Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΟΙ





Αυτοί  οι  κουραμπίεδες είναι  από το  παλιό  μπλοκάκι της  μαμάς  μου ..είναι τόσο  μουτζουρωμένο από τα  κοριτσάκια  μου  .. μικρά  έπαιρναν το στυλό και έγραφαν και  μουτζούρωναν ότι έβρισκαν στο σπίτις της  μαμάς  μου ..ευτιχώς μπορεσα  και το έσωσα  από τα  χεράκια  τους .Αποφάσισα  να κάνω νηστίσιμους  κουραμπιέδες, και να ικανοποιήσω την επιθυμία  του μπαμπά  μου, δεν αγαπάει την γεύση και μυρωδιά του  βούτυρου ,αλλά  και η χολιστερίνη είναι τσιμπημένη ..  Ετοιμάστηκαν  και εστάλισαν πακέτο στους  γονείς  μου  ..Μετέτρεψα  τις ποσότητες  σε  κούπες   250 ml


Είναι τραγανοί και γεμάτοι άρωμα  και λιώνουν στο στόμα, και στο μόνο που διαφέρουν από τους  ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΟΥ είναι η μυρωδιά του βουτύρου! Έχουν την ίδια υφή και το αμύγδαλο με την φλούδα  βγαίνουν πιο νόστιμοι οι κουραμπιέδες μας

ΥΛΙΚΑ :

1 κιλό αλεύρι  για όλες  της  χρήσεις ,μπορεί και λιγότερο ανάλογα  το αλεύρι 
2 κούπες ελαιόλαδο παγωμένο για δύο ώρες στην κατάψυξη  (250 ml ή κάθε μια) [Αφαίρεσα100 ml  λάδι  και έβαλα 100 γρ βιτάμ που έτυχε να έχω στο ψυγείο μου είναι από τα υλικά που δεν θα χρησιμοποιήσω για τα ζυμαράκια μου ποτέ ]
1 ποτήρι αμύγδαλα καβουρδισμένα και αποφλοιωμένα
100  γρ άχνη ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι 
1 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ ή τσίπουρο ( 1/3 κούπας )
2 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι 
1 φακελάκι μπέικιν  πάουντερ 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
  •  Χτυπάμε το παγωμένο λάδι πολύ καλά με το μίξερ για 10 λεπτά  μέχρι  να ασπρίσει . Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη,το τσίπουρο,το χυμό που διαλύσαμε  την σόδα και τις βανίλιες το ξύσμα και τα αμύγδαλα. 
  • Τα αμύγδαλα να είναι ασπρισμένα και αν θέλουμε τα καβουρδίζουμε λιγάκι (σε φούρνο αναμμένο στους 150 βαθμούς  για 5 λεπτά  και να έχουν κρυώσει καλά )Ανακατεύουμε με μια μαρίζ λίγο ακόμα να ενωθούν όλα.
  •  Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο με το αλάτι .Ίσως να μην πάρει όλο,ρίχνουμε σιγά -σιγά ώστε μέχρι να μη σηκώνει άλλο η ζύμη, μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σκαπασμένη
  • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες μοιράζοντάς τους σε 35 γρ τον καθένα ή τους κόβουμε με κουπάτ και  τους  τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί και τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς ανάλογα το φούρνο μας πόσο δυνατός είναι για 25-30 μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς,δεν τους ψήνουμε  πολύ γιατί θα σκληρύνουν
  • Τους βγάζουμε από το φούρνο και τους πασπαλίζουμε αφού  κρυώσουν πολύ καλά με άχνη ζάχαρη
  • Το μυστικό είναι στο χτύπημα, το λάδι  πρέπει να χτυπηθεί πάρα πολύ καλά, να αφρατέψει και να ασπρίσει, 
  • Και στην άχνη  προσθέτουμε και λίγο κορν φλάουρ 1-2 κουταλιές σούπας, βοηθάει  στο να μην  αποκτήσουν υγρασία. 




                                                                 ΚΑΛΆ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΌΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΊΑ ΑΓΑΠΗ ΕΥΤΥΧΙΑ             Ως επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε μια συνταγή με ζυμαράκι να περνάτε καλά .   

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

ΜΠΙΣΚΌΤΑ-COOKIES ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ






                  
 Η ζύμη μοιάζει με τα ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΡΟΥΝΤΟΛΦ μου και τη ΣΑΜΠΛΕΔΑΚΙΑ ΛΕΟΠΑΡΝΤ -Sablés léopard . Απλά εντελώς βασικά συστατικά όπως το αλεύρι, η ζάχαρη, το αυγό και το βούτυρο. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι κυριολεκτικά η βασική συνταγή. Αυτά τα τέσσερα συστατικά.
Το βούτυρο με καστανή ζάχαρη είναι η βάση των μπισκότων μου .Επιλέγω τη χρήση καστανής ζάχαρης αντί της λευκής ζάχαρης. Αν γνωρίζετε κάτι για μένα μέχρι τώρα, ξέρετε ότι το αγαπημένο μου συστατικό στις ζύμες είναι η καφέ ζάχαρη και το χρησιμοποιώ όποτε μπορώ σε συνταγές -ζύμες  μπισκότων ...
Δίνει γεύση και υγρασία . Μια δόση εκχυλίσματος βανίλιας και της κανέλας προσθέτει επίσης υπέροχη γεύση. Στο κρεμόδες μείγμα βάζουμε 1 αυγό πάντα σε θερμοκρασία  δωματίου .. Χρησιμοποιούμε πάντα αυγό της θερμοκρασίας δωματίου όταν η συνταγή απαιτεί θερμοκρασία δωματίου και λιωμένο βούτυρο.
Αλεύρι.Θα χρειαστούμε 2 φλιτζάνια και λίγο περισσότερο,τα οποία είναι αρκετά για να δημιουργήσουμε μια ζεστή, αλλά ακόμα ελαφρώς μαλακή ζύμη μπισκότων. Ακριβώς η υφή που θέλουμε όταν φτιάχνουμε  κομμάτια cookieς
Στη συνέχεια, μια πρέζα κανέλα και μόλις αρκετά ψιλοκομμένα φιστίκια για γεύση. Και μην ξεχάσουμε να τα  ψήσουμε  αυτά τα φιστίκια πριν τα προσθέσουμε .  
Πάμε  λοιπόν  να τα   ετοιμάσουμε  το  βραδάκι  της  προηγούμενης ημέρας  και την επομένη το πρωί  τα ετοιμάζουμε  και  ψήνουμε  ..



ΥΛΙΚΑ :
  • 3/4 φλιτζάνι (170  γρ ) βούτυρο, μαλάκωσε  σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2/3 φλιτζάνι (135  γρ ) συσκευασμένο ελαφρύ ή σκούρο καφέ ζάχαρη
  • 1 μέτριο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 και 1/4 φλιτζάνια (280 γρ ) αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εγώ έβαλα και 30 γρ ήταν  το αυγό αρκετά μεγάλο )
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι αλάτι
  • 1 φλιτζάνι (120 γρ.) Φρυγανισμένο και ψιλοκομμένο φιστίκια αιγίνης 
  • ακατέργαστη ζάχαρη για να κυλήσουμε τα  μπισκότα  μας (προαιρετικά)
  • 250 γρ ) σοκολάτα γάλακτος ή κουβερτούρα 
  • ξύσμα από λεμόνι  


    ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  •  Σε ένα μεγάλο μπολ χρησιμοποιώντας  ένα  σύρμα  ή με μίξερ χειρός , χτυπάμε  το βούτυρο για 1 λεπτό σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να είναι τελείως λείο και κρεμώδες. Προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα  στη μεσαία υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει αμμώδης-κρεμώδης. προσθέτουμε το αυγό  και τη βανίλια και το ξύσμα  και σε υψηλή ταχύτητα συνεχίζουμε να χτυπάμε . Καθαρίζουμε τις πλευρές και το κάτω μέρος του μπολ με  μια  μαρίζ και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως τα υλικά μας .
  • Σε ένα ξεχωριστό κύπελλο, κοσκινίζουμε το αλεύρι, την κανέλα και το αλάτι μέχρι να ενωθούν . Σε χαμηλή ταχύτητα  προσθέτουμε , και ανακατεύουμε  αργά στα υγρά συστατικά μέχρι να ομογενοποιηθούν . Η ζύμη του μπισκότου θα είναι παχιά και ελαφρώς κολλώδης.Προσθέτουμε τα  3/4 φλιτζανιού φιστίκια. Γυρίζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και, με αλευρωμένα χέρια, διαιρούμε σε δύο κομμάτια . Σχηματίζουμε  κάθε μισό κομμάτι  ένα ρολό Εμάς μας ξέφυγαν λίγο τα ρολά  μας έγιναν λίγο πολύγωνα  και όχι στρογγυλά  όπως  έπρεπε ..τα δημιούργησαν οι μικρές  -βοηθοί με τα χεράκια  τους . Τυλίγουμε προσεκτικά τα ρολά  σε πλαστικό περιτύλιγμα και τα  βάζουμε  στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες και έως 2 ημέρες. Η ψύξη είναι υποχρεωτική για αυτή τη ζύμη μπισκότων. Πάντα  την  ετοιμάζω  τη νύχτα και την επόμενη μέρα τα  ψήνω 
  • Προθερμάνουμε το φούρνο στους  170 βαθμούς.Βάζουμε  σε  ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί  Αφήνουμε στην άκρη .
  • Αφαιρούμε τα ρολά από το ψυγείο και ρίχνουμε  σε χονδρή καστανή ζάχαρη, αν θέλουμε . Κόβουμε  κάθε ρολό σε 12 εξίσου παχιά μπισκότα και τοποθετούμε τα μπισκότα σε αντικολλητικό χαρτί 2 εκατ  μεταξύ τους. Ψήνουμε τα μπισκότα για 12-14 λεπτά ή μέχρι να καφέ γύρω από τις άκρες. Αφήνουμε  να κρυώσει για 5 λεπτά στο φύλλο μπισκότων και, στη συνέχεια, μεταφέρουμε  στη σχάρα ψύξης για να κρυώσει εντελώς.
Λιώνουμε  τη  σοκολάτα γάλακτος σε ένα μπέν μαρί και ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας καλαμποκέλαιο . Βυθίζουμε κάθε εντελώς κρύο  μπισκότο στο μισό μέρος της σοκολάτας και τοποθετούμε το σε ένα ένα φύλλο ψησίματος με σιλικόνη.ή αντικολλητικό χαρτί . Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα φιστίκια. Τοποθετούμε το φύλλο ψησίματος στο ψυγείο για να βοηθήσουμε  πάγωμα της σοκολάτας σοκολάτας.  

                                                               Μόλις Παγώσουν απολαύστε τα !
 

Σημειώσεις :

  1. Χρησιμοποιώ πάντα ωμά  φιστίκια ανάλατα  .Στη συνέχεια, τα ψήνω για 8-10 λεπτά στους 140 -150 ° C .Αφήνουμε  να κρυώσουν λίγο. Στη συνέχεια, τα βάζω στον κόπτη τροφίμων και  κόβω μια δυο στροφές να  μην κοπούν  πάρα πολύ  αλλά να  μείνουν μεγαλούτσικα  κομματάκια , έτσι μας αρέσουν εμάς τουλάχιστον  Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε  καρύδια ή αμύγδαλα ή φουντούκια  .. 
  2.  Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε  γλυκόπικρη σοκολάτα ήμι-γλυκιά σοκολάτα, ή λευκή σοκολάτα  ή και σκέτα  χωρίς  καθόλου σοκολάτα!
  3.  Τα μπισκότα παραμένουν φρέσκα σε θερμοκρασία δωματίου ή στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Τα ψημένα μπισκότα και τα σοκολατένια μπισκότα καταψύχονται καλά-μέχρι τρεις μήνες. Ή μπορείτε να τα παγώσουμε χωρίς τη σοκολάτα και να βουτήξουμε / διακοσμήσουμε αφού ξεπαγώσουν.Η ζύμη Cookieς  μπορεί να  την παγώσουμε , μέχρι και τρεις μήνες. Αφήστε το ρολό να ξεπαγώσει όλη τη νύχτα στο ψυγείο και στη συνέχεια να συνεχίζουμε  με το βήμα 4




Ως την επόμενη  φορά  που θα  ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε τις καινούριες συνταγές!

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ






Έτοιμοι και οι πρώτοι  κουραμπιέδες  για τα  φετινά Χριστούγεννα,μια  συνταγή  που μας την έδωσε  η Κυρία Σουλτάνα μια φίλη μας οικογενειακή  από την Κοζάνη .
Κάθε  χρόνο μου αρέσει  να φτιάχνω  από συνταγές  που έχω γραμμένες στο παλιό μπλοκάκι της μαμάς μου εκτός από τους ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΜΟΥ και ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΜΟΥ 
Αυτή  η συνταγή δεν έχει  αυγό όπως για  άρωμα έβαλα τσίπουρο δεν είχα κονιάκ .. μου τελείωσε !


ΥΛΙΚΑ :
250 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (100 γρ  πρόβειο φρέσκο και 150γρ αγελάδος ) 
100  γρ ζάχαρη άχνη
 500 γρ  (4 φλυτζ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150γρ (περίπου 1 φλυτζ.) αμύγδαλα ψημένα  ανάλατα
1 και 1/2 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
3 κουταλιές σούπας κονιάκ ή τσίπουρο ή ούζο
2 βανιλίες
Μια μικρή πρέζα  αλάτι (δεν το είχε η συνταγή  το πρόσθεσα εγώ , μια και το αλάτι πρέπει να μπαίνει σε όλα τα γλυκά )
 ανθόνερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  • Ετοιμάζουμε τα αμύγδαλα , τα  καβουρδίζουμε  σε   φούρνο  στους  120  βαθμούς   ή σε  ένα  αντικολλητικό  τηγάνι  για  όχι πολύ ώρα  ίσα  να  πάρουν ένα  χρωματάκι  και να  βγάζουν  το λαδάκι τους και στην  συνέχεια  αφού κρυώσουν  με  το  μαχαίρι  τα  κόβουμε  στα  3-4  κομμάτια  ανάλογα  το μέγεθος  του αμυγδάλου. 
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα  δύο είδη βουτύρου  και τα χτυπάμε μέχρι  να  και να ασπρίσουν και  να  γίνουν κρέμα , στην συνέχεια  την ζάχαρη -άχνη  και το κονιάκ  .
  • Προσθέτουμε σιγά-σιγά  το αλεύρι  λίγο - λίγο έτσι  ώστε να  ελέγχουμε   να  μην  μας  σφίξει πολύ  η ζύμη  και  το μπέικιν και κατόπιν την βανίλια. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα  αμύγδαλα και τελειώνουμε το ζύμωμα μια σπάτουλα  και στην συνέχεια με τα χέρια, αλλά ελαφρά  Αφήνουμε  λίγο την  ζύμη μας  το ψυγείο καλυμμένη  με μια  μεμβράνη  για  15 λεπτά  να  ξεκουραστεί
  • Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, τους κόβουμε με κουπάτ σε σχήματα  που μας  αρέσουν ή τους  μοιράζουμε σε 30-35  γρ και τους  δίνουμε κυκλικό σχήμα με και τους βάζουμε σε ταψί  με λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 165-170 βαθμούς  για   20-30 λεπτά   ανάλογα το  μέγεθος  πάντα του κουραμπιέ  μας σε  φούρνο  με αντιστάσεις .
  • Σε  ένα  μια  καθαρή  λαδόκολλα  πασπαλίζουμε  με  άχνη  και όταν  βγάλουμε  από το  φούρνο τα  κουραμπιεδάκια  και  κρυώσουν  3-4  λεπτά  μεταφέρουμε στην λαδόκολλα μέχρι  να  κρυώσουν εντελώς τα  ραντίζουμε  με  ανθόνερο και  τα  βουτάμε  μέσα στην άχνη και  να  πασπαλίσουμε με  μπόλικη άχνη -ζάχαρη και  να  τα  τοποθετήσουμε σε πιατέλα  ή κουτί    
Λίγα  μυστικά  που  θα  μας  βοηθήσουν  ..
1 Μυστικό :  Δεν  βάζουμε  στο multi τα αμύγδαλα θα γίνουν σκόνη ή θα κοπούν σε μικρά και μεγάλα κομμάτια, που δεν το θέλουμε. και ένα  μικρούλι μυστικό αλλά  σημαντικό Μια μικρή πρέζα  αλάτι  μια και το αλάτι πρέπει να μπαίνει  σε  όλα  τα γλυκά και  τα  κάνει ακόμα  πιο  νόστιμα .

2 Μυστικό: Το τέστ για να ξέρουμε ότι το μίγμα μας είναι έτοιμο και δεν θέλει άλλο αλεύρι είναι να πάρουμε ένα κομμάτι ζύμη. Το πλάθουμε σε μπαλάκι και το κόβουμε με το χέρι μας στη μέση. Είναι έτοιμο όταν χωρίζει με την πρώτη το ζυμάρι ‘χωρίς να τραβάει’

3 Μυστικό : Στο κέντρο κάθε κουραμπιέ κάνουμε μια λακουβίτσα με το δάχτυλο μας για να πιάσει καλύτερα η άχνη ζάχαρη.

4 Μυστικό: Θα είναι έτοιμοι όταν πάρουν χρώμα και γίνουν από ‘ξανθοί’ λιγάκι ‘μελαχρινοί’.

5 Μυστικό: Η ζύμη του κουραμπιέ πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη και όχι σφιχτή

6 Μυστικό: Τοποθετούμε τον ένα κοντά στον άλλο, ώστε η ζάχαρη που πέφτει ανάμεσα τους να κολλάει στο γύρω γύρω κάθε κουραμπιέ.

7 Μυστικό: Το ψήσιμο των κουραμπιέδων πρέπει να γίνει σε χαμηλή θερμοκρασία και μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς οι κουραμπιέδες. Το χρώμα των κουραμπιέδων σας: πρέπει να είναι λευκό, ενώ η υφή τους μέτρια τραγανή και όχι σκληρή και τραχιά.

8 Μυστικό :Τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι πολύ καλής ποιότητας. Εκείνο που χαρακτηρίζει τον κουραμπιέ είναι η βουτυράτη μυρωδιά του. Οπότε πρέπει να επιλέξουμε ένα καλό βούτυρο γάλακτος (το βρίσκετε στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ σε βαζάκια, ενώ συνήθως προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα), αφού αυτό είναι που δίνει στον κουραμπιέ την χαρακτηριστική γεύση και το άρωμά του. Αν πάλι να τους φτιάξουμε με ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, χρησιμοποιήσουμε ένα ελαιόλαδο ποιοτικά ελεγμένο και ελαφρύ. Αν το ελαιόλαδο έχει τσαγκή γεύση, αυτή θα περάσει και στους κουραμπιέδες.

9 Μυστικό :Το αν γίνουν αφράτοι ή όχι εξαρτάται από το ζύμωμα και το ψήσιμο. Χρησιμοποιήστε σταθερό μίξερ για να αναμίξετε τα υλικά. Χτυπάμε  στην πιο υψηλή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη ώστε να ανακατεύουν καλά και να γίνει αφράτος ο κουραμπιές. Πριν προσθέτουμε το αλεύρι κατεβάζουμε σε πολύ χαμηλή ταχύτητα και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι και σταματάμε το μίξερ και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα ώστε να αναμειχθούν απαλά και να μην καταστρέψει το υπέροχο αφράτο μείγμα βουτύρου.









Ως την επόμενη  φορά  που  θα ετοιμάσουμε μια συνταγή  με  ζυμαράκι να περνάτε  καλά .   
 

Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαράκια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές.

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑ





           Τα χριστουγέννα αλλά και τη εβδομάδα της Τυρινής , το πάσχα και όχι  μόνο η μαμά  μου μας  έφτιαχνε  γαλατόπιτα .
Γαλατόπιτα ‘ξεσκέπαστη’, δηλαδή έχει μόνο φύλλα στον πάτο. Τέσσερα λεπτά φύλλα φτιάγμένα από τα χέρια  της  μαμά  μου . Όταν θέλαμε γαλατόπιτα να μας ετοιμάσει εκείνη μας ρώταγε με  φύλλα ή ξεσκέπαστη ?
"Την ξεσκέπαστη .. με  τα  λίγα  φύλλα  μην παιδεύσαι και κουράζεσαι  μαμά"..

 ΥΛΙΚΑ: Για τα 8 χωριάτικα σπιτικά φύλλα: χρησιμοποιούμε το  μισό ζυμάρι για  τα φύλλα μας και το άλλο  το βάζουμε σε  σακουλάκι τροφίμων ζιπ-λοκ  και στην καταψυξη μέχρι  την επόμενη φορά  που θα  φτιάξουμε  την επόμενη ξεσκέπαστη  γαλατόπιτα ...δηλ  την επόμενη εβδομάδατην βγάζετε από τον καταψήκτη στην συντήρηση να  ξεπαγώσει και την αφήνετε  μετά σε  θερμοκρασία δωματίου ωσπου να ετοιμάσετε  την κρέμα  ..όπως  καταλαβάινετε  μια φορά  την βδομάδα  θα  μπει στο  τραπέζι μας ..ή αν θέλετε  βάλτε  τα μισά υλικά 
  • 600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι 
  • 2 κουταλιές σούπας  τσικουδιά  ή  ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκου αλάτι 
  • 300 ml  χλιαρό νερό ίσως  πάρει  και λίγο παραπάνω  ..ανάλογα το αλεύρι μας .
  • μια  πέζα  ζάχαρη
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε ,το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και τέλος λίγο χλιαρό νερό (το νερό το προσθέτουμε σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης).
  • Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη μας 8  μπαλάκια. Τα αλείφουμε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα με μια πετσέτα κουζίνας.
Για την κρέμα:
  • 1και 1/2  λίτρο αγελάδινό  γάλα φρέσκο 
  • 3 αυγά  μέγάλα 
  •  2 βανίλιες 
  • 7-9 κουταλιες σούπας  ζάχαρη ή λιγότερη ανάλογα τα γούστα σας 
  • 7 κουταλιες σούπας  γεμάτες αλεύρι (μαλακό αλεύρι για όλες τις χρήσεις) 
  • 3 κουταλιες σούπας  γεμάτες κορν-φλάουρ (μου αρέσει το άρωμά του στην κρέμα  η μαμά  μου δεν το έβαζε )
  • 1 και 1/2  κουταλιές  σούπας  γεμάτη βούτυρο
  • 1 καλή  πρέζα αλάτι 
  • λίγο ξύσμα  λεμόνι  (μου αρέσει να το προσθέτο στην κρέμα ..η μαμά  μου δεν το έβαζε )
Για την γέμιση των φύλλων:  
  • 50 γρ καστανή  ζάχαρη για πασπάλισμα 
  • κανέλα
  • κούπα μπαγιάτικο ψωμάκι τριμμένο (προαιτετικά)
  • μισή κούπα καρύδι τριμμένο ελαφρά στο μούλτι 
  • ελαιόλαδο για το ράντισμα των φύλλων
  • 30 γρ  βούτηρο για  το ράντισμα  πριν το ψήσιμο και 
  • 1 αυγό χτυπημένο με  λίγο λαδάκι για το τέλος .
  • καστανή ζάχαρη και κανέλα για το τέλος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
  • Για την κρέμα:  Βάζουμε σε μία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα, το αλεύρι κοσκινισμένο και το κορν-φλάουρ, την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. 
  • Όταν πήξει η κρέμα μας την κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τις βανίλιες και τα αυγά,  το ξύσμα  και απλά ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να  κρυώσει ανακατεύοντας  της συνέχεια, να μην πιάσει κρούστα,και την σκεπάζουμε  με  διάφανη μεμβράνη  .
  • Για το φύλλο :
    Βάζουμε το αλεύρι στον κάδο του αρτοπαρασκεύαστή  ή σε ένα μπολ και προσθέτουμε ,το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και τέλος λίγο χλιαρό το νερό το προσθέτουμε όμως σταδιακά για να ελέγχουμε την υφή της ζύμης.
    Ζυμώνουμε τη ζύμη μας μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
    Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 6-8 μπαλάκια. Τα αλείφουμε ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν, σκεπασμένα με μια  διάφανη μεμβράνη και μια πετσέτα κουζίνας.
  •  Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C.
  • Λαδώνουμε το ταψάκι μας  Νο 34-36 ή πιομικρό αν την  θέλετε  πιο χοντρή (έμενα μου έγινε λίγο  λεπτούλα λόγου οτι δεν είχα  περισότερο γάλα και  βαρέθηκα  να  ξαναπαώ μάρκετ )και αρχίζουμε να ανοίγουμε τα  φύλλα  μας  .


  • Πρώτα ανοίγουμε το πρώτο μας  φύλλο, το απλώνουμε  στο ταψί  και συνεχίζουμε  με το  δεύτερο και το τρίτο πάντα  όμως  τα λάδωνουμε .
  • Στο τρίτο φύλλο προσθέτουμε το μπαγιάτικο τριμμένο ψωμάκι, την κανέλα, την ζάχαρη  και τα τριμμένα καρύδια.
  • Μετά προσθέτουμε ένα ακόμα φύλλο και προσθέτουμε την κρέμα , ρίχνουμε την κρέμα και φροντίζουμε να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
  • Με το φύλλο που περισσεύει στην άκρη του ταψιού φτιάχνουμε τον ‘κόθρο’,  διπλώνοντας το φύλλο προς τα μέσα
  • Αν πάλι θέλουμε μπορούμε να  γεμίσουμε με λίγο από το μίγμα την γέμισης για τα φύλλα, τα τυλίγουμε λίγο και σχηματίζουμε τον κόθρο στην άκρη του ταψιού.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε με βούτυρο τον κόθρο και το υπόλοιπο το ρίχνουμε πάνω από την κρέμα, όπως και το αυγό χτυπημένο ελαφρά και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη  και κανέλα .

  • Ψήνουμε στους 180 για μια περίπου ώρα. 'Όταν πάρουν τα φύλλα, η πίτα είναι έτοιμη
  • Σερβίρουμε σε κομμάτια και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.

  • Και καλή μας όρεξη ..  



     
    Ως την επόμενη φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .      

    Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook  Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!
     


















Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΜΕ ΕΛΙΕΣ







  Για 12 κριτσινάκια με την ίδια  ζύμη από τα ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ "ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ" ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ  ΖΥΜΗ  ΠΙΤΣΑΣ:

  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξερή 
  • 2/3 φλιτζάνι (155ml) χλιαρό γάλα 
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 250 γρ αλεύρι για πίτσα ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουτάλι  της σούπας ελαιόλαδο
ΓΕΜΙΣΗ :
  • 2 κουταλές βούτηρο ή ελαιόλαδο ή ελαιόλαδο από ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟΥ
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτηρο ή  ελαιόλαδο, 
  • 1 φλιτζάνι (100 γρ.) Τεμαχισμένο τυρί μοτσαρέλα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας 
  •  1/2 φλιτζάνι (50γρ) τριμμένο παρμεζάνα ή άλλο τυρί της αρεσκείας σας 
  • ½ κουταλάκι του γλυκού  πιπερι ασπρο και κόκινο  εγώ   ξέχασα  να το  προσθέσωωω ..όποιος  βιάζετε  ..αυτά  παθαίνει  ) 
  • και  ελιές κομμένες  σε  καρεδάκια  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

  1. Για να φτιάξουμε τη ζύμη πίτσας:Σε ένα μικρό μπολ, διαλύουμε τη μαγιά σε 1/3 του φλιτζανιού (80ml ) χλιαρό γάλα .(Δεν χρησιμοποιούμε ζεστό υγρό, θα σκοτώσει τη μαγιά.) Προσθέτουμε  τη ζάχαρη και αφήνουμε  να φουσκώσει για 5 λεπτά. Το μείγμα θα αρχίσει να αφρίζει, πράγμα που σημαίνει ότι η ζύμη είναι ζωντανή.
  2. Σε ένα μεγάλο δοχείο ανάμιξης  ή  στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή  προσθέτουμε  το αλεύρι,  το μίγμα της  μαγιάς και το υπόλοιπο 1/3 φλιτζάνι (75ml) χλιαρό  γάλα  που έχουμε διαλύσει το αλάτι, και ζύμώνουμε .(Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε αυτή τη ζύμη με το χέρι.) Μόλις η ζύμη αρχίσει να μαζεύτε, προσθέτουμε  το ελαιόλαδο. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαφρώς κολλώδης. Μεταφέρουμε την  ζύμη σε καθαρό πάγκο εργασίας και κόβουμε  σε 2 ίσα μέρη. Σχηματίζουμε κάθε ζύμη σε μια σφαίρα, απλώνουμε  γενναιόδωρα  λάδι σε κάθε  ζύμη  και τα βάζουμε σε ξεχωριστές τσάντες zip-lock. Αφήνουμε τηζ ύμη όλη την νύχτα αργή ωρίμανση και για μέγιστη και καλυτερη γεύση.
  3. Την επόμενη μέρα, βγάζουμε  τη ζύμη από το ψυγείο. Αφήνουμε  το να ανέβει σε θερμοκρασία δωματίου για 1-2 ώρες, προτού δημιουργήσουμε τα κριτσίνια 
  4. Για να φτιάξουμε  τα ψωμιά :Προθερμαίνουμε  τον φούρνο στους 220 ° C 
  5. Κόβουμε τις ελιές σε  καρεδάκια και  της αφήνουμε πάνω σε  καθαρό χαρτί ή πετσέτα  να φύγουν τα περίσσια  υγρά .
  6. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο  (25x30cm). Απλώνουμε  το μισό από τον πολτό σκόρδου σε όλη τη ζύμη. Πασπαλίζουμε περίπου το μισή μοτσαρέλα και το Parmigiano-Reggiano στο μισό της ζύμης. Ψεκάστε ¼ κουταλάκι μαύρου πιπεριού. Διπλώνουμε  τη ζύμη στο μισό για να καλύψετε τα τυριά. Πασπαλίζουμε λίγο περισσότερο τυρί μοτσαρέλα στην κορυφή και κόβουμε τη ζύμη σε 6 λωρίδες. Περιστρέφουμε σε σπίρα  κάθε λωρίδα και τα τοποθετούμε  σε ένα  ταψί  με αντικολλητικό χαρτί . Ψήνουμε  για 15-18 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν. Επαναλάμβάνουμεμε την υπόλοιπη ζύμη και το τυρί
 
  1.   











Ως την επόμενη  φορά  που  θα  ετοιμάσουμε μια  συνταγή  με  ζυμαράκι  να περνάτε  καλά .   
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε  να με παρακολουθείτε και στη σελίδα Facebook    Πλάθω ζυμαρακια με τα δυο χεράκια για να βλέπετε  τις καινούριες συνταγές!