάχνω  ΜΑΛΑΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΚΕΦΙΡ  
και 
Την ετοιμάσα  με τον παραδοσιακό τρόπο, τα φρούτα, τη ζάχαρη και το  χυμό λεμονιού ...και  ένα  μικρό  μήλο  

ΥΛΙΚΑ :

2 κιλά και 300 γρ. Καθαρισμένα από τα  κουκούτσια βερίκοκα
1 και  300  έως  1/2  κιλά ζάχαρη
ανάλογα ποσο γλυκά είναι τα φρουτα μια βανίλιαα 
Χυμό από 1 κανονικό λεμόνι ,
1 μήλο καθαρίσμένο  βοηθάει στο να δέσει η μαρμελάδα 
1 φλυτζάνι νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  •   Καθαρίζουμε  τις φλούδες  ( αν θέλουμε )  και τα κουκούτσια  .. τα κόβουμε  στα 4 η στα 2 ανάλογα το μέγεθος , και  τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με  χοντρό πάτο .. ζάχαρη , φρούτο, ζάχαρη- φρούτο .. και τα βάζουμε   για 3-12  ώρες στο ψυγείο να  βγάλουν τα υγρά  τους  .
  •  Αργότερα ανοίγουμε  το μάτι της κουζίνας στο  3 ( η δική μου εχει μέχρι το 9 ) και να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίζει να βράζει ..μόλις λιώσει ανεβάζουμε στο 5 και αφήνουμε  να βράσει .και ρίχνουμε  και  το χυμό λεμλονι και το νερό   και συχρόνως ξαφρίζουμε  .. αφήνουμε  να βράσει για 30 με 40 λεπτά . 
  • Αν θέλουμε  να έχει κομμάτια την πατάμε λίγο με το πιρούνι ... αν όχι με το εξάρτημα που φτιάχνουμε  τον πουρέ και πατάμε να λιώσουν τα μεγάλα κομμάτια ... αφήνουμε  να βράσει και να δέσει για άλλα 10 λεπτά και βάζουμε λίγη σε ένα παγωμένο πιατάκι ώστε να δούμε αν έδεσε. Αν χρειάζεται την βάζουμε πίσω στη φωτιά για ακόμα 5 λεπτά και ξανα-ελέγχουμε.. και την βάζουμε  σε αποστηρωμένα βάζα ..ζεστή και την γυρίζω ανάποδα, και    αφού κρυώσουν τα   διατηρούμε  σε  δροσερό  μέρος   ή στο ψυγείο 
  • Όσο  βράζουμε  την   μαρμελάδα  αποστειρώνουμε τα βαζάκια που θα χρησιμοποιήσουμε    αφού τα  έχουμε  πρώτα  σαπουνίσει και τα  ξεπλένουμε  με νερό  βάζοντας τα σε προθερμασμένο φούρνο (στον αέρα) στους 100°C για 20 λεπτά.

 
 
 
 
 
                                            Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
                          Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

ΜΑΛΑΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΕ ΚΕΦΙΡ




                        Δεν ξέρω για σας αλλά με αυτή την ζέστη δεν έχω κέφι ούτε για ζυμαράκια , ούτε για να ανάψω φούρνο , αλλά έκανα μια προσπάθεια σήμερα  σε κάτι πολύ εύκολο και γρήγορο ..έφτιαξα μαλακά ψωμάκια και μαρμελάδες ροδάκινο και βερύκοκο εδώ ... για τις απογευματινές λίγούρες μετά το μπάνιο στην θάλασσα ... οι μικρές μου πεινάνε πολύ μετά  και  έπρεπε  να  φτιάξω  .. Ετοίμασα   λοιπόν  τριπλή δόση και τα αποθήκευσα σε σακουλάκια ζιπ -λόκ ,και τα έβαλα στην καταψυξη ... κοπιάστεεε είναι τέλεια.. δείτε τι ίνες έχουν μέσα  τα ψωμάκια... σαν τσουρέκια...  Εβαλα  το αγαπημένο  μου  κεφί  πολυ φτιάχνω  δεν είχα  να  βάλω πιο πολύ  μου το  ξόξεψαν  οι  μικρές ..και  έβαλα  και γάλα , εσάς   αν σας  φοβίζει  το κεφίρ ,,βάλτε μονο  γάλα   θα  έχετε  και πάλι  πολυ καλό αποτέλεσμα ...

ΥΛΙΚΑ: 

 440 γρ  αλεύρι  για όλες τις χρήσεις .(εγώ  έβαλα  αλεύρι για  τσουρέκια που είχα  στο  ντουλάπι  μου και συμλήρωσα  και  με  αλεύρι για όλες τις χρήσεις   και λίγο παραπάνω   (65 γραμμάρια έως 110 γραμμάρια )ανάλογα   το  αλεύρι  και  το  μέγεθος  του αυγού .
Γάλα χλιαρό 360 ml   (εγώ  έβαλα    160 ml  γάλα  και  200ml   κεφίρ σπιτικό   δικό  μου  σε  θερμοκρασία  δωματίου )
1 μεγάλο αυγό 
 Βούτυρο λιωμένο 60 γρ (4 κουταλιές της σούπας)
 2 κουταλιές της σούπας  Ζάχαρη
1 φάκελάκι  ξηρή μαγιά ή 25 γρ  νωπή μαγιά 

1-1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι  
      1 κρόκο  αυγού  χτυπημένο   με 2 κουταλιές της σούπας νερό  ή  γάλα 
    σουσάμι ή  παπαρουνόσπορο 

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

    • Λόγω έλλειψης χρόνου, έκανα τη ζύμη στον  αρτοπαρασκευστή  όπως    πάντα  τον   εμπιστεύομαι   απόλυτα  για  το  ζύμωμα   πολύ περισσότερο από  τα  χεράκια   μου. 
    • .Βαζουμε  στο  κάδο  του   το γάλα , τη ζάχαρη,  την  μαγιά στη συνέχεια πρόσθετουμε  και  αφήνουμε  λόγο  να   φουσκώσει στην συνέχεια  προσθέτουμε  και  το αυγο   σε  θερμοκρασία δωματίου  ,το  κοσκινισμένο αλεύρι  λίγο  λίγο  και  άφηνουμε  για  το τέλος   το κεφίρ  ,  βάζουμε  τον αρτοπαρασκευστή  σε   πρόγραμμα  ζυμώματατος και   προσθέτουμε   και  το  λιωμένο  κρεμώδες  βούτηρο  ..( εγώ  αυτη  την  φορά   δεν  είχα  όλη την ποσότητα  που  ζητούσε  η συνταγή  και  έβαλα   40 γρ   βούτηρο  και   20  ml  λάδι   ελιάς )   προσθέτουμε   και  το  αλατι  και το υπόλοιτο  αλεύρι  λίγο  λίγο και έχουμε   μια πολύ αφράτη  και   μαλακιά  και  απαλή ζυμη που κολλάει  ελαφρώς στα χέρια  μας . 
    •  Στον  αρτοπαρασκευαστή μου  το  πρόγραμμα  για  ζύμωμα  διαρκεί  15  λεπτά . και  το  ζύμωσα  δύο  φορές σύνολο   30  λεπτά .  

    •  Αν το  ζυμώσουμε   με  τα χέρια  μας    η διαδικασία είναι η εξής: Διαλύουμε  τη μαγιά με το  150ml γάλα, αφήνουμε  για  10 λεπτά  να  ενεργήσει  η  μαγιά  και  στην  συνέχεια  προσθέτουμε  τη ζάχαρη και  το αυγό ,
       το κεφίρ   και ανακατεύουμε και   σταδιακά προσθέτουμε το  κοσκινισμένο   αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνουμε, και στο  τέλος  το  λιωμένο  βούτηρο ,και  ζυμώνουμε  όσο  πιο  πολύ  ώρα   μπορούμε   και αντέχουν φυσικά  τα χεράκια μας . 
    • Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε    να   ξεκουραστεί  για  1 σχεδόν   ώρα    σε   ζεστό   μέρος  ή   σε φούρνο  που τον  έχουμε   ανάψει στους   40 -50  βαθμούς  για  15λεπτα  και  τον εχουμε  σβήσει  ..

    •  Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10-12   κομμάτια από περίπου  100  γραμμάρια το καθένα. Της   δίνουμε   σχήμα  με  τα   χέρια- παλάμες κουνόντας  την κυκλικά   πάνω  στον  πάγκο  της  κούζίνας , ή ανοίγουμε  με τον πλάστη  την ζύμη  σε πιτούλες και μετά τις  μαζέυουμε σε   ρολό  και τα βάζουμε σε ταψί   για  ψήσιμο μόνο με χαρτί ψησίματος
    • Τα αφήνουμε  να  ξεκουραστούν  μέχρι να διπλασιαστούν  σε όγκο (περίπου 50 -60  λεπτά). 
    •  Αν θέλουμε    για  το  τέλος  βουρτσίζουμε με  ένα  πινέλο τον κρόκο  και   λίγο   γάλα   και  ρίχνουμε  σουσάμι   
    •  Ψήνουμε  τα ψωμάκια  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 -200 βαθμους   κελσίου  ανάλογα  το  φούρνο μας   για περίπου περίπου  15-18    λεπτά, σε φούρνο με αντιστασεις μέχρι να  ροδίσουν ελαφρά
    •  Μόλις   τα  βγάλουμε  από  το  φούρνο μας   τα  σκεπάζουμε με  μια καθαρή πετσέτα, θα  τα βοηθήσει να κρατηθούν    μαλακά 

     
     
     
                                               Ως   την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε   μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   

                              Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια  για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές